بازگشت به صفحه اول

اين كتاب به معرفي شخصيت و مبارزات دكتر سيد علي شايگان شيرازي پرداخته است. احمد شايگان فرزند وي اين مطالب را از خاطرات و دست نوشته هاي ايشان جمع آوري كرده است. در ضمن سخنرانيها و مبارزات ايشان نيز بيان شده است. احمد شايگان مطالب خود را در دو جلد كتاب و ده فصل ، يازده پيوست و تعدادي عكس شجره نامه و نمايه طراحي كرده است.

1

سيد علي شايگان، زندگي نامه سياسي، نوشته ها و سخنراني ها

گرد آورنده: احمد شايگان
ناشر: آگاه
محل
نشر: تهران
تاریخ نشر: 1384
تاريخ انتشار: دوشنبه 30 بهمن 85

 

 گونه حذفي آورده تا گوشه اي از قضاوتهاي روز مره او براي خواننده معلوم شود. گرچه اين مطالب يادداشتهاي شخصي هستند كه براي انتشار نگاشته نشده اند .

فصل پنجم و ششم در باره نهضت ملي شدن نفت و توسط دكترشايگان در اوايل سالهاي 1350 هنگامي كه او در امريكا در تبعيد به سر ميبرد نوشته شده ودر بر گيرنده ي تحليلي از آغاز جنبش ملي شدن نفت است البته بيشتر مربوط به دوره اول جنبش يعني تا زمستان 1329 است و شايگان فرصت كامل كردن اين مطالب را نيافت. با اين حال مطالب بسيار مهمي است كه براي اولين بار انتشار مي يابد.

فصل هفتم: در اين فصل كه موضوع آن  در باره كودتاي 28 مرداداست. نوشته اي به قلم دكتر شايگان در سالهاي بعد از كودتا در دهه ي 1340 در امريكا ، خاطره اي از او در مجله  روشنفكر پس از سرنگوني رژيم پهلوي، مصاحبه اي با او در روزنامه بامداد، و در پايان چند نوشته از ديگران در اين باره آمده است.

فصل هشتم:زندان و دفاعيات در اين بخش خاطرات دكتر شايگان در زندان و جلسه محاكمه دكتر مصدق كه در اين دادگاه دكتر شايگان از شهودي بود كه در اين جلسه احضار شده بود.

فصل نهم: تبعيد در خارج از كشور در ساهاي 1335 تا 1357 كه پس از اولتيماتوم سرهنگ مقدم ابتدا به فرانسه و بعد از مدت كوتاهي به امريكا صورت گرفت.

فصل دهم: قيام 22 بهمن، اطلاعيه ها و ديدگاههاي ايشان در باره حوادث پيروزي انقلاب و پس از آن عزيمت ايشان به امريكا براي درمان بيماري كهچندين بار صورت گرفت .دكتر شايگان در 11 ارديبهشت 1360  يعني پس از يك سال و اندي از خروج ايشان از ايران در اثر سكته مغزي در گذشت و پيكر او به ايران منتقل و در بهشت زهرا به خاك سپرده شد.

حجم مفصلي از جلد دوم كتاب با عنوان پيوستها شامل: اشعاري كه برخي سروده شده دكتر شايگان، قانون تعليمات اجتماعي، محاكمه دكتر بقايي، حزب توده ايران، علامه ي قزويني، جمعيت آزادگان و مبارز، مكاتبات با ديگران، برخي تاليفات و ترجمه هاي دكتر شايگان، اسناد سفارت سابق امريكا در ايران، نامه هاي دكتر مصدق، روزشمار، شجره نامه، عكس ها و نمايه ميباشد.

3

فصل اول با عنوان گذشت عمر را شايگان طي سال هاي 33 ،34و 35 در زندان لشكر دو زرهي در زماني كه از سرنوشت آينده خود بي خبر بود و اطمينان نداشته كه از زندان جان سالم به در ببرد نوشته است.  از اين روي خواسته خاطراتش را براي آيندگان به يادگار باقي گذارد. اين زماني بود كه 29 روز بيشتر از كودتاي 28 مرداد1332 نگذشته بود. دكتر شايگان دو بار تحت عنوان "گذشت عمر" به نوشتن خاطرات خويش پرداخته است. بار اول ياد داشت هاي روزانه اوست كه در سالهاي 28 و 29 نوشته شده  كه در فصل چهارم همين كتاب آمده است و بار دوم همين يادداشتهاي زندان است.  در فصل اول اتفاقات دوران كودكي وي با نثر زيبايي بيان شده است.

فصل دوم به جايگاه علمي شايگان اشاره دارد. بر اين اساس دوران تحصيل و تدريس وي در تهران و خارج از كشور، مناصب و سخنراني هاي ايشان در دانشگاه حقوق تهران و ديگر مراتب علمي ايشان  بيان شده است.

فصل سوم: دوران تصدي وزارت فرهنگ. در اين فصل فعاليت هاي ايشان پس از شهريور 20 و قبول مسئوليت وزارت فرهنگ در 1325 و آغاز فعاليت هاي سياسي و همكار ي با اساتيدي مانند دهخدا ملك الشعراي بهار دكتر سنجابي و ديگران از مهمترين مباحث اين بخش است.

فصل چهارم: خاطرات روز به روز

(1328- 1329)

اين نوشته توسط دكتر شايگان در دفتر چه سررسيد نامه اي كه بانك ملي منتشر كرده بود با نام "گذشت عمر" درج شده است. فرزند ايشان بر اساس گفته خودش متن كامل آن را  بدون هيچ

 

2

   
  بازگشت به صفحه اول

ليست کتاب ها