در روزهای پایانی مجلس هشتم: پول نفت سر سفره بسیج

مهشید برومند

چهارشنبه ۹ آذر ۱۳۹۰

در شرایطی که نهادهای نظامی سپاه و بسیج، علاوه بر بودجه ثابت سالانه خود مبالغ فراوانی با عناوین مختلف از محل بودجه مصوب مجلس دریافت می کنند نمایندگان مجلس شورای اسلامی در اقدامی تازه، نیم درصد ازمحل افزایش فروش محصولات نفتی و 10 درصد از از محل اعتبارات مربوط به جوانان را نیز به نیروهای بسیج اختصاص دادند.

اعضای مجلس هشتم در جلسه علنی 8 آذرماه به یک فوریت طرح کمک به اجرای "ماموریت‌های فرهنگی جوانان بسیج" رای دادند که در صورت تصویب نهایی آن هر سال معادل نیم درصد از محل افزایش درآمد فروش نفت در اختیار سازمان بسیج مستضعفین قرار می‌گیرد.
بنا بر ماده واحده این طرح دولت موظف می شود هر سال معادل نیم درصد از محل افزایش درآمد حاصل از فروش نفت و میعانات گازی را قبل از واریز به حساب ذخیره‌ی ارزی و معادل ریالی آن را پس از واریز به خزانه در اختیار "سازمان بسیج مستضعفین" قراردهد.

همچنین در این طرح تاکید شده که دولت باید هر سال 10 درصد از اعتبارات بخش مربوط به جوانان را به منظور "مقابله با چالش‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای" جهت بست و گسترش بسیج در اختیار سازمان بسیج مستضعفین قرار دهد.

این طرح درحالی با موافقت 110 نفر، مخالفت 9 نفر و 20 رای اعضای مجلس به تصویب رسید که عبدالحسین ناصری از طراحان این طرح، بودجه فعلی بسیج را 570 میلیارد تومان ذکر کرد.

در همین باره، سیدسلمان ذاکر از موافقان این طرح نیز درباره دلایل این افزایش بودجه تاکید کرد که "اگر می‌گوییم باید از رهبری و بنیان گذار نظام دفاع کرد و معتقدیم بسیج در این راستا نقش ذوالفقار را دارد باید این ذوالفقار را صیقل دهیم و آن را جهت دفاع آماده کنیم. "

اين طرح كه به امضاي 60 نفر از نمايندگان مجلس در مجلس مطرح شد داراي يك مقدمه توجيهي و يك ماده واحده است كه در صورت تصويب نهايي آن دولت به اجراي بند(ج) مواد 41 و 196 قانون برنامه پنجم موظف مي شود.

بند (ج) ماده 41 قانون برنامه پنجم توسعه بر اجرای "سند ملی توسعه روابط فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در سطح بین‌الملل" تاکید دارد که "به منظور تبیین مبانی اسلام ناب محمدی (ص) و فرهنگ غنی قرآن کریم، انقلاب اسلامی و اندیشه‌های دینی و سیاسی حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری و نیز شناساندن و معرفی فرهنگ و تمدن اسلامی ـ ایرانی و گسترش خط و زبان و ادبیات فارسی به ویژه برای ایرانیان خارج از کشور" تدارک دیده شده است.

همچنین ماده 196 قانون برنامه پنجم توسعه، دولت جمهوری اسلامی را موظف می کند که "به منظور تقویت کمی و کیفی بسیج مستضعفان و حضور بیشتر نیروهای مردمی در صحنه‌های امنیت و دفاع از کشور، آرمانها و مبانی اندیشه انقلاب اسلامی و توسعه فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر اقدامات و تسهیلات لازم را در طول برنامه" به این نهاد نظامی اختصاص دهد.

طرح اخیر اعضای مجلس در روزهای پایانی فعالیت شان در مجلس هشتم در شرایطی است که پیش از این براساس قانون برنامه چهارم توسعه هر سال مبلغ 400 ميليارد تومان از محل اعتبارات بودجه به بسیج اختصاص می یافت.

در سال 1387 نیز نشریه صبح صادق، ارگان سیاسی سپاه پاسداران به نقل از حجت الاسلام حسن طائب فرمانده وقت بسیج و رییس کنونی سازمان اطلاعات سپاه پاسداران بدون ذکر دقیق بودجه این نهاد نظامی از افزایش 200 درصدی بودجه بسیج خبر داد.

این افزایش بودجه در حالی صورت می گرفت که رشيد جلالی جعفری، از نمايندگان مجلس هفتم در 24 بهمن 1384 طی گفت و گویی با خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران افزایش بودجه نهادهای نظامی پس از ریاست محمود احمدی نژاد بر دولت را تایید کرده و ضمن انتقاد از دولت سید محمد خاتمی در این رابطه گفته بود: "بنيه دفاعی کشور در طول سال های اخير مورد کم لطفی قرار گرفت. بودجه نظامی در لايحه بودجه پيشنهادی از سوی دولت محمد خاتمی، ریيس جمهور سابق ايران، در فاصله سال80 تا84 هر ساله 15 درصد کاهش پیدا کرده بود."

این آمار و ارقام درباره بودجه نهادهای نظامی از جمله بسیج در حالی است که جدا از این مبالغ، بنا بر مصوبه ای در مجلس هفتم، دولت موظف شده بود سالانه 350 میلیون دلار اضافه بر بودجه کل بسیج برای تجهیز گردان های امنیتی نظامی بسیج شامل گردان های امام علی، امام حسین، عاشورا و الزهرا اختصاص دهد.

در این رابطه در سال 83، مجلس هفتم طرحی را به تصويب رساند که طی آن "به منظور تامين منابع مالی و ارزی و رفع سريع مشکلات درمانی و خدماتی توانبخشی جانبازان و ايثارگران انقلاب اسلامی و تهيه تجهيزات و امکانات مورد نياز گردان های عاشورا و الزهرای بسيج، رقمی معادل 350 ميليون دلار از محل حساب ذخيره ارزی به بسيج اختصاص يافت. رقمی که در سال 1389 نیز برای تجهیز گردان های رزمی و امنیتی بسیج از زبان برخی فرماندهان سپاه اعلام شد نشان داد که این رقم ثابت سالانه به این بخش از بسیج تعلق می گیرد".

در این باره سرتیپ پاسدار محمد مطهری فرمانده لشکر 41 ثارالله کرمان در آبان ماه سال 89 اعلام کرد که "هر ساله به منظور تامین تجهیزات و امکانات مورد نیاز گردان‌های عاشورا و الزهرا، به بسیج معادل 350 میلیون دلار اختصاص می‌یابد."

نیروهای تمام گردان های رزمی- امنیتی بسیج طی 5 سال گذشته در طرح پیشنهادی دولت احمدی نژاد با مصوبه مجلس تا پایان زمان برنامه چهارم توسعه تسلیح شده و مجهز به سلاح های جنگی هستند. این درحالی است که برخی اظهارات فرماندهان این نهاد نظامی نشان می دهد که فرماندهان ارشد سپاه گردان های نظامی و امنیتی بسیج را به سلاح های سنگین نیز مجهز کرده اند.

در همین حال دولت محمود احمدی نژاد از سال 1385 بسیج را در کنار سپاه پاسداران به عنوان یکی از پیمانکاران اصلی طرح های عمرانی دولت به رسمیت شناخته که هر سال مبالغ کلانی از این راه نصیب این نهاد نظامی می شود که در کنار نیروهای دریایی، زمینی و هوایی شاخه چهارم سپاه پاسداران محسوب می شود. در این باره تنها در سال 1385 مبلغ 18 هزار میلیارد تومان از بودجه عمرانی کشور تحت عنوان پروژه های مختلف به بسیج و شرکت های تحت نظرش تعلق گرفت.

همچنین در سال 1386 مجلس هفتم طرح "تشكيل سازمان بسيج سازندگى نيروى مقاومت بسيج سپاه پاسداران انقلاب اسلامى" و واگذاری برخی امتیازات ویژه به آن را تصویب کرد و پس از آن تاریخ، تمام وزارتخانه ها و دستگاه های اجرایی کشور ملزم و موظف شدند تا تمام طرح های عمرانی خود را به بسیج واگذار کنند.

بر اساس این مصوبه مجلس که از همان سال 1386 اجرایی شد این طرح 7 ماده ای در راستاي اجراي اصل 147 قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران، سازمان بسيج سازندگي و رده‌هاي تابعه را به عنوان مجري طرح‌هاي عمومي و دولتي معرفی کرد تا مجاز به تبادل توافقنامه و يا انعقاد قرارداد با دستگاه‌هاي اجرايي باشد.

از: روز

 

 

بازگشت به صفحه اول

ساير مطالب مربوط به متفرقه 

 

ارسال به: Balatarin بالاترین :: Donbaleh دنباله :: Twitthis تویتر :: Facebook فیس بوک :: Addthis to other دیگران