روزهاى سختى در انتظار اقتصاد ايران است

ضرر 50 ميليارد دلارى ايران از تحريم ها پس از درآمد100 ميليارد دلارى

شنبه 31 مارس 2012 

در حالى كه درآمد نفت ايران در سال گذشته 100 ميليارد دلار گزارش شده است، تحريم ها در سال جارى اين درآمد را به نصف تقليل خواهدداد و اقتصاد ايران را با روزهاى سخت و سرنوشت سازى مواجه خواهدكرد.

اونا گالانى كارشناس اقتصادى برجسته اى كه اثرات تحريم ها بر اقتصاد ايران را بررسى كرده است، مى گويد: درآمد ايران از نفت طى ماههاى آتى ممكن است تا به نصف هم برسد. زيرا هم صادرات نفتى ايران بسيار كاهش خواهد يافت و هم ايران مجبور است براى جذب مشترى با وجود سختى ها، قيمت نفت خود را پايين بياورد يا با تبديل ارز بهاى واقعى كمترى براى نفتش بگيرد.

اين خانم مى نويسد: وقتى مشتريان ببينند كه ايران بايد انواع مشكلات تحريم هاى نفتى و مالى و بانكى را دور بزند، فشار خواهند آورد كه با قيمت كمترى از تهران نفت بخرند يا اصلاً منابع تامين نفت خود را تغيير مى دهند.

در مقاله اى كه اونا گالانى براى خبرگزارى رويتر در اين زمينه نوشته، آمده است: ايران در سال گذشته ى ميلادى درآمد 100 ميليارد دلارى از نفت به دست آورده است. زيرا روزانه 2 ونيم ميليون بشكه نفت صادر كرده است، در حالى كه نرخ متوسط نفت خام برنت، بشكه اى 111 دلار بوده است.
برآورد صندوق بين المللى پول از درآمد ناخالص ملى ايران در سال 2011 گوياى آن است كه اين صد ميليارد دلار20% از درآمد ناخالص ملى و80% از درآمد عمومى دولت ايران را تشكيل داده است.

آژانس بين المللى انرژى نيز مى گويد: تحريم ها صادرات نفت ايران را كاهش مى دهد و ميزان آن را به 1 ميليون بشكه در روز مى رساند. اين مقدار تنها 40% از حجم صادرات نفت را تشكيل مى دهد. اين اتفاق با آغاز نيمه ى دوم سال جارى ميلادىرخ مى دهد. زيرا تحريم هاى اروپايى – امريكايى عليه كشورهاى غيرپايبند به تحريم ايران، براى آن زمان تدارك ديده شده است.

امريكا تهديد كرده است كه بانكهاى مركزى كشورهاى غيرپايبند را از معامله با شركتها و مؤسسات امريكايى محروم خواهدكرد. همين تهديد موجب شد كشورهاى آسيايى واردات نفت خود را از ايران كاهش دهند. اين كاهش دست كم به 10 إلى 20 درصد خواهد رسيد.

در مقاله ى گلانى آمده است: "اگر فرض كنيم حتى فقط يك ميليون بشكه از صادرات روزانه نفت ايران كاسته شود، و ايران بتواند هر بشكه را به 125 دلار بفروشد، طى 12 ماه پس از ژوئيه (تير ماه) يك سوم درآمد كنونى به باد خواهد رفت. حال آنكه بسيارى از ناظران معتقدند تهران از هم اكنون بهاى نفت خود را كاهش داده است تا مشتريانش پيچيدچى هاى پروسه ى پرداخت بها را تقبل كنند.

با توجه به اينكه نظرخواهى رويترز نشان داده است كه نرخ متوسط نفت خام برنت، بشكه اى 115 دلار است، در صورتى كه ايران 20% هم از اين نرخ بكاهد و بتواند يك و نيم ميليون بشكه نفت در روز بفروشد، درآمد سال آينده ى ايران از نفت تنها 50 ميليارد دلار خواهد بود.

تازه در اين محاسبه احتمال پايين رفتن خودبخودى بهاى نفت در سطح جهان در نظر گرفته نشده است، افزايش احتمالى فشار امريكا بر مشتريان ايران ملاحظه نگريده، و تنگناهاى حمل و نقل دريايى و بيمه ى آن در آينده به حساب نيامده است. حتى افزايش همكارى كشورها با تحريم هاى غربى عليه ايران ملحوظ نشده است. اكنون سوال اين است كه ماههاى آتى اقتصاد ايران، دشوار، دشوارتر يا دشوارترين خواهد بود؟

از: العربيه

----

"تعطیل‌ترین کشور جهان" با چهار ماه تعطیلی در سال

شمار روزهای تعطیل سال ۹۱ با محاسبه تعطیلی ادار‌ات در روزهای پنج‌شنبه‌ به ۱۳۰ روز یا یک سوم سال می‌رسد. در دو سوم‌ باقی مانده سال، ساعات کار مفید در ادارات دولتی، به نقل از مرکز پژوهش‌های مجلس، روزانه دو ساعت است.

رهبر جمهوری اسلامی ایران سال ۱۳۹۱ را "سال تولید ملی،‌ حمایت از کار و سرمایه ایرانی" نامگذاری کرده است. رئیس دولت دهم نیز در پیام نوروزی خود، حمایت از تولید، سرمایه و کار ایرانی را دستور کار دولت در سال ۱۳۹۱ عنوان کرد. محمود احمدی‌نژاد البته علی‌رغم تأکید بر حمایت از تولید و کار ایرانی، همزمان خواستار افزایش روزهای تعطیل در سال است.

سایت خبرآنلاین، نزدیک به علی لاریحانی رئیس مجلس شورای اسلامی، شمار روزهای تعطیل سال ۱۳۹۱ را، با محاسبه ‎تعطیلی پنج‌شنبه‌ها در ادارات دولتی، ۱۳۰ روز برآورد کرده است. از اول فرودین تا ۲۹ اسفند ماه ۲۱ روز تعطیل رسمی و دست‌کم ۵ روز، روز بین تعطیلی است.

در سال‌های اخیر و به ویژه از زمان روی کار آمدن احمدی‌نژاد، مرسوم شده که روزهای بین‌ تعطیلی به روزهای تعطیل افزوده شوند. برای مثال، اگر روز تعطیل رسمی یکشنبه باشد، روز شنبه را نیز تعطیل اعلام می‌کنند.

مرکز پژوهش‌های مجلس ساعات کار مفید در ادارات دولتی را دو ساعت برآورد کرده است

با در نظر گرفتن تعطیلات رسمی، روزهای بین تعطیل، پنج‌شنبه‌ها و جمعه‌ها در سال پیش‌رو، "سال تولید ملی،‌ حمایت از کار و سرمایه ایرانی"، ۱۳۰ روز یا به عبارتی چهار ماه و ده روز تعطیل است.

گسترش تعطیلی پنج‌شنبه‌ها علی‌رغم مخالفت مجلس

هرچند طرح تعطیلی روزهای پنج‌شنبه در سال گذشته با مخالفت نمایندگان مجلس شورای اسلامی همراه شد، اما این طرح در بسیاری از ادارات دولتی اجرا می‌شود.

در حالی که وزیر آموزش و پروش طرح تعطیلی روزهای پنج‌شنبه را از مدارس ابتدایی کشور آغاز کرده، رئیس‌ مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری خواستار تعطیلی رسمی روزهای پنج‌شنبه برای زنان شاغل است.

مریم مجتهدزاده دوم اسفند ماه سال ۹۰، نگرانی زنان شاغل از تعطیلی مدارس در روزهای پنج‌شنبه و تنها ماندن فرزندان در خانه را دلیل تهیه طرح تعطیلی روزهای پنج‌شنبه برای زنان شاغل عنوان کرد.

رئیس‌ مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، با اشاره به تعطیلی "اغلب ادارات و سازمان‌ها در روزهای پنجشنبه" ابراز امیدواری کرده بود که هیأت دولت رسمأ روزهای پنج‌شنبه را برای آن دسته از زنانی که روزهای پنجشنبه به محل کار خود می‌روند تعطیل اعلام کند تا نگرانی آنها از حضور فرزندانشان در منزل پس از تعطیلی مدارس در روز پنجشنبه کاهش یابد.

"تعطیل‌ترین کشور جهان"

علاوه بر تعطیلی روزهای پنج‌شنبه، تلاش دولت برای افزایش تعطیلات مذهبی یا کاهش ساعات کاری در ماه رمضان از جمله موارد مورد مناقشه دولت و نمایندگان‎ مجلس شورای اسلامی بوده است. افزایش تعطیلی عید فطر از یک به دو روز، یکی از این موارد در سال گذشته بود. البته نمایندگان مجلس در نهایت در برابر خواست دولت سر خم کردند.

مصطفی کواکبیان، نماینده سمنان که از مخالفان تصویب این لایحه بود، پیش از تصویب این لایحه در صحن علنی مجلس خاطر نشان کرده بود: «افزایش تعطیلات را حتی اگر مجلس تصویب نکند، دولت کار خود را خواهد کرد.» نماینده سمنان پیش‌تر گفته بود: «افزایش هر روز تعطیلی، طبق آمارهای دولت موجب خسارت ۳۰۰ هزار میلیون تومانی به کشور می‌شود».

علیرضا محجوب، نماینده تهران هم که از مخالفان تصویب این لایحه بود، تصریح کرده بود که با افزایش تعطیلات عیدفطر، ایران تعطیل‌ترین کشور جهان خواهد شد.

از: دويچه وله

 

 
 

بازگشت به صفحه اول

ساير مطالب مربوط به سیمای نظام 

 

ارسال به: Balatarin بالاترین :: Donbaleh دنباله :: Twitthis تویتر :: Facebook فیس بوک :: Addthis to other دیگران