سایت ملیون ایران

حمیدرضا مسیبیان: اصول و مسائل کلی ادامۀ راه مصدق در شرایط امروزی

اصول کلی راه مصدق در دو اصل استقلال و آزادی خلاصه می‌گردد و در همین راستا امروزه بسیاری پیروان صادق او شعار:

«استقلال، آزادی، جمهوری ایرانی»

سر می‌دهند. در عین حال برای شناخت بهتر روش‌های ادامۀ راه دکتر مصدق در شرایط کنونی در مسائل اجتماعی(شخصی جدا است) می‌توان به طور خلاصه نکات زیر را برشمرد.(برگرفته از کتاب نقدها و رویکردها دربارۀ مصدق و دولت ملی به همراه برخی خصوصیات مصدق):

که این موارد با پژوهش چند ساله در عملکرد دکتر مصدق گردآوری شده است.

همچنین بابت روش عملی مبارزاتیِ مشابه دکتر مصدق در شرایط کنونی می‌توان موارد زیر را برشمرد:

برای شناخت بهتر دو نکتۀ فوق می‌توان به سلامت نفس و درستکاری همیشگی مصدق و در عین حال عدم هر نوع همکاری او با استبداد و شرایط نامناسب اشاره کرد که اقداماتی به سان مهاجرت در شرایط بعد از کودتا علیه مشروطه، استعفاء از والی‌گری فارس بعد از کودتای ۱۲۹۹، اقدامات قاطع در وزارت مالیه و آذربایجان و استعفای بعدی، عدم همکاری با رضاشاه با وجود پیشنهادها و حالت انزوا در دوران دیکتاتوری یا حتی انزوا در مقاطعی بعد از شهریور ۱۳۲۰ و شرایط انزوا بعد از انتخابات مجلس پانزدهم و استعفاء در ۳۰ تیر و عدم سازش با استعمار و استبداد اشاره نمود. به طور کلی وی هرگز با شرایط نامناسب و محیط آلوده فعالیت نکرده و در هر مقامی بود با گرفتن اختیارات لازمه قاطعانه فعالیت سازنده داشت. خارج از آن حتی به انزوا می‌رفت اما حاضر به آلوده شدن نبود. حتی در فعالیت سیاسی هم همیشه فاصله را با جریانات مشکوک حفظ می‌کرد چنانکه هرگز به آیت‌الله کاشانی و جناح روحانیون زیاد میدان نداد که کشور را در دست گیرند. یا جالب است که وی در جریان قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ حاضر نشد مطلبی در تأئید آن حرکت بنویسد و کلاً فاصلۀ لازم را با جریانات دیگر حفظ می‌کرد و به قولی دچار هیجان نمی‌شد. در عین حال بعد از تشکیل جبهه ملی در مقاطعی که امکان فعالیت حتی با نزدیکان را داشت نسبت به تشکیل جبهه ملی و بعد پیگیری مسائل جبهه ملی دوم و سوم مبادرت نمود گرچه فشار استبداد مانع ادامۀ فعالیت شد.

به نظر نگارنده در دوران معاصر یک رهبر برجستۀ ملی که الگوی واقعی حرکت دکتر مصدق را دنبال کرد زنده یاد شهید داریوش فروهر در اواخر عمرش بود.(بحث عملکرد قبلی وی در مواردی مقداری متفاوت است) کما اینکه فروهر با قاطعیت بر عدم شرکت در انتخابات‌های فرمایشی تأکید و خواهان مبارزۀ مدنی مردم برای رسیدن ایران به آزادی و دموکراسی و حقوق بشر بود و مدل جمهوری را بهترین مدل می‌دانست. در عین حال در چند سال آخر عمر و به خصوص از ۱۳۷۴ به بعد تلاش فراوانی در راستای اتحاد نیروهای ملی با الگوی منطبق بر دیدگاه‌های دکتر مصدق انجام داد. سرانجام هم در همان راه شربت شهادت را نوشید.

حمیدرضا مسیبیان(Hamosaieb@yahoo.com)

کرمانشاه — ۸ تیر ۱۳۹۶

خروج از نسخه موبایل