بازگشت به صفحه اول

 

 
 

 

اسفندماه يادآور خاطره دكتر محمد مصدق

 هيچ لذتی را نمی‌توان با حظ آزادی و عقيده و بيان برابر كرد

  دكتر محمد مصدق

اسفندماه امسال برابر است با سی و نهمين سالگرد درگذشت دكتر محمد مصدق (14/12/1345) و نيز پنجاه و پنجمين سالگرد ملی شدن صنعت نفت (29/12/1329) جا دارد به مناسبت اين دو رويداد ـ يكی تلخ و ديگری شيرين ـ يادی كنيم از پيشوای هميشه جاويد نهضت ملی ايران دكتر محمد مصدق.

دكتر مصدق رهبر نهضت ملی شدن صنعت نفت در ايران، رهبری خردمند بود كه در دو جبهه خارجی و داخلی به مبارزه با استعمار انگليس و استبداد پهلوی پرداخت. مصدق در يک پيكار خستگی ناپذير با پشتيبانی ملت ايران و به همراه يارانش از جمله شهيد دكتر حسين فاطمی نفت ايران را ملی كرد و دست انگليس را از منابع نفتی ايران كوتاه نمود. مصدق در كارزار بزرگ ضد استعماری‌اش دولت انگليس را درمانده كرد و الگويی برای رهبران و مردم ساير كشورهای زير سلطه استعمار و سببی برای ملی شدن بسياری از منابع و صنايع در ديگر كشورهای خاورميانه شد و همين كار او بود كه از وی چهره‌ای محبوب در اذهان بين‌المللی ترسيم نمود و از طرفی او را مورد خشم بی‌پايان استعمار انگليس قرار داد.

در جبهه داخلی نيز دكتر مصدق تلاش و همت خود را وقف كوتاه كردن دست شاه و دربار از دخالت در امور دولت، مبارزه با فساد اداری و حكومتی، برنامه‌ريزی برای طرح اقتصاد بدون نفت (طرحی كه نه رژيم پيشين و نه حكومت كنونی موفق به انجام آن نشدند) و احيای حقوق و آزادی‌های‌ ملت نمود.

زندگی سياسی دكتر مصدق از آغاز تا پايان سرشار از عشق فراوان به ايران و ايرانی، مبارزه با استعمار و استبداد، تلاش برای رسيدن به آزادی و عدالت اجتماعی و از همه بالاتر تسليم ناپذيری در برابر قدرتمندان بود.

دكتر مصدق در نبرد خويش با استعمار و استبداد و برای رسيدن به استقلال و آزادی با پشتيبانی مردم يكی پس از ديگری مشكلات را پشت سر می‌گذاشت و بر دشمنان پيروز می‌گشت و به پيش می‌رفت. اما هنوز كوتاه مدتی از پيروزی وی در ملی كردن نفت و برگزاری انتخابات آزاد نگذشته بود كه خودفروختگانی كه با تثبيت برنامه‌های او، منافع خويش را در خطر می‌ديدند دست در دست دشمن خارجی گذاردند و متأسفانه با كشاندن برخی همراهان سست‌عنصر دكتر مصدق چون آيت‌الله كاشانی به سمت خويش، شروع به كارشكنی در كار دولت مصدق نمودند. آنان از لجن‌پراكنی عليه دكتر مصدق تا ترور رئيس شهربانی و وزير خارجه دولت وی را انجام دادند و در نهايت نيز در كمال بی‌شرمی طی يک كودتای نظامی و ضد ملی با همكاری مستقيم كشورهای خارجی، دولت ملی مصدق را ساقط كردند.

آری دولت ملی دكتر مصدق، بزرگمردی كه كه سياست را بر پايه‌های اخلاق، آزادی و عدالت بنا نهاد به دست مؤتلفان استعمار و استبداد و ارتجاع سقوط كرد. اما مصدق كه سمبل مبارزات مردم ايران است در جهت حفظ استقلال و رسيدن به دمكراسی در اين دنيای خاموش و كم اعتنا به شرافت انسانی به اسطوره‌ای از شرافت بدل شد.

دكتر مصدق پس از كودتای 28 مرداد 1332، نخست توسط عوامل كودتا بازداشت و سپس در يک دادگاه نظامی فرمايشی به زندان و تبعيد محكوم شد و پس از تحمل دوران محكوميت در زندان و سپس سكونت اجباری در روستای احمدآباد و تحت نظر شحنگان ديكتاتور، عاقبت پس از نيم قرن مبارزه سياسی و آن همه خدمات كه بزرگترين و ماندگارترينش ملی كردن صنعت نفت بود در 14 اسفند 1345 در پی يک دوره بيماری در بيمارستان نجميه تهران درگذشت و برخلاف وصيتش كه خواسته بود او را در كنار جانباختگان 30 تير دفن كنند، به علت مخالفت رژيم در همان روستای احمدآباد به خاک سپرده شد.

پس از مرگ دکتر مصدق خودكامگان و مزدوران در تمامی اين دوران بسيار كوشيدند تا نام و ياد او را از ميان ببرند، اما اكنون پس از سال‌ها كه پيوسته در كتمان و تحريف شخصيت و خدمات او كوشيده‌اند، نگاه مشتاق ايرانيان غم غربت را از چهره بزرگ او می‌زدايد و هدف او را كه همانا استقلال و آزادی و پيشرفت ايران بود بر دل و جان خويش می‌نشاند.

باشد تا در اين روزهای سرنوشت‌ساز ميهن با الهام از مكتب مصدق، در راه برقراری نظامی مردم‌سالار بكوشيم و در اين راه لحظه‌ای از حركت باز نايستيم.

 درود بر پيشوای هميشه جاويد نهضت ملی ايران دكتر محمد مصدق

ياد همه كوشندگان نهضت ملی كردن نفت در سرتاسر كشور گرامی باد

 هواداران نهضت ملی ايران ـ كرمانشاهان ـ اسفندماه 1384

 

 
 
بازگشت به صفحه اول

ساير مطالب مربوط به نهضت ملی