پوتین از واکنش علنی نسبت به اظهارات نتانیاهو خودداری کرده بود
با وجود ابراز نگرانی اسرائیل در مورد نقش ایران در سوریه، روسیه این نقش را سازنده توصیف کرده است.
روز گذشته بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در ملاقات با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در شهر تفریحی سوچی، ضمن حمایت از مبارزه روسیه با گروه دولت اسلامی (داعش)، در مورد حضور نظامی مشترک روسیه، حزبالله لبنان و ایران در سوریه گفت: “ما نمیتوانیم حتی برای یک دقیقه فراموش کنیم که ایران هر روز تهدید میکند که اسرائیل را نابود خواهد کرد، به سازمانهای تروریستی اسلحه میدهد و حامی و مبتکر عملیات تروریستی است.”
آقای نتانیاهو نظر خود را در نشست مشترک با آقای پوتین در حضور خبرنگاران اظهار داشت و رئیس جمهوری روسیه، در پاسخ به این سخنان با ابراز خرسندی از گسترش روابط با اسرائیل، از اظهار نظر در مورد این بخش از سخنان نخست وزیر اسرائیل خودداری ورزید.
ساعاتی بعد، واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل، در گفتگوی با خبرنگاران از توافق با آمریکا برای ایجاد مناطق “کاهش عملیات” در سوریه حمایت کرد و گفت که ایران نیز، مانند ترکیه و روسیه، از تضمین کنندگان خودداری نیروهای دولتی سوریه و گروههای مخالف از تشدید درگیری در این مناطق هستند. آقای نبنزیا افزود: “ما از دیدگاه اسرائیل نسبت به ایران آگاهی داریم اما فکر میکنیم که ایران نقشی کاملا سازنده در سوریه ایفا میکند.”
به گزارش خبرگزاری رویترز، مشاوران نتانیاهو گفتهاند که مساله اصلی برای اسرائیل جلوگیری از حضور نیروهای ایرانی در مجاورت آن بخش از بلندیهای جولان است که در جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۶۷ توسط ارتش اسرائیل تصرف شد و همچنان در اشغال آن کشور است. بخش دیگر این بلندیها که تحت حاکمیت سوریه قرار دارد مشمول طرح مورد توافق آمریکا و روسیه برای کاهش درگیری است.
آقای نتانیاهو پس از گفتگوی سهساعته با رئیس جمهوری روسیه به خبرنگاران گفت: “وارد کردن شیعیان به منطقه متعلق به سنیان از لحاظ معضل پناهجویی و همچنین عملیات تروریستی تبعاتی بسیار جدی خواهد داشت.” وی گفت که “هدف ما جلوگیری از وقوع یک جنگ جدید است و به همین دلیل هم بهتر است که قبل از وخامت بیشتر اوضاع، در این مورد هشدار لازم داده شود.”
ملاقات روز چهارشنبه ششمین دیدار نخست وزیر اسرائیل و رئیس جمهوری روسیه از ماه سپتامبر سال ۲۰۱۵ و کمابیش زمان آغاز عملیات نظامی روسیه در حمایت از نیروهای بشار اسد در سوریه بود. در این رئیس موساد – سازمان اطلاعات اسرائیل – از جمله مقاماتی بود که آقای نتانیاهو را همراهی میکردند.
در پی آغاز عملیات نظامی روسیه در سوریه، بین آن کشور و اسرائیل خط تلفن اضطراری برقرار شد تا از برخورد احتمالی هواپیماها و پدآفند ضد هوایی دو طرف جلوگیری به عمل آید. نیروی هوایی اسرائیل در مواردی به هدفهایی در داخل خاک سوریه حمله کرده و گفته است که منظور از این حملات، جلوگیری از حمل اسلحه ارسالی ایران برای حزبالله لبنان بوده است.
دیپلماتهای روسی معتقند که حضور آن کشور در سوریه مانع از آن میشود که ایران یا حزبالله لبنان جبهه جدیدی را علیه اسرائیل باز کنند. روز سهشنبه این هفته الکساندر شیین، سفیر روسیه در اسرائیل، در مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی گفت: “اگر اوضاع در دست روسیه باشد، آنگاه نیروهای خارجی در سوریه باقی نخواهند ماند.” اشاره او به نگرانی اسرائیل از ادامه حضور نظامی ایران و حزبالله پس از خاتمه جنگ داخلی سوریه است.
مقامات اسرائیلی گفتهاند که انگیزه سفر کنونی نخست وزیر اسرائیل به روسیه تلاشهای مشترک آمریکا و روسیه برای برقراری آتش بس در جنوب سوریه است. هفته گذشته برقراری آتش بس در این منطقه رسما اعلام شد اما به گفته منابع اسرائیلی، این توافق باعث ثبات در منطقه نشده است.
برخی منابع اسرائیلی گفتهاند که توافق کنونی بین آمریکا و روسیه به نوعی آتشبس بین ارتش سوریه و شورشیان غیر وابسته به داعش و القاعده منحصر است و به جزئیات بیشتری نمیپردازد. اسرائیل خواستار توافقی است که براساس آن، امنیت بلند مدت و تمامیت ارضی سوریه به عنوان یک کشور و ملت یکپارچه تضمین شود و پس از پایان جنگ داخلی، هیچ قدرت غیرسوری در این کشور حضور نداشته باشد.
از: بی بی سی