سایت ملیون ایران

تغییر مبنای قیمت گذاری طلا بدون اطلاع بانک مرکزی!

tala

اقتصاد دستوری؛ اینبار در بازار سکه

علی پاکزاد: تغییر مبنای قیمت گذاری طلا از ارز آزاد به مبادلاتی از امروز به اجرا گذاشته می شود، محمد کشتی آرای رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر در گفتگو با خبرگزاری ایرنا، با اشاره به نامه ارسالی این اتحادیه به روسای اتحادیه طلا و جواهر در استان ها افزود: قیمت گذاری طلا و سکه تاکنون برمبنای ارز آزاد بود و از این پس برمبنای ارز مبادلاتی خواهد شد.این در حالی است که بانک مرکزی این خبر را تکذیب می کند.

به گزارش خبرآنلاین، به نظر می رسد این اقدام که گویا بدون اطلاع کامل بانک مرکزی و براساس برخی حمایت ها رونمایی شده، به قصد رسمیت دادن به نرخ مبادله ای است، اما سئوال اینجاست که آیا می توان دست نامرئی بازار را مغلوب ساخت، البته مراجعه به تجارب قبلی در زمینه بازار های حساسی مانند ارز و طلا نشان می دهد تنها زمانی بانک مرکزی از جریان های غالب بازار استفاده کرده، توانسته است بازار را مهار سازد و برخوردهای ضربتی و دستوری نتایج مقطعی و کوتاه مدت به دنبال داشته است، بر همین اساس می توان گفت تنها زمانی این اقدام می تواند تاثیر ماندگار داشته باشد که ارز در بازار به صورت واقعی تک نرخی شده باشد و هر کس بتواند امروز با مراجعه به بازار ارز بدون محدودیت ارز را با نرخ مبادلاتی تهیه کند.

در چنین شرایطی می توان گفت که نرخ مبادلاتی، دست نامرئی بازار را شکست داده است، اما تا زمانی که این پیش فرض عملی نشده باشد بازار عکس العمل های جبرانی را پیش خواهد گرفت و فعالان بازار برای جلوگیری از زیان به دنبال راه های تازه ای خواهند گشت تا کاهش قیمت محصولات خود را به مبنای ارز آزاد نزدیک کنند.

یکی از تبعات قابل پیش بینی در بازار طلا افزایش کارمزد طلا است. افزایش کارمزد راهی برای جبران قیمت های جدید و قدیم است، در این میان شاهد رشد شدید عرضه زیورآلات دارای جواهر یا به اصطلاح دارای سنگ خواهیم بود، این نوع زیورآلات تقریبا خارج از چارچوبهای معمول طلاجات قیمت گذاری می شود و با توجه به آن که قیمت گذاری آن نیاز به تخصص بالا دارد به راحتی می توان آنرا با قیمت هایی متفاوت با طلای خام عرضه کرد.

از دیگر نتایج قابل پیش بینی دیگر دو نرخی شدن قیمت طلا را در بازار شاهد خواهیم بود دقیقا مشابه شرایطی که در بازار ارز حاکم است، در این وضعیت رانت خرید طلا با قیمت رسمی برای هر کسی ممکن نخواهد بود.

فروش سکه و شمش از سوی بانک مرکزی به صورت رسمی از کانال بانک کارگشایی و آنهم به صورت حراج صورت می گیرد تغییر مبنای تعیین قیمت طلا در این نوع فروش تاثیر در درآمد بانک مرکزی نخواهد داشت، تنها پایه قیمت حراج پایین خواهد آمد ولی در نهایت کسی برنده حراج خواهد بود که بتواند قیمت بالاتری بپردازد، این وضعیت چه مفهومی خواهد داشت در شرایطی که کسی بتواند طلا را در بانک کارگشایی با قیمتی نزدیک به نرخ مبادله ای خریداری کند و در بازار با مبنای نزدیک به ارز آزاد عرضه کند؟

نتیجه این وضعیت در بهترین حالت رونق گرفتن حراج های بانک کارگشایی و البته افزایش درآمدهای ریالی بانک مرکزی خواهد بود آنهم در شرایطی که ذخایر طلای کشور رو به افزایش است و کاهش قدرت خرید مردم امکان تبدیل این ذخایر به نقدینگی را کاهش داده و البته دولت هم با مشکل کسری بودجه مواجه است.

خروج از نسخه موبایل