دکتر صادق زیباکلام، تحلیلگر سیاسی و استاد علوم سیاسی دانشگاههای تهران روز شنبه ۱۳ ژوئیه در یادداشتی برای روزنامه آرمان با اشاره به شعارهای مردم در اعتراضات اخیر، نوشت: «با آغاز اعتراضات در چند روز گذشته موضوعی که بسیار اهمیت داشت، واکنش و رویکرد دو جریان سیاسی اصلی نسبت به این ناآرامیها بود. تکلیف اصولگرایان از پیش مشخص است، جریانات دلواپس معلوم است اعتراضات اخیر را کجا و چه چیز نسبت دهد. جریان معتدل اصولگرا ضمن آن که سعیکردند، وانمود کنند مردم از گرانیها و مشکلات و مسائل اقتصادی در رنج هستند اما در عین حال به گونهای از کنار موضوع گذشتند که اگر چه مردم از وضعیت اقتصادی خود ناراضی هستند اما این مشکلات به دولت روحانی بازمیگردد».
زیبا کلام در یاداشت خود نوشت:« بنابراین اصولگرایان چیزی در نتیجه ناآرامیها از دست ندادند. تنها تلاش آنها این بود که علت ناآرامیها را در سوء مدیریت بدانند اما موضوع اصلی، موضع اصلاحطلبان است. سوال اساسی و محوری در مورد آنها این است که این مجموعه سیاسی باید چه رویکردی در رابطه با امواج ناآرامیهای اخیر داشته باشند.»
وی در ادامه یاداشت افزود:«بسیاری از اصلاحطلبان نگران بودند که اگر با این ناآرامیها همراهی کنند، بعدها چه مشکلاتی با مسئولان پیدا خواهند کرد. به علاوه برخی از آنها هم متوجه شده بودند که جنس این ناآرامیها با جنس وقایع ۸۸ فرق دارد. برای نمونه ظرف یک هفته گذشته حتی یک بار هم شعارهای معترضان سالهای گذشته داده نشد. اصلاحطلبان متوجه شده بودند هم اقشار و لایههای اجتماعی که نیروی اصلی این اعتراضات هستند، با اقشار و لایههای اجتماعی اعتراضات سال ۸۸ متفاوت هستند و هم این که شعارهای متفاوتی سر میدهند».
وی ادامه داد:«به هر میزان اعتراضات ادامه یافت شکاف میان اصلاحطلبان و اعتراضات اخیر بیشتر و بیشتر شد. موضعگیری چند روز پیش رئیس دولت اصلاحات اگر چه در قالب روحانیون مبارز بود اما بعد از سکوت ممتد ایشان و عدم اعلام موضع برخی دیگر از فعالان سیاسی اصلاحطلب باعث گلایه تظاهر کنندگان علیه اصلاحطلبان شد. تیر خلاص را رئیس دولت اصلاحات به شقیقه ناآرامیها شلیک کرد. سخنی به اغراق نرفته اگر بگویم تا اینجا زیانده اصلی وقایع اخیر، اصلاحطلبان بودند زیرا اصولگرایان چیزی در این اعتراضات از دست ندادند اما اصلاحطلبان با کمال تاسف بخش از اعتبار خود را در میان جوانان و لایههای کمدرآمد جامعه از دست دادند. بسیار بعید به نظر میرسد که اصلاحطلبان در آینده بتوانند آن معجزهای را که در انتخابات مجلس شورای اسلامی یا در انتخابات شورای شهر تکرار کردند را مجددا بتواند تکرار کنند. آینده البته نشان خواهد داد که موضع رئیس دولت اصلاحات درست بوده یا نه؟ اما ای کاش اصلاحطلبان در این شرایط مسئولیتپذیرتر رفتار میکردند.»
در تظاهرات اعتراضی شهرهای مختلف ایران که به کشته شدن حداقل ۲۲ نفر منجر شد، معترضین شعارهای تندی علیه خامنهای رهبر ایرالن و حسن روحانی رئیس جمهور این کشور سر دادند. برخی تحلیلگران اهداف این تظاهرات را خارج از چارچوب اصلاحطلبان یا معتدلین دانسته و آن را علیه کلیت نظام تلقی کردند.