بازگشت به صفحه اول

از ايلنا

 
 
 

مراسم سي و هشتمين سال‌‏گرد درگذشت دکتر محمد مصدق برگزار شد
عضو حزب ملت ايران:
بين عقيده و عمل مصدق فاصله اي نبود
عضو جبهه ملي ايران:
مصدق معتقد به حاكميت واقعي ملت بر سرنوشت خود بود

تهران- خبرگزاري كار ايران

مراسم بزرگداشت سي و هشتمين سال‌‏گرد درگذشت دكتر محمد مصدق، نخست وزير دولت ملي، صبح امروز با حضور جمع كثيري از دوستداران و هم‌‏فكران او، دانشجويان و نيروهاي ملي مذهبي بر سر مزار وي، در احمدآباد برگزار شد.

به گزارش خبرنگار "ايلنا"، نظام الدين قهاري، عضو حزب ملت ايران در ابتداي اين برنامه ياد شهداي نهضت ملي ايران، داريوش و پروانه فروهر را گرامي داشت و با بيان اينكه فقدان مصدق براي ملت ايران، جانكاه و غيرقابل تحمل بود اما تاثير خدمات او چون خورشيد تابناكي در تاريخ ايران پايدار است، اظهار داشت: مصدق با رهبري نهضت ملي ايران نه تنها دست سلطه بيگانگان را از منابع ملي، نفت و شيلات كوتاه كرد بلكه الگويي بود براي تمامي كشور‌‏هايي كه زير فشار استعمار قرار داشتند، از اين رو به جاست كه نهضت ملي ايران را جهان‌‏شمول بدانيم و مصدق را جهان‌‏مرد خطاب كنيم.
وي افزود: ساليان طولاني نام ايران با نام مصدق همراه بود و ملت‌‏هاي استبدادزده و استعمارزده او را چون رهبري براي رهايي از سلطه بيگانگان مي‌‏شناختند.
قهاري، پايبندي به اخلاق، رفتار و منش عقلاني و اتكا به علم و دانش سياسي را به عنوان اصول اعتقادي مصدق بيان كرد و گفت: مصدق در تمام طول زندگي خود به اين اصول عقيده داشت و به آن عمل مي‌‏كرد و بين عقيده و عمل او فاصله‌‏اي وجود نداشت كه اين امر مصداق تقواست و بايد الگوي همه سياستمداران قرار گيرد.
اين فعال ملي مذهبي، معيارهاي رفتار مصدق را كه معتقد بود بايد الگوي تمامي آزادي‌‏خواهان قرار گيرد، عشق به آزادي و دستاوردهاي انقلاب مشروطه و مبارزه با استبداد دانست و تصريح كرد: اين اعتقاد سبب شد كه دوره نخست وزيري مصدق، دوران شكوفايي فرهنگ سياسي و اجتماعي ايران شود و اثرات آتي آن سال‌‏ها ادامه يابد.
وي، در خاتمه سخنانش از عدم رسيدگي مناسب به وضعيت احمد آباد، محل مزار مرحوم مصدق انتقاد كرد و خواستار آن شد كه با تهيه امكانات مناسب، اين منطقه به محلي مناسب براي حضور گردشگران خارجي و علاقه‌‏مندان به تاريخ معاصر ايران و مصدق تبديل شود.
در ادامه اين مراسم و پس از خواندن شعر توسط فرزانه اسكندري در نكوداشت شخصيت مصدق، پرويز ورجاوند از نيروهاي جبهه ملي ايران به ايراد سخن پرداخت.
وي، با ضروري خواندن توجه به شرايط و اقتضائاتي كه در زمان فعاليت دكتر مصدق در منطقه و جهان وجود داشت، گفت: در بستر تاريخ معاصر ايران، نهضت ملي ايران از جايگاه استثنايي برخوردار است و تمام جنبش‌‏هاي آزادي‌‏بخش جهان را در پس پشت آن مي‌‏توان ديد. ورجاوند علاوه بر دشمنان خارجي مصدق هم چون انگليس و‌‏آمريكا، به نقش ايادي شوروي در داخل و به خصوص حزب توده پرداخت و به نقل برخي نوشته‌‏ها و موضع‌‏گيري‌‏هاي آنها عليه مصدق پرداخت و اظهار داشت: در آن زمان حزب توده با وقاحت تمام، از واگذاري منافع ملي به شوروي صحبت مي‌‏كرد.
وي در اين باره به نقل از سخناني از احسان طبري پرداخت كه مي‌‏گفت، همپاي انگليس كه در ايران منافع دارد، دولت بايد براي امتياز دادن به شوروي اقدام كند.
ورجاوند با تأكيد بر اينكه مصدق بنيانگذار جريان سومي است كه در جهان به عنوان ناسيوناليزم ملي شناخته مي‌‏شد، تصريح كرد: ابعاد مختلف هوشياري اين مرد بزرگ هنوز شناخته نشده است.
وي با اشاره به مخالفت مصدق با هر نوع استعمار خارجي گفت: به استناد 518 سند وزارت خارجه آمريكا، مصدق در آن زمان با قدرت هر چه تمامتر در مقابل خواست آمريكايي‌‏ها ايستاد.
وي با بيان اينكه مصدق تمام همت خود ر ا بر اين گذاشت كه ملت ايران دوباره روي پاي خود بايستد، ادامه داد: او هوشمندانه مي‌‏دانست كه چگونه يك ملت را از شرايط تسليم هر قدرتي شدن و در خود فرو رفتن، بيرون بياورد و در اين رابطه در مقابل قدرت‌‏هاي خارجي و قدرت مطلقه فردي شاه ايستاد.
ورجاوند تأكيد كرد: مصدق معتقد به حاكميت واقعي ملت بر سرنوشت خود بود.
وي ادامه داد: اگر نهضت ملي ايران پنج سال ديگر ادامه مي‌‏يافت، امروز نياز نبود كه آمريكا با قدرت نظامي خود بخواهد دموكراسي را به خاورميانه بياورد.
وي نيز همچون قهاري، در خاتمه سخنانش خواستار رسيدگي بيشتر به وضعيت ساختاري، تجهيزاتي و خدماتي احمد آباد شد.
پس از سخنان ورجاوند، طه حجازي شعري را در مدح مقام و شخصيت مصدق خواند تا محمود مصدق، نوه دكتر مصدق آخرين سخنران اين مراسم باشد.
وي در سخنان كوتاهي با اشاره به برنامه‌‏اي كه با همكاري سازمان ميراث فرهنگي براي انجام تعميرات قلعه احمد آباد، در حال پيگيري است، گفت: اين كار طي چهار مرحله از ارديبهشت ماه سال آينده آغاز مي‌‏شود.
وي، علت تأخير در انجام اين طرح را محدوديت امكانات ذكر كرد و خواستار كمك بيشتر فرمانداري و بخشداري احمدآباد در انجام اين طرح‌‏ها شد.


مراسم سي و هشتمين سال‌‏گرد درگذشت دكتر مصدق با همخواني سرود "اي ايران" توسط حاضران كه مجموعه‌‏اي از علاقه‌‏مندان به دكتر مصدق و احزابي هم چون نهضت آزادي ايران، حزب ملت ايران، جاما، جبهه ملي، جنبش مسلمانان مبارز و ديگر نيروهاي ائتلاف ملي مذهبي و حوزه شمال تهران جبهه مشاركت بود، بدون شعار و درگيري به پايان رسيد.
 

 

 
 
بازگشت به صفحه اول

  رجوع به مطالب مشابه