تاثیر افزایش نرخ ارز بر بخش‌های تولیدی و صنعتی ایران

10.01.2012

با افزایش بی‌سابقه نرخ ارز در ایران رسانه‌های داخلی این کشور از موج افزایش قیمت کالاهای اساسی و بروز مشکلاتی در صنعت برق و هواپیمایی خبر می‌دهند. کارشناسان نسبت به ایجاد مشکلات جدی در بخش‌های درمانی نیز هشدار می‌دهند. 

به گزارش خبرگزاری مهر در پی نوسانات نرخ ارز بسیاری از فروشندگان و تولیدکنندگان در تعیین قیمت تمام شده کالا‌ها با مشکل روبرو هستند، چرا که نرخ ارز و به ویژه دلار در هفته‌های گذشته روزانه و در مواقعی در یک روز چندین مرتبه با افزایش و کاهش همراه بوده است.

علاوه بر سردرگمی فروشندگان در تعیین قیمت‌ها و در مواقعی حتی ممانعت از عرضه‌ی کالا، افزایش نرخ ارز بر روی سایر بخش‌های خدماتی نیز تاثیری منفی داشته است.

در همین ارتباط علیرضا کلاهی، عضو هیئت مدیره سندیکای برق ایران، به خبرگزاری ایرنا گفته است: «نوسانات نرخ ارز و اختلاف قیمت بین نرخ رسمی و غیر رسمی آن باعث شده است پیمانکاران صنعت برق در تامین مواد اولیه خود با مشکلات جدی مواجه شوند.»

این عضو سندیکای برق ایران در ادامه با اشاره به تحریم‌های بین‌المللی علیه جمهوری اسلامی و با هشدار نسبت به خطر ورشکستگی شرکت‌های فعال در صنعت برق ایران می‌گوید: «ما موافق افزایش تدریجی نرخ ارز هستیم، اما اگر نرخ ارز به یک باره جهش پیدا کند، اثرات تورمی بالایی برای صنعت برق ایجاد می‌کند و موجب مشکلات عدیده‌ای برای قرارداد‌ها می‌شود.»

افزایش هزینه‌های شرکت‌های هواپیمایی

به گفته‌ی برخی از مدیران شرکت‌های هواپیمایی در ایران، افزایش قیمت ارز در این کشور می‌تواند هزینه‌های جاری این شرکت‌ها را نیز افزایش دهد.

سعید بهاری مدیر عامل شرکت هواپیمایی "کیش ایر" در همین ارتباط به خبرگزاری مهر گفته است: «در حال حاضر شرکت‌های هواپیمایی وضعیت مناسبی ندارند و از آنجایی که سهمیه ارزی در اختیار این شرکت‌ها نیست، بنابراین هزینه نقل و انتقال ارز برای شرکت‌ها سرسام آور است. این موضوع می‌تواند ایمنی پرواز‌ها را تحت تاثیر قرار دهد، زیرا تناسبی میان هزینه و درآمد شرکت‌های هواپیمایی وجود ندارد.»

به نظر می‌رسد که علاوه بر بخش‌های صنعت برق و هواپیمایی، نوسانات نرخ ارز و تشدید تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران، بازار این کشور در بخش‌های درمانی و سلامتی را نیز به سوی آشفتگی بیشتر سوق می‌دهد.

برخی از کار‌شناسان معتقدند ادامه این روند می‌تواند مشکلات جدی در بخش‌های بهداشتی و درمانی ایجاد کند. به گفته این کار‌شناسان تحریم‌ها پیش‌تر روند خرید دارو از کشورهای اروپایی و آمریکا را برای ایران دشوار کرده بود.

خرید دارو و تجهیزات بهداشتی و درمانی در سال‌های اخیر به دلیل عدم وجود نمایندگی شرکت‌های خارجی تولیدکننده در ایران، توسط شرکت‌های واسطه صورت می‌گرفته است که همین امر موجب شده تا این شرکت‌ها با هزینه‌های بالاتری اقدام به تامین نیازهای دارویی و درمانی کنند.

به گفته‌ی کار‌شناسان بهداشتی، افزایش بی‌سابقه نرخ ارز می‌تواند هزینه‌های بیشتری را در این بخش به مردم تحمیل کند؛ هزینه‌هایی که عدم تامین آن‌ها به طور مستقیم با سلامت و بهداشت جامعه در ارتباط است.

از: دويچه وله

----

ابر‌های تیره بر فراز بازار‌ نفت ایران

فریدون خاوند (تحلیلگر اقتصادی)

۱۳۹۰/۱۰/۲۱

بر پایه تازه‌ترین گزارش‌های منتشر شده در رسانه‌های بین‌المللی، فروش نفت صادراتی ایران نه تنها در اتحادیه اروپا، بلکه در بازار‌های آسیایی نیز با تردید‌های جدی روبه‌رو شده است.

  • رادیوفردا: خبر‌های رسیده از پایتخت‌های غربی نشان می‌دهد که اتحادیه اروپا بر سر تحریم خرید نفت از ایران به توافق نزدیک‌تر شده است. در رابطه با این تحریم، چه تحولات تازه‌ای در اتحادیه اروپا در جریان است و بازار جهانی نفت، در رابطه با این تصمیم‌گیری، چه واکنشی از خود نشان می‌دهد؟
فریدون خاوند: به نوشته رسانه‌های فرانسوی از جمله روزنامه «لوموند»، نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا بر سر تصمیم‌گیری در تحریم خرید نفت از ایران، که پیش از این به سی‌ام ژانویه موکول شده بود، احتمالا یک هفته زود‌تر از تاریخ پیش‌بینی شده برگزار خواهد شد.
ظاهرا تصمیم مربوط به تحریم خرید نفت ایران که پیش از این مخالفت‌هایی را بین بیست و هفت کشور عضو اتحادیه اروپا به وجود آورده بود، به تدریج به نقطه مورد توافق همگانی نزدیک می‌شود. انگلیس طبعا هوادار این گزینه است. آلمان بیش از پیش علقه‌های نزدیک خود با ایران را، از جمله در عرصه صنعتی، کم می‌کند. کشور‌های اسکاندیناوی هم از قرار معلوم به این نتیجه رسیده‌اند که برای جلوگیری از دستیابی نظام تهران به سلاح هسته‌ای، استراتژی دیگری وجود ندارد.

با این حال «لوموند» می‌نویسد که بعد از اتخاذ تصمیم احتمالی اروپا در مورد تحریم خرید نفت از جمهوری اسلامی، عملی کردن این تصمیم به چند ماه وقت نیاز دارد، به ویژه از این نظر که اتحادیه اروپا با توجه به شرایط ناشی از بحران اقتصادی‌اش باید راهی را انتخاب کند که بازار جهانی نفت، به دلیل این تصمیم، دچار بی‌ثباتی نشود.

با این حال در شرایط کنونی، با وجود چشم‌انداز تحریم نفت ایران از سوی اروپا و اوج‌گیری تنش در خلیج فارس، بازار جهانی نفت آرام است و هیجان خاصی در آن دیده نمی‌شود.

تقاضای نفت به دلیل نبود رونق اقتصادی در آمریکا و اروپا چندان زیاد نیست و عربستان سعودی هم از هر فرصتی استفاده می‌کند تا به گونه‌ای نه چندان پنهان به دنیا اطمینان دهد از ظرفیت اضافی لازم برای تامین نیاز‌های بازار، در صورت حذف نفت صادراتی جمهوری اسلامی، برخوردار است.

با این همه آینده بازار نفت، ورای داده‌های اقتصادی، با تحولات ژئوپلیتیک در منطقه خلیج فارس ارتباط دارد و پیش‌بینی آن، در شرایط کنونی، کار آسانی نیست.
  • رسانه‌های ایران به نقل از منابع آگاه در دهلی نو می‌نویسند که هند هم، به جای خرید نفت از ایران، بیش از پیش به عربستان سعودی متوسل می‌شود. دلیل این جابه‌جایی چیست؟
هند، بعد از چین، بزرگ‌ترین واردکننده نفت از ایران است و گویا در سال ۲۰۱۱ میلادی معادل دوازده میلیارد دلار نفت از ایران وارد کرده است.

ولی از مدتی پیش به این طرف، پرداخت دلاری مابه‌ازای خرید نفت از سوی هند به ایران با دشواری‌های زیاد روبه‌رو بوده است. به دلیل همین دشواری‌ها، پرداخت پول نفت ایران مدتی از راه آلمان انجام می‌گرفت و بعدا به هالک بانک ترکیه منتقل شد که این راه هم بسته شده است.

گویا با توجه به همین مشکلات در تسویه حساب پول نفت خریداری شده از جمهوری اسلامی، شرکت‌های بزرگ پالایشگاهی هند تصمیم گرفته‌اند جای ایران را به دیگر کشور‌ها بدهند و از قرار معلوم آرامکوی عربستان سعودی قرارداد‌هایی را با شرکت‌های هندی امضا کرده و در تصاحب بازار نفت ایران در هند، سهم اصلی را از آن خود کرده است.
  • چین چه طور؟ آیا بازار نفت ایران در چین از خطر دست‌اندازی رقیبان کاملا در امان است؟
چین رسما هر گونه تحریم خرید نفت از ایران را به صورت قاطع رد کرده است. با این حال در آستانه سفر ون جیابائو، نخست وزیر چین، به سه کشور عربستان سعودی، امارات عربی متحده و قطر، که شنبه چهاردهم ژانویه آغاز خواهد شد، پرسش‌هایی در محافل جمهوری اسلامی مطرح شده و ترس از تغییر موضع پکن، در این محافل، به خوبی احساس می‌شود.

روزنامه «دنیای اقتصاد» چاپ تهران در شماره روز چهارشنبه خود در انعکاس همین ترس می‌پرسد: آیا مقاومت چین در برابر درخواست آمریکا برای پیوستن به تحریم‌کنندگان نفت ایران ادامه خواهد یافت؟

گویا ایران در فهرست مسائلی جای دارد که در جریان دیدار نخست وزیر چین از سه کشور منطقه خلیج فارس با رهبران این کشور‌ها مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

به نوشته رسانه‌های اقتصادی فرانسوی، چین خرید نفت خود از جمهوری اسلامی را کاهش داده و در پی یافتن صادرکنندگان دیگر این کالاست. عربستان سعودی، که در صدور نفت به چین جای اول را دارد و از ظرفیت تولید نفت اضافی برخوردار است، برای گرفتن سهم ایران در این کشور دست بالا را دارد.

چینی‌ها بیش از غربی‌ها از بسته شدن تنگه هرمز زیان خواهند دید و بنابراین تلاش خواهند کرد جلو انجام این کار را بگیرند. چینی‌ها نشان داده‌اند که هر بار منافع‌شان اقتضا کند، در قربانی کردن جمهوری اسلامی لحظه‌ای تردید نمی‌کنند و سعودی‌ها هم، برای تشویق پکن به تغییر موضع، از هیچ تلاشی کوتاهی نخواهند کرد.

از: رادیو فردا

 

 
 

بازگشت به صفحه اول

ساير مطالب مربوط به سیمای نظام 

 

ارسال به: Balatarin بالاترین :: Donbaleh دنباله :: Twitthis تویتر :: Facebook فیس بوک :: Addthis to other دیگران