یک روزنامه آمریکایی تأکید کرد که ترامپ باید از ابزارهای دیپلماتیک در قبال ایران استفاده و از درگیری مسلحانه خودداری کند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در سرمقاله خود ضمن تأکید بر ضرورت دوری از جنگ با ایران نوشت شروع یک جنگ دیگر در خاورمیانه، آخرین چیزی است که آمریکا به آن نیاز دارد اما با وجود این، سخنان تحریکآمیز و تهدیدات و اقدامات مستقیم از سوی «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا گرفته تا برخی از مشاوران ارشد وی و همچنین رهبران عرب و فعالان آمریکایی، در حال افزایش تنشهایی هستند که ممکن است نهایتاً به درگیری مسلحانه با ایران ختم شوند.
نیویورک تایمز نوشت در حالی که از دیدگاه بسیاری از سیاستمداران آمریکایی، ایران سزاوار تنبیه و انزواست، اما باید در نظر داشت که ایران و آمریکا منافع مشترکی نیز با یکدیگر دارند و از جمله آنها میتوان به مبارزه با داعش اشاره کرد.
حمله به عراق؛ بزرگترین اشتباه استراتژیک آمریکا
این روزنامه آمریکایی با طرح این سؤال که چرا نباید از ابزارهای دیپلماتیک از جمله باز کردن مسیر گفتوگو در روابط آمریکا و ایران استفاده کرد، نوشت: بهتر است مقدمات حمله سال ۲۰۰۳ میلادی به عراق را که تقریباً بزرگترین اشتباه استراتژیک آمریکا در دوران مدرن به حساب میآید به خاطر آورد.
بر اساس این گزارش، بعد از حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر در آمریکا بود که محور گفتوگوها در واشنگتن سریعاً بهسمت عراق و فرصت سرنگون کردن صدام متمرکز شد آن هم در شرایطی که بهخلاف ادعای «جورج دبلیو بوش» رئیس جمهور اسبق آمریکا، صدام ارتباطی با حملات ۱۱ سپتامبر و سلاح هستهای نیز نداشت.
با این حال بوش تصمیم گرفت تا یک جنگ پیشدستانهای را بدون توجیه استراتژی، علیه عراق آغاز کند.
نیویورک تایمز افزود که در حال حاضر همین اتفاق ممکن است درباره ایران بیفتد و دلایلی که نگرانیهایی در این زمینه ایجاد کردهاند، بهشرح زیر هستند؛
* دلیل اول اینکه ترامپ در طول رقابتهای انتخاباتی خود همواره متعهد شد تا توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با ایران را از بین ببرد. اگرچه ترامپ از زمان شروع ریاستش در کاخ سفید تاکنون، دو بار در گزارش به کنگره آمریکا پایبندی ایران به این توافق را تأیید کرده است، اما این تأیید را با بیمیلی انجام داد و بلافاصله بعد از این گزارش به کنگره بود که تحریمهای جدیدی در ارتباط با آزمایشهای موشکهای بالستیک علیه ایران وضع کرد.
ایرانیها میگویند که ترامپ در معرض خطر نقض توافق هستهای قرار دارد بهخصوص اینکه رئیس جمهور آمریکا به سران اروپایی تأکید کرده است که از تعامل تجاری با ایران خودداری کنند.
این در حالیست که یکی از وعدههای محوری توافق هستهای این بود که تهران بهازای اعمال محدودیت در فعالیتهای هستهای خود، به منفعت اقتصادی برسد.
ترامپ درصدد تحریک ایران به پیمانشکنی در اجرای توافق هستهای است
با این حال به نظر میرسد که ترامپ بهجای اینکه از این پیشرفت دیپلماتیک در روابط با ایران استفاده و بهره برداری کند، میخواهد از طریق تحریک ایران به بدقولی در اجرای این توافق هستهای و یا بدعهدی خود آمریکا در اجرای این توافق، این قرارداد را لغو کند همانطوری که توافق آب و هوایی پاریس را رد کرد.
* دلیل دوم این است که کنگره که بهشدت مخالف توافق هستهای با ایران بود، در حال حاضر مشغول کار روی تحریمهای جدید علیه ایران است و بهخصوص قانونگذاران جمهوریخواه ترامپ را برای تشدید رویکرد خود در قبال تهران تحت فشار قرار دادهاند.
این در حالیست که هدف از توافق هستهای صرفاً کاهش خطر تهدید هستهای بود و این قانونگذاران نیز مانند بسیاری از منتقدان توافق با ایران در درک این نکته که توافق هستهای پیشرفت مهمی در مسیر کاهش خطر جنگ در منطقه ایجاد کرده است، ناکام ماندهاند.
سابقه ملالآور آمریکا از تغییر رژیم در عراق، افغانستان و لیبی
* دلیل سوم که به تشدید نگرانیها درباره درگیری مسلحانه به ایران ختم میشود، این است که مقامات ارشد آمریکایی از جمله «رکس تیلرسون» وزیر خارجه و «جیمز ماتیس» وزیر دفاع آمریکا شروع به لفاظیهایی علیه ایران و از تغییر رژیم در ایران اعلام حمایت کردهاند آن هم با وجود داشتن سابقهای ملالآور که در عراق، افغانستان و لیبی دارند.
نیویورک تایمز در ادامه گزارش خود نوشت که دلیل دیگر افزایش نگرانیها از احتمال درگیری نظامی با ایران این است که افکار ضدایرانی بیرون از دولت واشنگتن در تلاشند تا ترامپ و کنگره آمریکا را در مسیر تقابل با ایران قرار دهند.
در این بین، «جان بولتون» سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل که از حامیان برجسته ترامپ محسوب میشود و همچنین «نیوت گینگریچ» رئیس سابق مجلس نمایندگان آمریکا ترامپ را برای ترک توافق هستهای و حمایت از مجاهدین خلق (منافقین)، تحت فشار قرار دادهاند.
تلاش برای تغییر رژیم ایران خاورمیانه را بیثباتتر میکند
بر اساس این گزارش، به نظر می رسد ایران و آمریکا در حال ورود به یک برهه زمانی خطرناک هستند و همزمان با عقبنشینی داعش از عراق و سوریه، ایران و عربستان سعودی کنار نیروهای نیابتی خود در منطقه در حال رقابت برای کنترل بر عراق و سوریه هستند.
این در حالیست که هرگونه تلاش برای تغییر رژیم ایران میتواند خاورمیانه ناپایدار فعلی را بهصورتی غیر قابل پیشبینی، بیثبات کند.
نیویورک تایمز در پایان نوشت که اگر ترامپ در مسیر عکس همکاری با نیروهای میانهرو در ایران، قدم بردارد، اشتباهی جدی مرتکب شده و آمریکا را به جنگ نزدیکتر کرده است.
از: گویا