افزايش خطر جنگ؟

شنبه ۱۴ آبان, ۱۳۹۰

یکی از مقامات ارشد نظامی آمریکا شب گذشته به سی ان ان گفت که آمریکا بشدت نگران احتمال حمله اسرائیل به ایران است و ارتش آمریکا به طور فزاینده ای تحرکات احتمالی نظامی در ایران و اسرائیل را زیر نظر گرفته است. مقامات ارشد نظامی از اینکه اسرائیل طرحش برای حمله به ایران را به اطلاع آمریکا برساند مطمئن نیستند. به گزارش برخی از رسانه های اسرائیل، آمریکا در آستانه انتشار گزارش تازه آژانس بین المللی انرژی اتمی به دقت تحولات در ایران و اسرائیل را برای یافتن هرگونه تحرک نظامی زیر نظر گرفته است.

http://www.youtube.com/watch?v=FKRbjJewpug

----

انتشار اطلاعاتی محرمانه از فعالیت‌های تسلیحاتی اتمی ایران توسط آژانس

۱۳۹۰/۰۸/۱۴

دیپلمات‌ها می‌گویند که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اطلاعات جدیدی دارد که نشان می‌دهد ایران اقدام به ساخت مدل‌های رایانه‌ای یک کلاهک هسته‌ای کرده و محفظه‌های بزرگ فولادی نیز ساخته که «برای آزمایش انفجارهای اتمی با مقاصد تسلیحاتی استفاده می‌شود.»

خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دیپلمات‌ها خبر می‌دهد که آژانس قصد دارد این اطلاعات را هفته آینده منتشر کرده و در اختیار ۳۵ عضو شورای حکام قرار دهد.

بنا بر این گزارش، اطلاعات محرمانه دیگری که آژانس قصد انتشار آنها را دارد شامل تصاویری ماهواره‌ای است که به باور کارشناسان آژانس محفظه‌های بزرگ فولادی را نشان می‌دهد که برای آزمایش انفجارهای اتمی با مقاصد تسلیحاتی استفاده می‌شود.

آژانس پیش از این موارد دیگری را اعلام کرده‌است که به گفته این نهاد نشانگر احتمال کار بر روی ساخت سلاح هسته‌ای توسط ایران هستند. اما دیپلمات‌هایی که نخواسته‌اند نامشان فاش شود به آسوشیتدپرس گفته‌اند که جدیدترین اقدامات جمهوری اسلامی در این زمینه «هم از نظر محتوا و هم از نظر وسعت کار قابل توجه‌اند.»

گزارش‌ها در مورد محتوای گزارش آتی آژانس در مورد ایران در حالی است که پیش از این برخی منابع خبری از فشار دولت اوباما بر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای انتشار اطلاعاتی طبقه‌بندی شده در مورد برنامه هسته‌ای ایران خبر داده بودند. اطلاعاتی که به نوشته نیویورک‌تایمز  «نشان‌دهنده دست زدن ایران به طراحی و آزمایش فناوری تسلیحات هسته‌ای است.»

با این حال نمایندگان چین و روسیه از مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواسته بودند به خواسته آمریکا عمل نکند و جزئیات مورد ابهام در مورد برنامه اتمی ایران را منتشر نکند چرا که ممکن است «ایران همکاری‌هایش را کاهش دهد.»

در همین حال علی‌اکبر صالحی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، روز شنبه در واکنش به این خبر به خبرگزاری مهر گفت که مستندات آژانس «بدون اصالت» است و افزود: «اگر خیلی اصرار دارند که اسناد را منتشر کنند، خوب منتشر کنند. مرگ یک بار شیون یک بار. ما مشکلی با انتشار اسناد نداریم اما معتقدیم مستندات آنها بی‌پایه و اساس است.»

وی با اظهار اینکه «جنجال تبلیغاتی راه افتاده که آژانس می‌خواهد مستنداتی را در گزارش آینده منتشر کند» گفت: «امیدواریم آژانس رویکرد سیاسی را در انتشار گزارش جدید دنبال نکند.»

علی‌اکبر صالحی گفته‌های آژانس را تشبه به «فیلم» کرد و گفت: «در فیلم داستانی مشاهده می‌شود که ابتدا و انتهایش یک انسجامی دارد اما در نهایت که فیلم تمام می‌شود و آنچه که پخش شده تنها یک فیلم و خیالی بوده‌است.»

قصد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای انتشار این اطلاعات جدید همزمان است با افزایش گزارش‌ها در مورد احتمال حمله نظامی اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران.

شیمون پرز، رئیس جمهور اسرائیل، روز جمعه گفت که جامعه بین‌المللی هم‌اینک برای حل مسئله هسته‌ای ایران به گزینه نظامی نزدیک‌تر شده‌است.

به تازگی گزارش‌هایی نیز منتشر شده، مبنی بر اینکه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل تلاش می‌کند تا کابینه‌اش را برای حمله به ایران قانع کند.

نیکولا سرکوزی، رئیس جمهور فرانسه، روز جمعه در نشست گروه ۲۰ با انتقاد از برنامه هسته‌ای ایران  تاکید کرد که اگر موجودیت اسرائیل مورد تهدید قرار گیرد، کشورش دست روی دست نخواهد گذاشت.

آقای سرکوزی گفت: «رفتار ایران و علاقه مفطرش برای دستیابی به توانایی نظامی اتمی نقض همه قوانین بین‌الملل است و  فرانسه با قاطعیت بی‌اعتنایی به این قوانین را محکوم می‌کند.»

مقام‌های جمهوری اسلامی همواره تأکید کرده‌اند که پیشبرد برنامه هسته‌ای ایران تنها به منظور استفاده‌های غیرنظامی است و تمامی گفته‌ها در مورد نظامی بودن این برنامه «بی پایه و اساس» است.

برگرفته از: راديو فردا

----

سرکوزی: درصورتی که موجودیت اسرائیل تهدید شود فرانسه بیکار نخواهد نشست

۱۳۹۰/۰۸/۱۳

نیکولا سرکوزی، رئیس جمهوری فرانسه، روز جمعه در نشست گروه ۲۰ با انتقاد از برنامه هسته‌ای ایران  تاکید کرد که اگر موجودیت اسرائیل مورد تهدید قرار گیرد، کشورش دست روی دست نخواهد گذاشت.

نیکولا سرکوزی گفت: «رفتار ایران و علاقه مفطرش برای دستیابی به توانایی نظامی اتمی نقض همه قوانین بین‌الملل است و  فرانسه با قاطعیت بی‌اعتنایی به این قوانین را محکوم می‌کند.»

هنگامی که خبرنگاران از نیکولا سرکوزی درباره گزارش‌های منتشر شده در مورد حمله احتمالی به تاسیسات اتمی ایران پرسیدند، وی گفت: «عجله نکنید.»

رئیس جمهوری فرانسه اظهار داشت که جامعه جهانی بهتر است بر روی  تحریم‌ها تمرکز کند؛  نیکولا سرکوزی با این حال تصریح کرد: «اگر موجودیت اسرائیل مورد تهدید قرار بگیرد، فرانسه دست روی دست نخواهد گذاشت.»

 به تازگی گزارش‌هایی منتشر شده، مبنی بر اینکه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل تلاش می‌کند تا کابینه‌اش را برای حمله به ایران قانع کند.

از سوی دیگر روز پنجشنبه با وجود آنکه آندرس فوگ راسموسن، دبیرکل ناتو، حاضر نشد درباره رزمایش نظامی هفته گذشته اسرائیل در پایگاه متعلق به ناتو در ایتالیا اظهار نظر کند سخنگوی وزارت دفاع ایتالیا این گزارش را کمی بعد تایید کرد.

امیلیانو بیاسکو، سخنگوی وزارت دفاع ایتالیا، بدون ذکر جزییات تایید کرد که اسرائیل و کشورهای دیگر در پایگاه دسیمومانو رزمایش مشترک داشته‌اند.

 روزنامه هاآرتص در همین روز نوشت اسرائیل به همراه ایتالیا و آلمان در پایگاه هوایی دسیمومانو واقع در جزیره ساردینیا، رزمایش پنج روزه مشترک داشته‌اند که جمعه گذشته به پایان یافت.

برپایه این گزارش در این رزمایش که با شرکت‌ جت‌های جنگنده برگزار شد که بر روی سیستم‌های هشداردهنده و سوخت‌گیری هوایی تمرکز شده بود.

در همین حال، روزنامه گاردین هم روز چهارشنبه گزارش داد که ارتش بریتانیا گزینه‌های مختلف برای حمله احتمالی به ایران را بررسی می‌کند؛ به نوشته این روزنامه، مقام‌های بریتانیایی  معتقدند اگر مسیر رویدادها به سمت حمله نظامی زودرس آمریکا به ایران عوض شود، این کشور باید آمادگی همراهی با ایالات متحده را داشته باشد.

از سوی دیگر روز پنجشنبه باراک اوباما، همتای آمریکایی نیکولا سارکوزی بر اتفاق نظر دو رئیس جمهور درباره تنگ کردن عرصه بر ایران تاکید کرد.

باراک اوباما که برای شرکت در  نشست گروه ۲۹ به شهر کن سفر کرده، از برنامه هسته‌ای ایران به عنوان «تهدیدی ادامه‌دار» یاد کرد و گفت: «آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، قرار است هفته آینده گزارشی درباره برنامه اتمی ایران منتشر کند و رئیس جمهور سرکوزی و من هم‌عقیده‌ایم  که باید فشار بی‌سابقه‌ای بر ایران وارد آوریم تا تعهداتش را انجام دهد.»

بنا بر اخبار منتشر شده، قرار است آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گزارش تازه‌ای از برنامه هسته‌ای ایران منتشر کند که گفته می‌شود «جزییات» و «شواهد» بیشتری از  جنبه‌های احتمالا نظامی برنامه اتمی  ایران در خود داشته باشد؛ گزارشی که به نوشته گاردین می‌تواندمسیر رویدادها را تغییر دهد.
برگرفته از: راديو فردا

----

تاکید آمریکا، فرانسه، بریتانیا و ناتو بر ادامه فشارها بر ایران

 

پنج شنبه 03 نوامبر 2011 - 12 آبان 1390

باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، امروز در حاشیه اجلاس گروه بیست گفت که نگرانی های خود را درباره برنامه هسته ای ایران با نیکلای سارکوزی، رییس جمهور فرانسه در میان گذاشته و هر دو بر این نظر توافق دارند که "فشار بین المللی همچنان باید بر ایران باقی بماند."

روز چهارشنبه، ۲ نوامبر، نیز آمریکا تاکید کرده بود که در قبال ایران همچنان به راه حل های دیپلماتیک متکی خواهد ماند.

به گفته جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید، تحریم های اعمال شده علیه ایران، این کشور را منزوی تر کرده است و ایالات متحده بر دیپلماسی در برابر جمهوری اسلامی تمرکز کرده است.

آقای کارنی از اظهار نظر درباره گزارش های منتشر شده مبنی بر اقدام نظامی احتمالی اسرائیل علیه ایران خودداری کرد.

همزمان روزنامه هاآرتص چاپ اسراییل، در گزارشی نوشته است که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و ایهود باراک، وزیر دفاع این کشور در حال تلاش برای جلب موافقت همه اعضای کابینه برای حمله یک جانبه به تاسیسات اتمی ایران هستند.

گزارش هاآرتص پس از چند روز گمانه زنی رسانه های اسرائیل درباره افزایش احتمال حمله به ایران چاپ شده بود.

موضع بریتانیا

باراک اوباما گفت که نگرانی های خود را درباره ایران با نیکلای سارکوزی در میان گذاشته و هر دو درباره ادامه فشارهای دیپلماتیک همنظرند

همچنین امروز پنجشنبه، سوم نوامبر، نیک کلگ معاون نخست وزیر بریتانیا گفت که بریتانیا "اعمال فشار مستمر و فزاینده" روی ایران را ادامه خواهد داد.

آقای کلگ گفت که "یک رژیم حاکم بر ایران هسته ای که ثابت کرده است که نسبت به خواست باقی جامعه جهانی، به کلی کر و کور است، یک تهدید واقعی است" و "با وجودی که ما می خواهیم که این موضوع را از طریق راه حل گفت و گو حل کنیم،" اما "بریتانیا هیچ گزینه ای را کنار نخواهد گذاشت."

روز چهارشنبه (دوم نوامبر) روزنامه گاردین در گزارشی خبر داد که نیروهای مسلح بریتانیا برنامه ریزی خود را برای یک حمله احتمالی به مراکز اتمی ایران افزایش داده اند.

به گزارش این روزنامه، ارتش بریتانیا در حال بررسی طرح های استقرار ناوهای رزمی و زیردریایی های مجهز به موشک های تاماهاک در منطقه برای حمله به ایران از هوا و دریا در ماه های آینده است.

'ناتو دخالت نمی کند'

از سوی دیگر، آندرس فو راسموسن، فرمانده ارشد ناتو، در بروکسل در پاسخ به گزارش هایی مبنی بر اینکه برخی از دولت ها ممکن است برای حمله نظامی علیه ایران برنامه ریزی کنند، گفت که ناتو به هیچ وجه قصد دخالت در ایران را ندارد.

آندرس فو راسموسن گفت که "ناتو از تلاش های سیاسی و دیپلماتیک برای حل مساله هسته ای حمایت می کند" و از ایران خواست که به قطعنامه های سازمان ملل پایبند بماند و برنامه های غنی سازی اورانیوم را متوقف کند.

او گفت: "اجازه بدهید که تاکید کنم که ناتو به هیچ وجه قصد مداخله در ایران را ندارد و ناتو در خصوص مساله ایران درگیر نیست."

در عین حال سخنگوی وزارت دفاع ایتالیا تایید کرده است که اواخر ماه اکتبر مانور مشترکی از سوی اسرائیل و چند کشور دیگر در یک پایگاه هوایی ناتو در ایتالیا برگزار شده است.

اما آقای راسموسن از اظهار نظر در این باره خودداری کرد.

واکنش ایران

علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران امروز ۵ شنبه، ۳ نوامبر، در لیبی گفت که ایران برای "بدترین وضعیت" آماده است و به آمریکا نسبت به "رویارو شدن با ایران" هشدار داد.

آقای صالحی که در حاشیه یک کنفرانس خبری در بندر بنغازی سخن می گفت، به سوال خبرنگاران درباره گزارش ها مبنی بر سرعت گرفتن طرح های حمله به ایران در واشنگتن به دلیل برنامه های هسته ای اش پاسخ داد.

او گفت: "آمریکا متاسفانه خرد و احتیاط را در موضوعات بین المللی از دست داده است. این کشور فقط بر قدرت تکیه کرده است. آنها عقلانیت را از دست داده اند. ما برای بدترین وضعیت آماده ایم ولی امیدواریم پیش از اینکه آمریکا با ایران رویارو شود، دوباره فکر کند."

ایران همواره برنامه اتمی خود را صلح آمیز دانسته است و گزارش های کشورهای غربی درباره ماهیت نظامی برنامه هسته ای خود را رد کرده است.

برگرفته از: بی بی سی

----

رئیس جمهوری اسرائیل: "دورنمای" گزینۀ نظامی برای حل مشکل هسته ایران"نزدیک" می شود

فواد روستائی

شنبه 05 نوامبر 2011

شیمون پرز می گوید به باور و اعتقاد او سرویس های اطلاعاتی کلیۀ کشورهائی که این مسأله را به دقت زیر نظر دارند به رهبران این کشورها هشدار داده اند که دیگر فرصتی برای از دست دادن زمان در کار نیست

به باور شیمون پرز، رئیس جمهوری اسرائیل، دورنمای توسل به گزینۀ نظامی برای جلوگیری از دست یابی جمهوری اسلامی ایران به جنگ افزار هسته ای در شرف نزدیک شدن است.
رئیس جمهوری اسرائیل در یک گفتگوی تلویزیونی در پاسخ به این پرسش که آیا نشانه ای از توسل به گزینۀ نظامی و ترجیح آن بر راه حل دیپلماتیک برای حل مسألۀ هسته ای ایران به چشم می خورد گفت به باور و اعتقاد او سرویس های اطلاعاتی کلیۀ کشورهائی که این مسأله را به دقت زیر نظر دارند به رهبران این کشورها هشدار داده اند که دیگر فرصتی برای از دست دادن زمان در کار نیست.
خبرگزاری فرانسه ضمن مخابرۀ سخنان رئیس جمهوری اسرائیل یادآوری می کند که رسانه های این کشور در روزهای اخیر از تلاش بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، برای جلب موافقت و اتفاق نظر اعضای دولت خویش با حمله به تأسیسات هسته ای ایران خبر داده اند.
این نکته نیز شایان یادآوری است که بر اساس گزارش های رسانه های غربی، گزارش جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد فعالیت های هسته ایران که قرار است در هفتۀ آینده منتشر شود نشان می دهد که ایران در عرصۀ هسته ای سرگرم تجربیاتی گونه گون است که جز در چهارچوب یک برنامۀ هسته ای نظامی نمی گنجد.
در پایان این نکته را نیز نباید ناگفته بگذاریم که سخن گفتن از احتمال حمله به تأسیسات هسته ای جمهوری اسلامی ایران در روزهای اخیر به رسانه های اسرائیلی محدو نبوده و نشریات چاپ انگلیس، آمریکا و فرانسه نیز مقالات وتفسیرهائی را در این مورد منتشر کرده اند.
برگرفته از: ار اف ای

----

برنامه ریزی انگلیس برای حمله به ایران

روزنامه گاردین چاپ بریتانیا در مطلبی به قلم نیک هاپکینز از برنامه ریزی آمریکا و بریتانیا برای حمله نظامی به تاسیسات هسته ای ایران خبر داده است.

عصر ایران: روزنامه گاردین چاپ بریتانیا در مطلبی به قلم نیک هاپکینز از برنامه ریزی آمریکا و بریتانیا برای حمله نظامی به تاسیسات هسته ای ایران خبر داده است.

به نوشته گاردین آمریکا ممکن است ظرف یک سال آینده تاسیسات هسته ای ایران را از هوا و دریا مورد حمله قرار دهد.

به نوشته این روزنامه دولت بریتانیا هم معتقد است که در صورت چنین حمله ای به تاسیسات ایران، بریتانیا نیز باید از اقدام آمریکا حمایت کرده و حتی در آن مشارکت کند.

به نوشته گاردین مقامات دولتی بریتانیا می گویند با آنکه آمریکا توانایی اقدام نظامی علیه ایران به تنهایی را دارد، اما بریتانیا خود را برای کمک به این حمله آماده می کند، هرچند در میان جناح های دولت ائتلافی دیوید کامرون، نخست وزیر، نگاه های متضادی در این رابطه وجود دارد.

گاردین در مقاله خود آورده که گفت و گوهایی با شماری از مقامات سیاسی و نظامی در وایت هال، مقر دولت بریتانیا، انجام داده است چرا که پس از تحولات اخیر در منطقه خاورمیانه و لیبی، بار دیگر ایران و برنامه هسته ای اش در مرکز توجهات قرار گرفته است.

یک مقام وایت هال به گاردین گفته ایران "به شکل شگفت آوری" در مقابل فشارهای تحریمی و دیگر فشارها مقاومت کرده است. این مقام گفته ایران مجددا رویکرد تهاجمی در پیش گرفته است هرچند وی علت این موضوع را درک نمی کند.

وی که نامش فاش نشده به سه مورد از طرح های ترور در خارج از خاک ایران اشاره کرده که به ادعای وی سازمان های اطلاعاتی غربی دست عناصری در ایران را در پشت آنها فعال دیده اند.

ضربه استاکس نت و اقدامات ایران

گاردین بر اساس مصاحبه هایی که انجام داده می نویسد که ایران توانسته حمله ویروس استاکس نت به برنامه هسته ای اش را محدود و سپس جبران کند. سرویس های اطلاعاتی غربی به این جمع بندی رسیده اند که ایران ظرفیت برنامه غنی سازی اورانیوم خود را به طور کامل احیا کرده است.

پیشتر تصور می شد که حمله ویروس استاکس نت توانسته بود تا حدود نیمی از سانتریفوژهای غنی کننده اورانیوم ایران را یا از کار بیندازد یا ادامه کارشان را نامطمئن کند. گاردین نوشته این ویروس ظاهرا توسط آمریکا و اسرائیل برای متوقف کردن برنامه غنی سازی اورانیوم توسط ایران طراحی و بکار گرفته شده است.

به نوشته گاردین اکنون چنین بنظر می رسد که ایران از صدمات استاکس نت عبور کرده و برداشت آژانس بین المللی انرژی اتمی سازمان ملل متحد هم این احتمال را تقویت کرده که ایران حتی توانسته بر ظرفیت برنامه غنی سازی خود بیفزاید.

ظاهرا این موضوع باعث شده تا آمریکا، اسرائیل و بریتانیا به این نقطه برسند که قبل از آنکه دیر شود باید دست به اقدامی بزنند.

به نوشته گاردین، سازمان های اطلاعاتی غربی معتقدند که ایران با جابجایی امکانات هسته ای اش و فعال تر کردن مرکز هسته ای فردو در نزدیکی استان قم به شدت بر اقدامات حفاظتی از تاسیسات خود افزوده است.

یک مقام دیگر دولتی بریتانیا که نام او هم فاش نشده به گاردین گفته است این احتمال وجود دارد که ایران ظرف دوازده ماه آینده بتواند تمامی اجزای حساس برنامه هسته ای خود را زیر زمینی کند چنان که به گفته این مقام مسئول دیگر اطمینانی وجود نخواهد داشت که "موشک های ما بتوانند به تاسیسات آنها دسترسی داشته باشند. از همین رو پنجره فرصت در حال بسته شدن است و بریتانیا باید دست به برنامه ریزی بزند".

این مقام بریتانیایی به گاردین گفته است: "ما فکر می کردیم این حمله تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری پیش روی آمریکا اتفاق نخواهد افتاد اما اکنون مطمئن نیستیم. پرزیدنت اوباما باید تصمیم بزرگی بگیرد چون وی نمی خواهد در آستانه انتخابات دست به چنین اقدامی بزند".

گاردین نوشته وزارت دفاع بریتانیا تیم ویژه ای برای بررسی حمله به ایران دارد. به گاردین گفته شده که هرگونه حمله به ایران، اقدامی عمدتا هوایی خواهد بود که نیروی دریایی هم با استفاده از موشک های تاماهاوک با برد ۸۰۰ مایلی تا اندازه ای در آن دخیل خواهد بود. به نوشته گاردین، برنامه ریزان چنین حمله ای معتقدند ممکن است "شمار کوچکی از نیروهای ویژه" هم در این عملیات شرکت کنند اما برنامه ای برای حمله زمینی در نظر گرفته نشده است.

در این اقدام، نیروی هوایی بریتانیا هم می تواند در میان سایر گزینه ها، در زمینه سوخت گیری هوایی و عملیات تجسس موثر باشد.

یک مقام وزارت دفاع بریتانیا به گاردین گفته است "دولت بریتانیا معتقد به پیگیری رویکردی دوگانه است که استراتژی اعمال فشار و دیپلماسی را با هم داشته باشد. ما خواهان یک راه حل مبتنی بر مذاکره (با ایران) هستیم، اما تمامی گزینه ها باید روی میز باشند".

فشار اسرائیل برای حمله به ایران

به نوشته گاردین اسرائیل به آمریکا هشدار داده است که اقدام نظامی علیه ایران نباید آنقدر به تاخیر بیفتد تا دیر شده و زمان از دست برود. بر این اساس اسرائیلی ها می خواهند مطمئن باشند که می توانند برنامه هسته ای ایران را از کار بیندازند. آنها می خواهند در صورتی که نتوانند به این هدف برسند، آمریکایی ها وارد عمل شوند.

به نوشته گاردین کارشناسان معتقدند احتمالا دو سال دیگر طول خواهد کشید تا ایران به یک سیستم موشکی بالستیک دست یابد که بتواند کلاهک هسته ای خود را علیه اهداف مورد نظرش بکار بگیرد.

 

 
 

بازگشت به صفحه اول

ساير مطالب مربوط به سیمای نظام 

 

ارسال به: Balatarin بالاترین :: Donbaleh دنباله :: Twitthis تویتر :: Facebook فیس بوک :: Addthis to other دیگران