سلامت میلیون‌ها ایرانی درگیر گرد و غبار

 

جمعه ۲۶ اسفند ۱۳۹۰

آفتاب: سه روز است که لرستانیها نتوانسته اند آسمان آبی این دیار را از زیر گرد و غبار مشاهده کنند تا زاگرس زیبا، این روزها زیر سایه ریزگردهای عربی تنگی نفس بگیرد و سلامت میلیونها ایرانی درگیر گرد و غبار شود. 

این روزها دیدن آدم ها خاکی و ماشینهای آغشته به قطرات ریز غبار دیگر برایمان عادی شده زیرا گرد و خاک دیگر مهمان آسمان لرستان نیست بلکه به میزبانی تبدیل شده که به نظر می رسد خیال رخت بربستن هم ندارد.

این روزها از خرم آباد گرفته تا شهرستان هایی مانند پلدختر که در مرز استان خوزستان قرار دارد همه مردم آلودگی هوایی را تجربه می کنند که سالها قبل در در استان سرسبز لرستان اثری از آن نبود.

اگر روزی فردی را می دیدیم که ماسک به صورت داشت فکر می کردیم که به دلیل مشکلات خاص خود از این وسیله استفاده می کند ولی امروز با دیدن روزانه صدها نفر در شهر که ماسک به صورت دارند مشکل آلودگی هوا را در استان لرستان باور کرده ایم.

محیط زیست استانهای زاگرس نشین در سال 90 فراز و نشیب های بسیاری را پشت سر گذاشت، سالی که در آن اتفاقات تلخ و شیرین بسیاری رخ داد که می توان به موارد بسیاری اشاره کرد، اما بی گمان موضوع آلودگی هوا اصلی ترین، مهم ترین و بی تردید چالش برانگیزترین رخداد زیست محیطی سالی است که در روزهای پایانی آن قرار گرفته ایم.

امروز که هوای استان لرستان هشتاد و یکمین روز آلوده خویش را در سال 90 تجربه می کند باید به این نکته اشاره کنیم که یک دهه از تولد پدیده شومی به نام ریزگردها می گذرد؛ به راستی بعد از گذشت یک دهه از زندگی در کنار ذرات ریزی که در مقابل هجوم گسترده آنها هستیم، چه باید کرد.

کارشناسان حوزه محیط زیست در خصوص اثرات و نتایج ریز گردها بارها سخن گفته اند و سازمان حفاظت محیط زیست نیز بارها از طریق مجامع بین المللی برای جلوگیری از تداوم ورود این ذرات ریز تلاش کرده اند؛ اما سوال اصلی اینجاست، آیا اتفاق امیدوار کننده ای رخ داده است.

امواج ریز گرد در یک دهه گذشته سد طبیعی بسیار مستحکمی را در پیش روی خویش دیده اند، سد طبیعی که اگر در سالهای اخیر در برابر هجوم بی سابقه ذرات ریز معلق کمتر از دو و نیم میکرون مقاومت نمی کردند امروز شرایط محیط زیست انسانی استانهای زاگرس نشین بسیار پیچیده و بحرانی تر شده بود.

این در حالیست که اثرات بی شمار گرد و غبار بر روی سلامتی مردم موضوع بسیار مهمی است که در سالهای اخیر هزینه های بسیاری را بر اهالی زاگرس تحمیل کرده است.

ریزگردها در یک دهه اخیر بیش از 20 استان کشور را درگیر خویش کرده‌اند تا بدین ترتیب سلامتی بیش از میلیونها ایرانی با تبعاتی چون بیماریهای حاد تنفسی، قلبی و عروقی دست به گریبان باشد.

این در حالی است که کانون اصلی این ذرات معلق کشورهایی همچون عراق، عربستان، اردن، کویت و سوریه است که در این بین سهم کشور عراق در تولید گرد و غبار و تاثیر مستقیم آن بر کشور عزیزمان ایران بسیار چشمگیر است.

در این بین موضوع بسیار مهمی که در یک سال اخیر خود را نشان داده این است که دولت عراق به تعهدات بین المللی خویش چندان توجهی نشان نمی دهد، عدم توجه در خور و شایسته کشورهای منطقه به حقابه طبیعی رودخانه ها و تالابها عامل بسیار مهمی در ایجاد چشمه های تولید گرد و غبار بوده که متاسفانه هنوز هم مورد بی مهری برخی دولتهای منطقه واقع می شود.

متاسفانه عدم توجه به عوامل پایدار کننده سرزمین موضوعی است که چشم انداز بحران آلودگی هوا در منطقه را بسیار پیچیده کرده است که امید می رود کشورهای منطقه بتوانند با یک بررسی همه جانبه و جامع برای توقف ذرات ریز معلق اقدامی موثر را پایه ریزی کنند.

به هر روی هر روز که از حضور پدیده ریزگردهای عربی در کشورمان می گذرد مردم استانهای زاگرس نشین بیشتر با تبعات ناشی از این پدیده درگیر می شوند که به نظر می رسد هنوز اقدام عملیاتی در راستای کاهش تبعات آن صورت نگرفته است.

و این روند اینگونه اذهان را نهیب می زند که مبادا روزی این وضعیت که خود را در روال روزمره زندگی ما جا داده است برایمان آنقدر عادی شود که یادمان برود روزی آسمان استانهای زاگرس نشین از جمله استان لرستان هم آبی آبی بود!

 

 

بازگشت به صفحه اول

ساير مطالب مربوط به متفرقه 

 

ارسال به: Balatarin بالاترین :: Donbaleh دنباله :: Twitthis تویتر :: Facebook فیس بوک :: Addthis to other دیگران