بازگشت به صفحه اول  
 
 

مهندس مهدی بازرگان

مهدي بازرگان در سال ۱۲۸۶ در تهران متولد شد.پس از گذراندن تحصيلات متوسطه در سال ۱۳۰۷ به فرانسه رفته با اخذ درجة مهندسي به ايران بازگشت و همزمان با تحصيل در دانشكدة فني تهران به مشاغلي چون كار در راه آهن و بانك ملي اشتغال ورزيد.

او مسلماني متعهد و از نخستين كساني بود كه دين را به دانشگاه آورد و انجمن اسلامي دانشجويان را تشكيل داد و بيش از ۲۰ جلد كتاب در تبيين و توجيه اصول عقايد اسلامي با علم و مدرنيته نوشت.

در دولت مصدق او به عضويت و سپس رياست هيات مديرة خلع يد درآمده و پس از ۹ ماه به تهران بازگشت  و به رياست سازمان آب تهران منصوب شد .

پس از كودتاي ۲۸ مرداد با امضاي نامة اعتراض آميزي از دانشگاه و ادارة آب اخراج شد و بازهم فعاليت سياسي خود را ادامه داد.در جبهة ملي دوم عضو شوراي مركزي شد و سپس با تني چند از همفكرانش از قبيل دكتر سحابي و آيت‌الله طالقاني با گرايشات اسلامي نهضت آزادي ايران را تاسيس كرد كه در آن بر مسلمان بودن ، مصدقي بودن و ايرانيت خود تاكيد كرده بودند .در دي ماه ۱۳۴۱ آنها از جبهه ملي جدا شده و مستقيما به فعاليت پرداختند تا اينكه به دليل واكنش تند در برابر رفراندوم شاه همگي به زندان افتادند.جلسات دادگاه سران نهضت آزادي در سال ۱۳۴۲ سر و صداي فراواني برپا كرد و در آن دادگاه او خطاب به قضات وعده داد كه از اين پس بايد منتظر اقدامات مسلحانه باشند كه چند سال بعد با تشكيل مجاهدين خلق و چريكهاي فدائي خلق اين مساله به وقوع پيوست . از آن پس تا انقلاب بازرگان فعاليت چنداني نداشت و در سال ۱۳۵۶ كميتة دفاع از آزادي و حقوق بشر توسط او ۲۸ نفر ديگر از شخصيت هاي سياسي و مذهبي تشكيل شد و بازرگان به رياست آن رسيد.

۲۹ مهر به ديدار آيت‌الله خميني در فرانسه رفته و با او بيعت كرد و مامور حل و فصل مشكلات نفتي مردم شد و در ۱۶ بهمن ۱۳۵۷ از جانب رهبر انقلاب به سمت نخست وزير دولت موقت منصوب شد و نقش مهمي در انسجام كشور داشت .او در اين سمت ۲۷۵ روز باقي ماند و همواره چالش هاي جدي با سپاه و كميته ها داشت و بارها استعفا داد كه پذيرفته نشد . او بعدها  از خطاهاي بزرگ خود در اين سمت را اصرار بر تشكيل مجلس موسسان قانون اساسي و به رفراندوم نگذاشتن پيش نويس قانون اساسي كه در آن ذكري از ولايت فقيه نبود ، بر شمرده بود .(با اصرار بازرگان مجلس موسسان تشكيل و آن مجلس اصل ولايت فقيه را وارد قانون اساسي كرد)

سرانجام دو روز پس از تسخير سفارت آمريكا توسط دانشجويان پيرو خط امام او استعفا داد و مدتي بعد به نمايندگي مردم تهران در مجلس اول رسيد و بارها مورد اهانت و حتي ضرب و شتم اعضاي حزب جمهوري اسلامي قرارگرفت و صلاحيت او براي چهارمين دورة رياست جمهوري هم رد شد .  سرانجام اين مرد مومن در ۳۰ آذر ۱۳۷۳ در فرودگاه ژنو دچار سكتة قلبي شد و در گذشت.

 بازرگان همچنين به دليل آنكه به عنوان پدر روشنفكري ديني ايران مشهور بوده و عمدة نيروهاي موسوم به ملي-مذهبي از پيروان او مي‌باشند موقعيتي متفاوت در بين ياران مصدق دارد . او با تشكيل نهضت آزادي در حقيقت نيروهاي ملي ـ مذهبي در ايران را بنيان نهاد که همواره مورد انتقاد شديد مليون قرار داشت و اين اقدام آنها را يکي از بدترين انواع ايجاد تفرقه ها در صفوف مليون مي دانستند و در مجموع دوران به قدرت رسيدن روحانيون ، دولت بازرگان بود و جالب آن است كه خود او با شجاعت خاصي كه در كمتر سياستمداري وجود دارد ، در اواخر عمر قاطعانه تغيير موضع داده و خواهان جدائي نهاد دين از نهاد حكومت و مرزبندي مشخص ايندو شد که از مهمترين نکات زندگي او مي باشد .

منابع : سرنوشت ياران دكتر مصدق / تاليف عبدالرضا هوشنگ مهدوي /نشر علم و ...

به کوشش : حميد رضا مسيبيان

hamosaieb@yahoo.com

 

 
 
بازگشت به صفحه اول

ساير مطالب مربوط به ياران مصدق