کهنهشدن اطلاعات کلیدی یک تخلف
شرق، آمنه شیرافکن: سؤال این است که چرا حالا؟ چرا در همه این مدت درباره تخلف چهار هزار میلیارد تومانی محمود احمدینژاد سکوت شده بود و اطلاعات یکباره درز کرد. مسعود پزشکیان، نایبرئیس مجلس میگوید «احمدینژاد متخلف اصلی نبود. در موضوع هدفمندی یارانهها تخلفهایی دیده شد. مجلس هم آن موقع سکوت کرد. ما دنبال این هستیم که همه گناهان را گردن یکی بیندازیم». غلامرضا حیدری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز به «شرق» میگوید «گزارش باید زودتر از اینها خوانده میشد. چرا میخواهیم به جامعه شوک بدهیم. شاید اصلا خبر تلخ دیگری در پس این خبرهاست. نشر خبر تخلف چهار هزار میلیاردی احمدینژاد یا باید در سالهای آخر دولت او اتفاق میافتاد یا همان سال اول دولت احمدینژاد. دلیل این سکوت بلند چه بود؟». رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس دهم پیشتر درباره تخلفهای احمدینژاد گفته بود «کل رقم تخلفات دولت احمدینژاد ۴۸ هزار میلیارد تومان است و ۱۲ هزار میلیارد آن فقط مربوط به ایشان است». اعدادی که پیشتر از سوی فیاض شجاعی، دادستان دیوان محاسبات در مصاحبه با روزنامه اعتماد مورد تأکید قرار گرفته بود. شجاعی آن موقع گفته بود «گزارش تخلف و تشکیل پرونده در دادستانی مربوط به سال ۹۲ است که مربوط به عملکرد سال ۹۰ احمدینژاد است».
در مورد تخلف احمدینژاد اقدامی انجام نشد
تدوین گامهای نخست گزارش این تخلفها به دورهای بازمیگردد که عبدالرضا رحمانیفضلی، رئیس دیوان محاسبات بود. اما گزارش خیلی بعدتر در مجلس دهم خوانده شد. همان گزارش تکاندهنده از تخلف چهار هزار میلیاردی احمدینژاد. جالب اینکه نخستین پرسش درباره این مسئله از جانب فردی مطرح شده که منبع نخستین نشر خبر است؛ غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس. تاجگردون به ایلنا گفته بود «دیوان محاسبات حتی در زمان ریاستجمهوری آقای احمدینژاد هم درباره تخلف مالی او گزارش تهیه و آن را به علی لاریجانی، رئیس مجلس ارائه کرده بود، اما اقدامی در این زمینه صورت نگرفت».
خبر تخلفها کهنه شد
محسن بیگلری، عضو هیئترئیسه کمیسیون برنامه و بودجه به «شرق» میگوید «شاید به جزئیات این گزارش زمانی پرداخته شده که من در جلسه کمیسیون نبودم اما تا جایی که میدانم هیچ صحبتی در داخل کمیسیون برنامه و بودجه در زمینه این تخلف و گزارش آن ارائه نشد». او همچنین تأکید دارد که وقتی تخلفی اتفاق میافتد باید در اسرع وقت به آن رسیدگی شود و جزئیات آن در اختیار افکار عمومی قرار داده شود. نمونهاش آنچه در مسئله حقوقهای نجومی اتفاق افتاد. اگر رسیدگی آن به دولت بعد میافتاد، فایدهای نداشت. مسئله احمدینژاد و تخلفهای نجومیاش هم باید همان یک سال اول دولت روحانی نهایی میشد و حالا دیگر آن تأثیرگذاری قبل را ندارد. یعنی بعد از پنج سال دیگر اعلام این خبرها برای مردم ارزش خاصی نداشته و موضوع کهنه شده است».
متخلفان نه متخلف!
مسعود پزشکیان، نایبرئیس مجلس دهم نیز از سکوت مجلس درباره تخلفات هدفمندی یارانهها در دولت احمدینژاد انتقاد کرده است. نایبرئیس مجلس با انتقاد از سکوت مجلس درباره تخلفات هدفمندی یارانهها در دولت نهم و دهم، گفته «علاوه بر مجلس، دولت، قوه قضائیه و همه رسانههایی که در آن زمان تعریف و تمجید میکردند، در بروز این تخلفات مقصرند». مسعود پزشکیان با اشاره به انتشار اسنادی درباره تخلفات حمید بقایی در دولت احمدینژاد از سوی نادر قاضیپور گفته «معتقدم اگر پروندهای وجود دارد، باید در اختیار قوه قضائیه قرار گیرد و شخصا اگر چنین اسنادی درباره مسئولان در اختیار داشته باشم، هرگز نسبت به انتشار آن اقدام نکرده و صرفا آن را در اختیار دادگاه صالحه قرار میدهم».
قوه قضائیه رسیدگی کند
او در پاسخ به سؤالی درباره علت عدم رسیدگی به تخلفات نفتی دولت و شخص احمدینژاد نیز به ایلنا گفته «اینکه ما مشکلاتی داریم، قابل انکار نیست. طبیعتا این پرونده باید از سوی قوه قضائیه پیگیری شود. قوه قضائیه باید در این رابطه رسیدگی کند اما بحث دیگر این است که در بحث هدفمندی یارانهها مقصران دیگری نیز وجود دارند. مجلس آن زمان در قبال مسیری که طی میشد و بهطور بین خلاف بود، همراهی کرد». نایبرئیس مجلس همچنین تأکید کرده «در بحث هدفمندی یارانهها از ابتدا مشخص بود که تخلفاتی صورت میگیرد و حتی ما در مجلس نیز حرفی نزدیم و با آن کنار آمدیم. اینکه چند نفر اعتراض کنند، کافی نیست. همه ما مقصریم که نسبت به این تخلفات بیتفاوت بودیم». کابوس احمدینژاد و تخلفهای اداری و مالیاش گویا به این زودیها دست از سر ایران بر نخواهد داشت. هرازچندگاهی نام و یادش رو به افول میرود و با هر خبر تازهای دوباره تمام آن خاطرات تلخ از ناخودآگاه به خودآگاه میآید. این بار اما اخبار تخلف مالی او از این جهت اهمیت دارد که خبرها با تأخیر فراوان به سرخط خبرها رسید. گواینکه خبرها آرشیو شده بود و حالا فرصت مناسبی برای درج آن در رسانهها فراهم است. آن هم در روزهایی که کمتر از همیشه اقبالی به نام و یاد احمدینژاد وجود دارد.