سایت ملیون ایران

سازمان انرژی اتمی ایران: ۱۳۰ تن اورانیوم به زودی وارد ایران می‌شود

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران خبر داد که با موافقت اعضای کمیسیون مشترک برجام، ۱۳۰ تن اورانیوم به زودی وارد ایران می‌شود.

بهروز کمالوندی روز پنجشنبه ۲۳ دی در مصاحبه با خبرگزاری صداوسیما گفت که ایران پیشتر هم حدود ۲۲۰ تن اورانیوم وارد کرده بود.

خبرگزاری آسوشیتدپرس روز سه‌شنبه خبر داده بود که «ایران قرار است در ازای صادر کردن چند تن از مواد خنک کننده راکتورهای هسته‌ای (آب سنگین)، از روسیه یک محموله بزرگ اورانیوم طبیعی دریافت کند».

خبرگزاری رویترز نیز اعلام کرده بود که انتقال این محموله اورانیوم مستلزم تایید رسمی شورای امنیت سازمان ملل متحد است ولی با توجه به اینکه کشورهای دخیل در مذاکرات هسته‌ای با ایران عضو این نهاد هستند تایید آن جنبه تشریفاتی دارد.

ایران «۱۰۰ کیلوگرم فضای بیشتر برای تولید» اورانیوم خواهد داشت

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران همچنین خبر داد که «بر اساس تفسیر جدید کمیسیون مشترک برجام»، اورانیوم ضعیف موجود در تجهیزات اتمی ایران جزو ذخایر اورانیوم ثبت شده در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی محسوب نمی‌شود.

به گفته آقای کمالوندی، براساس این تفسیر، ایران به تجهیزات خود اورانیوم «تهی شده» (ضعیف شده) تزریق و «اورانیوم طبیعی» استخراج می‌کند و به این ترتیب میزان موادی که در داخل دستگاه‌ها است و آژانس آن را جزو اورانیوم ایران ثبت می‌کند، به صفر می‌رسد.

وی اضافه کرد: «الان در محاسبات ۱۰۰ کیلوگرم در آنجا مواد وجود دارد و مفهوم این اقدام این است که عملاً ۱۰۰ کیلوگرم فضای بیشتری برای تولید داریم».

وب سایت سازمان انرژی اتمی نیز سند کمیسیون مشترک برجام را منتشر کرده که براساس آن «اورانیوم موجود با غنای پایین (LEU) در تجهیزات EUPP… در شمول ذخایر اورانیوم غنی شده ایران مندرج در متن برجام قرار نمی‌گیرد».

این بند در عین حال مشروط به این شده است که «ایران تا مدت ۱۵ سال از روز اجرا تأسیساتی با توان بازیابی اورانیوم با غنای پایین LEU از چنین موادی را احداث» نکند.

عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران نیز در روزهای گذشته ضمن تکذیب گزارش‌ها درباره کاهش ذخیره اورانیوم گفته بود که بر اساس مصوبه کمیسیون مشترک برجام «رسوبات مواد غنی‌شده که از لوله‌ها بیرون آورده می‌شوند از شمول ۳۰۰ کیلوگرم ذخایر مواد غنی شده ایران خارج می‌شود».

بر اساس برجام، ایران تنها اجازه دارد اورانیوم با غنای پایین که برای ساخت سلاح هسته‌ای مناسب نیست در اختیار داشته باشد و مقدار همین اورانیوم ضعیف نیز در ایران نباید هیچگاه از ۳۰۰ کیلوگرم بیشتر شود.

قیمت پیشنهادی چین برای بازطراحی راکتور اراک «بالا‌تر از نرخ‌های متعارف» است

معاون سازمان انرژی اتمی ایران در سخنان روز پنجشنبه خود اعلام کرد که در نشست اخیر کمسیون مشترک برجام اختلاف ایران و چین درباره بازطراحی راکتور اراک مطرح و گزارش‌های هیات‌های دو کشور مطرح شده است.

به گفته آقای کمالوندی، از نظر ایران قیمت پیشنهاد شده چین «بالا‌تر از نرخ‌های متعارف» است.

وی تاکید کرد که مذاکره درباره قیمت باعث تاخیر در بازطراحی راکتور اراک نخواهد شد، چرا که طراحی توسط متخصصان ایرانی انجام می‌شود و متخصصان چینی باید طراحی‌ها را بررسی و بازبینی کنند.

باز طراحی و خارج کردن قلب راکتور اراک از شروط آغاز اجرای توافق اتمی وین بود و سازمان انرژی اتمی روز ۲۴ دی ۹۴ خبر داده بود که «بخش مرکزی» (کالاندریا) راکتور اراک خارج شده و حفره‌های‌ آن با سیمان پرشده است.

کشورهای گروه ۵+۱ و فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با امضای سندی پذیرفته‌اند که در مدرن‌سازی راکتور اراک مشارکت کنند و در این سند برای هر یک از این کشور‌ها، تعهداتی تعیین شده است.

بر اساس این سند، چین در طراحی و ساخت راکتور مدرن شده و فرانسه در مواردی چون دریافت و مدیریت سوخت مصرفی مشارکت می‌کند.

وعده آمریکا درباره قانون آیسا

سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین گفت که درنشست کمیسیون مشترک برجام، مسئولان آمریکایی به اعضای کمیسیون قول داده‌اند که «قطعا آثار تمدید آیسا در عرصه عمل وجود نخواهد داشت».

آقای کمالوندی بدون ذکر نام اعلام کرد که از نظر برخی از دیگر کشورهای عضو کمیسیون مشترک برجام نیز اجرای این قانون «نقض» توافق اتمی وین محسوب می‌شود.

عباس عراقچی روز سه‌شنبه پس از نشست کمیسیون مشترک برجام در هتل کوبورگ وین گفته بود که اعضای این کمیسیون، نگرانی ایران درباره اجرای قانون آیسا توسط آمریکا را بسیار جدی دانسته‌اند.

معاون وزیر خارجه ایران در عین حال خبر داده بود که ایران موضوع را به کمیسیون حل اختلافات برجام ارجاع نداده است.

در همین حال خبرگزاری رویترز به نقل از برخی دیپلمات‌ها گزارش داده بود که ایران ترجیح داده است اعتراض‌هایش درباره تمدید این قانون را دنبال نکند.

«قانون تحریم‌های ایران» یا «آیسا» بدون امضای رییس‌جمهوری آمریکا در ماه گذشته میلادی برای ۱۰ سال دیگر تمدید شد. مقام‌های جمهوری اسلامی می‌گویند این اقدام به منزله «نقض» برجام است. این در حالی است که آمریکا تصویب این تحریم‌ها را نقض برجام نمی‌داند.
از: رادیو فردا

خروج از نسخه موبایل