سایت ملیون ایران

گزینه غلط وزارت علوم

اعتراض های فراوانی به احتمال انتخاب منصور غلامی به عنوان وزیر صورت گرفت

اینکه از امروز انتقادهای فراوانی برای انتصاب غلامی در فضای حقیقی و مجازی به راه افتاده است، بی‌شک حاشیه‌های فراوانی را در آینده ایجاد می‌کند

قانون– بیش از دو ماه از ارائه لیست کابینه دوازدهم به مجلس از طرف حسن روحانی رییس جمهوری ایران می‌گذرد. کابینه‌ای که یک وزیرش در مجلس رای اعتماد نگرفت و یک وزارتخانه نیز وزیری برایش معرفی نشد. حال زمزمه های معرفی وزیر پیشنهادی نیرو که وزیر پیشنهادی‌اش از مجلس رای اعتماد نگرفت و وزیر علوم که از لیست معرفی‌ها در مرداد جامانده بود، بیش از هر زمان دیگری به گوش می‌رسد. برای وزارت نیرو که نام اردکانیان مطرح است ولی در این میان نام دو نفر برای وزارت علوم بیش از سایر گزینه ها بیان می‌شود؛ غیر ازسرپرست فعلی، جعفر‌توفیقی چهره‌ای که همیشه نامش به عنوان گزینه این وزارتخانه مطرح بوده و منصور غلامی، رییس‌دانشگاه بوعلی‌سینای همدان دو گزینه‌ای هستند که در گمانه‌زنی ها شانس بیشتری دارند.

گزینه مورد علاقه دانشجویان

نام توفیقی هر بار که برای وزارت علوم مطرح شده است، فعالان دانشجویی از آن استقبال کردند. وزارتخانه‌ای که یک‌بار سرپرستی آن را توفیقی در دولت یازدهم بر عهده داشت اما به دلیل مخالفت‌ها نامش به مجلس به عنوان گزینه پیشنهادی مطرح نشد. او در چند ماه سرپرستی‌اش در وزارت علوم دولت یازدهم بحث بورسیه‌های غیر قانونی را با تمام توان پیگیری و مشکل دانشجویان ستاره‌دار را حل کرد. شاید همین مساله باعث دشمنی‌های فراوان با او شده است. معرفی توفیقی از طرف دولت به این مجلس به عنوان وزیر پیشنهادی علوم دور از ذهن است البته از طرفی چند روز پیش، خبر انتصاب جعفر توفیقی به عنوان رییس پژوهشگاه صنعت نفت در اخبار منتشر شد و این مساله تا کنون تکذیب نشده است! موضوع دیگر این است که فعالان دانشجویی بر این عقیده‌اند که آوردن نام توفیقی در بین گزینه‌های وزارت علوم تنها به این دلیل است که ترکش‌های کمتری به فرد مورد نظر دولت اصابت کند. از طرفی با مخالفت محافظه‌کاران مجلس با طرح نام توفیقی، دولت در بین هوادارانش می‌تواند این‌گونه القا کند که ما می‌خواستیم توفیقی وزیر شود اما نشد و به نظر می‌رسد معرفی نام او از جانب برخی رسانه‌ها انحراف از گزینه اصلی باشد.

گزینه حاشیه‌ساز و تا حدودی اصلی

اما از همدان خبر می‌رسد که منصور غلامی، رییس دانشگاه همدان از گزینه‌هایی محسوب می‌شود که حسن‌روحانی با او برای معرفی به مجلس صحبت کرده است که البته در این خبر نیز تردیدهایی وجود دارد. این خبر را رییس مجمع نمایندگان استان همدان اعلام کرده است. او نیز در رابطه با معرفی‌اش به عنوان گزینه وزارت علوم در جمع خبرنگاران گفته که اگر مسئولیت را به بنده بدهند، انجام وظیفه می‌کنم و برنامه‌های خود را به دولت داده‌است.

غلامی کیست؟

منصور غلامی متولد ۱۳۳۲ در شهر همدان است. او استاد تمام دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی‌سینا و دارای مدرک دکتری علوم باغبانی از دانشگاه آدلاید استرالیاست. گزینه احتمالی وزارت‌علوم از لحاظ گرایش سیاسی نزدیک به اصلاح طلبان است. غلامی ریاست دانشگاه بوعلی سینا را در دولت‌های هفتم و هشتم و دولت‌های یازدهم و دوازدهم بر عهده داشته‌است.

انتقاد دانشجویی به غلامی

غلامی البته مخالفانی نیز دارد. او در ابتدای ورودش به دانشگاه همدان در دولت تدبیر و امید، یکی از چهره‌های اصولگرا را به معاونت فرهنگی خود برگزید که دانشجویان نسبت به این نوع انتصابات به او انتقاد کردند. دانشجویان دانشگاه بوعلی نیز اعتراض فراوانی به این فرد دارند. در همین راستا، انجمن‌ها و نشریات فعال دانشجویی استان همدان در بیانیه‌مشترکی به اخبار مربوط به انتخاب منصور غلامی به عنوان وزیر پیشنهادی علوم واکنش نشان دادند. در این بیانیه آمده است: «دلایل تنزل رتبه و جایگاه علمی دانشگاه بوعلی سینا نتیجه مدیریت آقای دکتر غلامی است که با اهداف عالی نظام و دولت تدبیر و امید همخوانی ندارد و جای بسی نگرانی است که این سبک مدیریت در جایگاه وزارتخانه به چه اندازه جایگاه علمی ایران را در دنیا تنزل خواهد داد».

این نامه خطاب به روحانی است که می‌گوید: نیک مستحضرید پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲،‌ بارقه‌های امید به واسطه تدبیر مرحوم آیت ا… هاشمی، رییس‌دولت اصلاحات و حضور و اعتماد ملت بزرگ ایران به اهداف و شعارهای دولت تدبیر و امید، پدیدار شد و شوق به بالندگی و تعالی و امید به آینده در جامعه به وجود آمد. بسیاری از کاستی‌ها و نواقص به ویژه در حوزه فعالیت وزارت علوم تحقیقات و فناوری در چهار سال گذشته، با سعه صدر و آگاهی از محدودیت‌ها توسط استادان و دانشجویان تحمل شد تا حداقل پس از استقرار دوره دوم دولت جنابعالی، اصلاحات این حوزه بیش از پیش افزون شود. در حالی که یکی از شعارهای حضرتعالی، مخالفت با بازگشت به گذشته بود اما اینک حکایت غریبی با این شعارتان در حال رخ دادن است که غرق در گذشته شدن است و حتی بازگشت به گذشته! تصمیم اتخاذ شده برای معرفی آقای دکتر غلامی به عنوان سکاندار وزارتخانه علوم تحقیقات وفناوری، موجب بهت و حیرت و نگرانی جمع کثیری از استادان و دانشجویان شده است. گویا آن امیدی که جوانان و دانشجویان اصلاح طلب و تحول خواه به شما به‌دلیل شعارهای‌تان بسته بودند، با این انتخاب نادرست برای وزارتی که مستقیم با سرنوشت و زندگی بخش عظیمی از دانشجویان ارتباط دارد، در حال نابود شدن است.با اندکی تفحص در کارنامه و عملکرد دکتر غلامی در سال‌های اخیر به راحتی می‌توان دریافت که مناسب‌ترین تصمیم برای ایشان، مواخذه‌ای جدی در رابطه با لطمات وارد شده بر پیکره نحیف آموزش عالی استان همدان و جنبش دانشجویی است.

ممانعت از فعالیت‌های سیاسی فرهنگی دانشجویان تحول‌خواه که ثمره‌ای جز، سرخوردگی و انزواطلبی دانشجویان در سطح استان نداشت، نتیجه دیگری از مدیریت ایشان است. سال ۹۲ و پس از سال‌ها استقرار چندین ساله فضای سنگین، درون دانشگاه بوعلی سینا، انتظار می‌رفت تا با روی کار آمدن دکتر غلامی، شرایطی متناسب با شعارهای دولت تدبیر و امید در فضای دانشگاه حاکم شود اما افسوس که شاهد اخراج، محرومیت‌های گسترده دانشجویان تحول‌خواه و حامی دولت که عاری از هرگونه وجاهت قانونی بوده است، بودیم که نتیجه همکاری مستقیم و تسلیم بودن محض این مدیر محترم بود که سبب ایجاد فضای نا آرام و متشنجی در دانشگاه بوعلی‌سینا شد. حال با تصدی وزارت این فضا در سطح کشور نیز گسترش خواهد یافت که بی شک باعث افزایش نارضایتی دانشجویان در سطح کشور خواهد شد که شاید شاهد داستان تکراری عبور از رییس جمهور شویم.

با ۲۴ میلیون رای نیز باز نمی‌توانید؟!

دانشجویان در بخش تامل برانگیز بیانیه خطاب به روحانی می‌نویسند:«جناب آقای دکتر روحانی، بغض و اشک و ناله و مظلومیت های دوستان دانشجوی‌مان را که مسببش مدیریت دکتر غلامی بود، فراموش نمی‌کنیم و به مصداق امر خداوند تبارک و تعالی که بلند شدن صدا را جز برای احقاق حق و مقابله به ظلم، جایز نمی‌داند، به این وسیله فریاد اعتراض خود را تا به نتیجه رساندن این خواست منطقی ادامه خواهیم داد و از شما به عنوان مرجع رسیدگی و تصمیم گیری درباره این امر مهم می‌خواهیم تا در برابر این (….) ایستادگی کرده و عرصه دانشگاه‌ها را با انتخاب معقول و مقبولی، به سمت پویایی و نشاط سوق دهید. اجابت درخواست‌های دانشجویان را با ۱۸ میلیون رای نتوانستید؛ آیا با ۲۴ میلیون رای نیز باز نمی‌توانید؟!». همان‌گونه که شاهد هستیم، دانشجویانی که با این فرد از نزدیک آشنا هستند به گونه‌ای در رابطه با وی سخن می‌گویند که بی شک اگر اندکی تدبیر در دولت باشد باید از این انتخاب دوری کرد.
اعتراض شدید نمایندگان

اما نمایندگان مجلس نیز به گزینه مطرح شده اعتراض فراوانی دارند و در این میان احمد مازنی، نماینده اصلاح طلب مردم تهران در مجلس شورای اسلامی درباره گمانه‌زنی رسانه‌ها پیرامون گزینه‌های وزارت علوم به «قانون»گفت: به نظر می‌رسد هیچ‌کدام از این گزینه‌هایی که مطرح می‌شوند، به نظر منبع‌شان دقیق نیست.

روحانی، عادت به مشورت با مجلس ندارد

این نماینده مجلس در ادامه با بیان اینکه هیچ‌گونه مشورتی با مجلس برای معرفی وزیر پیشنهادی علوم نشده است، گفت: آقای روحانی عادت به مشورت با مجلس ندارد و وقتی کارش را انجام می‌دهد، نمایندگان متوجه می‌شوند. وی درباره این خبر که شنیده می‌شود آقای عارف طرف مشورت آقای روحانی برای انتخاب وزیر علوم بوده است، گفت: فکر نمی‌کنم این‌گونه باشد؛ با این حال در اولین فرصتی که آقای عارف را ببینم از او درباره این مساله سوال می کنم ولی بعید می‌دانم این‌گونه بوده باشد.

احمدی نژاد از روحانی مستقل‌تر بود

علی مطهری، نایب رییس مجلس شورای اسلامی از طرف دیگر با انتقاد از تعلل در معرفی وزیر پیشنهادی علوم از رییس‌جمهور خواست کسی را که خودش اصلح می‌داند، معرفی کند و منتظر اعلام رضایت دیگران نباشد. علی مطهری، درباره زمان معرفی وزیر پیشنهادی علوم از طرف دولت به ایسنا گفته که «رییس‌جمهور از زمان تحلیف، دو هفته وقت داشته و مهلت او به پایان رسیده و تاکنون باید وزیر علوم معرفی می‌شد چون مهلت سه ماهه مربوط به وزارتخانه‌ای است که وزیر آن از طرف رییس‌جمهور عزل شده یا توسط مجلس از طریق استیضاح برکنار شده باشد و در مورد وزارتخانه‌ها در ابتدای دولت چنین مهلتی وجود ندارد و فرصت معرفی وزیر همان دو هفته است».

نماینده مردم تهران در مجلس تاکید کرده‌است: علت طولانی شدن معرفی وزیر علوم به روش آقای روحانی برمی‌گردد. ایشان می‌خواهد رضایت همه نهادها را جلب کند و چنین چیزی ممکن نیست. در واقع حق مجلس ضایع می‌شود. تنها نهادی که باید نظر بدهد، مجلس است. رییس‌جمهور باید گزینه پیشنهادی خود را معرفی کند و مجلس باید نظر بدهد. نایب رییس‌ مجلس با تاکید بر اینکه دولت باید در این مواقع مستقل تصمیم بگیرد و عمل کند، گفته است: همین سرپرست فعلی وزارت علوم، آقای دکتر سید ضیاء هاشمی به نظرم مناسب است. چرا کار را معطل کرده‌اند؟ آقای احمدی‌نژاد در این‌گونه موارد مستقل‌تر عمل می‌کرد و کمتر اجازه دخالت می‌داد.

دولت دقت کند

کارن خانلری، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در همین راستا نیز در گفت‌وگو با «قانون» در این زمینه تشریح کرد و گفت: با توجه به نقش مهم وزراتخانه علوم در همه ابعاد سیاسی، اقتصادی و حتی اجتماعی کشور باید نهایت دقت و توجه را در تعیین وزیر علوم به کار برد. در تعیین مدیر این وزارتخانه آنچه که اهمیت بالایی دارد، توجه به دیدگاه‌های آرمان‌گرایانه فرد است.وی افزود: باید فردی سکاندار این وزارتخانه شود که با اشراف به تمامی برنامه‌های علمی و آموزشی در کشور، بتواند در تحقق برنامه‌های وزارت علوم گام بردارد. باید فردی انتخاب شود که نسبت به برنامه‌های علمی و آموزشی دیدگاه آرمان‌گرایانه‌ای داشته و در ارتقای سطح علمی و آموزشی کشور کوشا باشد. باید توجه داشت که وزارت علوم نقش مهمی در همه مسائل کشور دارد؛چرا که این وزارتخانه با نسل جوان سروکار دارد و آینده کشور در دستان همین نسل است.

لزوم ارتباط با نسل جوان

این عضو کمسیون آموزش و تحقیقات مجلس ادامه داد: با توجه به اینکه نقش وزارت علوم در تربیت و پرورش جوانان بالاست، بنابراین باید مدیریت این وزارتخانه به گونه‌ای باشد که بتواند در تربیت نسل جوان موفق باشد. از آنجایی که امور مربوط به این وزارتخانه تنها مسائل اداری نبوده و مسائل دیگری همچون آینده کشور مطرح است، باید وزیری انتخاب کرد که توانایی مدیریت موفق را داشته باشد.

وزیر تعامل‌گرا

این نماینده مجلس تاکید کرد: از طرفی نیز برای پیاده کردن فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص جایگاه علم و آموزش در کشور، باید وزیری را انتخاب کرد که با دیدگاه‌های آرمان‌گرایانه خود پیش‌رفته و امید بالایی به موفقیت داشته باشد. وزیر علوم باید بتواند با دانشگاهیان به‌خصوص استادان تعامل داشته باشد. وزیر علوم باید باب گفت‌وگو را در زمینه حل مشکلات دانشگاهی با استادان دانشگاهی باز کرده و هرازگاهی دیداری با دانشجویان و استادان داشته باشد تا بتواند دانشگاها را با اطلاع از مشکلات، ارتقا دهد. وزیر علوم برای به دست آوردن رای اعتماد مجلسی‌ها باید چندین ویژگی مهم را داشته باشد. سابقه کاری و جایگاه علمی دو خصوصیت مهمی هستند که بی‌شک مجلسی‌ها در انتخاب وزیر علوم به آن توجه ویژه‌ای خواهند کرد.

خوش سابقه بودن

خانلری افزود: وزیر علوم برای به‌دست آوردن رای اعتماد مجلسی‌ها باید تجربه کاری خوبی را از خود به جا گذاشته و سابقه خوبی در این زمینه داشته باشد. در واقع توجه به سوابق علمی و کاری از مهم‌ترین نکاتی است که باید در انتخاب وزیر جدید به آن‌ها توجه شود. علاوه بر دارا بودن سوابق علمی و اجرایی خوب، وزیر علوم باید بتواند در عمل با مشکلات مربوط به حوزه دانشگاه مقابله کند. اگر فردی از جایگاه علمی و شأن و منزلت مطلوبی برخوردار باشد، توانایی مدیریت این وزارتخانه را نیز خواهد داشت. در کنار این مسائل، وزیر علوم باید تعامل خوبی با دولت و مجلس نیز داشته باشد تا بتواند کشور را به دستاوردهای علمی و فرهنگی بالایی سوق دهد.

پیشینه در سابقه‌اجرایی

وی در پایان گفت: از آنجایی که نقش این وزارتخانه در تربیت علمی و آموزشی کشور بسیار بالاست، باید فردی را انتخاب کرد که در کنار داشتن سابقه اجرایی موفق، توجه ویژه‌ای نیز به تعامل با دانشگاه‌ها و فضاهای علمی داشته باشد. واقعیت این است که نیروهای خوب و با سوابق اجرایی خوبی در این وزارتخانه وجود دارد. امید است که فرد شایسته‌ای برای مدیریت این وزارتخانه انتخاب شود.

نیازهای چندین میلیون دانشجو

انتظار می‌رود هفته آینده وزیر پیشنهادی علوم به مجلس معرفی شود و به احتمال فراوان از میان سرپرست فعلی، توفیقی و غلامی یک نفر عهده‌دار این مسئولیت سنگین خواهد شد.

گزینه پیشنهادی رییس جمهور به مجلس نشان می‌دهد که سیاست او در قبال وزارت علوم چه خواهد بود. نکته مهم‌تر این است که وضعیت بورسیه‌های غیر قانونی در دولت گذشته همچنان مسکوت مانده و بر اساس آنچه که کارشناسان و فعالان دانشجویی می‌گویند، باید جایگاه این وزارتخانه را کسی بر عهده بگیرد که بتواند اصل شفافیت را در آن عملی کند و اجازه دخالت‌های مختلف را در امور دانشگاه‌ها ندهد و همچنین در شتاب علمی کشور نقش چشم‌گیری داشته باشد.

بازی سیاست در دانشگاه ممنوع است

اما نکته‌ای که بیش از همه مسائل باید به آن اشاره کرد، دور نگه‌داشتن دانشجو ودانشگاه از بازی‌های سیاست است. اینکه از امروز انتقادهای فراوانی برای انتصاب غلامی در فضای حقیقی و مجازی به راه افتاده است، بی‌شک حاشیه‌های فراوانی را در آینده ایجاد می‌کند. همان‌گونه که در نامه دانشجویان آمده بود، گویی روحانی نه با ۱۸ میلیون و نه ۲۴ میلیون بلکه اگر ۸۰ میلیون رای نیز بیاورد، باز قرار است تا اتفاق‌هایی بیفتد که با آرمان‌های بدنه اجتماعی حامی دولت در تضاد باشد. مردم این روزها را به‌خاطر می‌سپارند تا در زمان مشخص و لازم تصمیم‌گیری کنند وپاسخ برخی اقدامات را بدهند.

خروج از نسخه موبایل