شش دانشآموز ایرانی در المپیاد جهانی ریاضی در ریو، موفق شدند با دو مدال طلا، سه نقره و یک برنز رتبه پنجم جهان را کسب کنند. در نمره فردی، یک دانشآموز ایرانی در کنار دانشآموزان ویتنام و ژاپن، در صدر قرار دارد.
پنج کشور جهان که رتبههای نخست تا پنجم المپیاد امسال را در ریو دو ژانیروی برزیل کسب کردهاند، عبارت هستند از: کره جنوبی، چین، ویتنام، ایالات متحده و ایران.
امیر مجبتی صبور، با کسب ۳۵ نمره از ۴۲ نمره موفق شده در میان ۶۱۵ شرکتکننده در ریو، مقام نخست را کسب کند؛ دانشآموزان دیگری که مانند امیر مجبتی رتبه نخست را کسب کردهاند، هانگ هو چوک، از ویتنام و دانشآموزی ژاپنی هستند.
امیر مجتبی صبور و آریو لطفی جندقی، مدال طلا گرفتهاند طاها میرانزاده، سید محمد صادق مهدوی و فرهود رستم خانی مدال نقره را به خانه بردهاند و سروش تسلیمی نیز مدال برنز دریافت کردهاست.
ایران در سال گذشته رتبه ۲۴ام و یک سال پیش از آن رتبه هفتم را به خود اختصاص داده بود. در سال ۱۹۹۸ ایران مقام نخست المپیاد را کسب کرده بود.
تیم ایران از سال ۱۹۸۵ به این سو، راهی این المپیاد میشود. برگزاری نخستین المپیاد به سال ۱۹۵۹ باز میگردد. دانشآموزان ایرانی تا کنون ۳۲ بار با دانشآموزان دیگر رقابت کردهاند، که نتیجه آن بر پایه اطلاعات منتشر شده در وبسایت رسمی المپیاد ۴۳ مدال طلا، ۹۲ مدال نقره، ۳۹ مدال برنز و ۳ جایزه ویژه بودهاست.
رتبه پنجم ایران در ریو، بهترین رتبه از سال ۲۰۰۵ به اینسو است که دانشآموزان ایرانی موفق شده بودند رتبه چهارم جهان را کسب کنند. در سال ۲۰۰۸ نیز رتبه پنجم به ایران رسیده بود.
مریم میرزاخانی، ریاضیدان نابغه ایرانی که اخیرا درگذشت، در سال ۱۹۹۴ و ۱۹۹۵ در این المپیاد مدال طلا گرفته بود. او در سال ۱۹۹۵ با کسب همه ۴۲ نمره رتبه نخست را نیز به خود اختصاص داده بود.
مدال طلا با کسب ۲۵ نمره و بیشتر به دست میآید. رقابتکنندگان بر پایه نمره فردی نیز رتبهبندی میشوند. شمار شرکتکنندگان در این المپیاد حداکثر شـش نفر است.
دو المپیاد پیشین در تایلند و هنگکنگ برگزار شده بودند و ۵۸ مین المپیاد در برزیل نیز، ۲۱ تا ۳۱ تیر ماه جریان داشت. بر اساس شمار مدالهای طلا دانشآموزان چین، کره جنوبی، ایالات متحده، روسیه (و شوروی سابق) یا مجارستان در میان پرافتخارترینها در المپیاد جهانی ریاضی قرار دارند.
از: رادیو فردا