خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه، ۱۰ آبان گزارش داد که تحریمهای اتحادیه اروپا به طور ناخواسته صادرات گاز مایع (ال پی جی) ایران به کشورهای آسیایی را به نصف تقلیل داد.
منابع صنعتی به رویترز گفتهاند که این امر دولت ایران را هر چه بیشتر در فشار قرار خواهد داد.
«ال پی جی» ترکیبی از بوتان و پروپان است که بیشتر از نفت تولید میشود تا گاز طبیعی، به همین خاطر شرکتهای بیمه و تانکرهای حمل این نوع گاز مایع، تردید دارند که آیا این محصول در فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا قرار میگیرد یا نه.
یک تاجر «ال پی جی» به رویترز گفته است که خیلیها مایل نیستند به خاطر این موضوع ریسک معامله با ایران را بپذیرند.
به گزارش رادیو فردا، اتحادیه اروپا اوایل ماه جاری میلادی دور جدیدی از تحریمهای یکجانبه علیه ایران را به تصویب رساند که شامل منع خرید، حمل و تبادلات مالی فروش گاز ایران میشود.
یک منبع اروپایی به رویترز گفته است که دور جدید تحریمهای اتحادیه اروپا از ۱۶ اکتبر لازمالاجرا است، اما عملا زمانی این تحریمها توسط شرکتهای اروپایی اعمال میشود که جزییات متن تحریمها رسما منتشر شود؛ انتظار میرود در ماه نوامبر جزییات تحریمها منتشر شود.
رویترز میافزاید که در فقدان وجود قانونی شفاف درباره صادرات گاز مایع ایران، مشتریان آسیایی «ال پی جی»، تردید دارند که با ایران معامله کنند.
پیشتر تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا که در ۲۸ ژوئن و اول ژوئیه به اجرا گذاشته شد و صادرت نفت ایران را هدف قرار داده بود، باعث شد که صادرات نفت خام ایران از ۲. ۲ میلیون بشکه در پایان سال گذشته به ۸۶۰ هزار بشکه در روز در ماه سپتامبر سقوط کند.
رویترز مینویسد که همین مشکل میتواند دامنگیر صادرات «ال پی جی» ایران باشد. ایران در سال گذشته چهار میلیون تن «ال پی جی» به ارزش ۴ میلیارد دلار صادر کرده بود. بعد از کره جنوبی، شرکت استات اویل نروژ بزرگترین مشتری گاز مایع ایران است.
مارتین ایک، سخنگوی استات اویل، به رویترز گفته است که این شرکت نروژی گازِ مایع ایران را به جای بدهی شرکت ملی نفت ایران بابت مشارکت استات اویل در توسعه پروژه های پارس جنوبی، میدان اناران و میادین خرم آباد تحویل میگیرد.
وی گفت که با دریافت «ال پی جی» از ایران و انتقال آن به بازارهایی غیر اروپایی و غیر آمریکایی، در حقیقت مقادیری از بدهی ایران به این شرکت تسویه میشود.
یک منبع در شرکت انرژی کره جنوبی نیز گفته است که از نیمه ماه اکتبر مذاکرات درباره خرید گاز مایع ایران را متوقف کرده است.