تاکنون نام شش نفر از فعالان مدنی عنوان شده است. برخی از بازداشتشده، پیشتر سابقه بازداشت داشتهاند. به نظر میرسد بازداشتها گستردهتر از این شش نفر باشد. برخی اسامی دیگر هم از میان فعالان مدنی بازداشتشده مطرح است اما موافق رسانهای شدن آن نیستند. برخی از بازداشتشدهها هم برای نخستین بار است که دستگیر میشوند و در اعلام هویتشان محتاطانهتر برخورد میکنند. در عینحال از هویت بازداشتیهایی که توسط پلیس تهران اعلام شده است هم اطلاعی در دست نیست.
بهنام موسیوند یکی از بازداشتیهای دوازدهم بهمن است که دهم خرداد از زندان «رجاییشهر» آزاد شده بود. او در پروندهای همراه با آرش صادقی، گلرخ ایرانی و نوید کامران به یک سال حبس محکوم بود. محمود معصومی هم از جمله بازداشتیهاست. او در سال ۹۵ در تجمع هواداران محمدعلی طاهری بازداشت و پس از تحمل یک ماه انفرادی از زندان «فشافویه» آزاد شده بود. او در دادگاهی به ریاست قاضی مقیسه به ۱۲ سال زندان محکوم شد. سعید اقبال، از فعالان مدنی همان روز در منزل پدرش در «کرمانشاه» بازداشت شد. او در اعتراضهای سراسری اخیر در تظاهرات شرکت کرده بود و مورد ضرب و شتم قرار گرفته بود. لیلا فرجی یکی دیگر از فعالان مدنی بود که در همین روز بازداشت و ساعاتی بعد آزاد شد.
شیما بابایی و داریوش زند، از دیگر بازداشتیهای اخیر هستند. این زوج برای دیدار خانواده «داریوش» در بهبهان به سر میبردند که بازداشت شدند. ماموران به عنوان «پستچی»وارد خانه آنها شدهاند. شیما بابایی از جمله اعضای کمپین «چهارشنبههای سفید» است که در گفتوگو با «ایران وایر» روند قضایی پروندهاش را توضیح داده است. برای او برای اعتراض به حجاب اجباری، دادگاه غیابی تشکیل دادهاند و هنوز حکماش اعلام نشده بود. اما به او گفته بودند که سابقه فعالیت سیاسی دارد.
گفته میشود این فعالان مدنی و گروهی دیگر که هنوز نامشان را افشا نکردهاند از سوی «وزارت اطلاعات» مورد بازداشت قرار گرفتهاند. اما هنوز مشخص نیست بازداشتیها در کجا به سر میبرند.
دستگیری فعالان مدنی و اعلام پلیس تهران مبنی بر بازداشت ۲۹ نفر، درست فردای روزی اتفاق افتاد که حسن روحانی گفت: «اما به ما یاد داد بقا حکومت و سرزندگی حکومت با نظر مردم و با رای مردم است و این مردم هستند که حاکمیت ملی را به دست آوردند و حفظ خواهند کرد.» یا «ما هرگز اجازه نخواهیم داد استبداد به این سرزمین بازگردد. ملت ایران از نور به ظلمت باز نخواهد گشت.» برخی از کاربران شبکههای اجتماعی با کنار هم قرار دادن اظهارات روحانی و بازداشت گستردهای که در یک روز در شهرهای مختلف اتفاق افتاد، به رییس دولت اعتراض کردهاند.
در عینحال، پیش از اعلام پلیس تهران بابت بازداشت ۲۹ نفر که با کمپین «چهارشنبههای سفید» در ارتباط بودند، علی مطهری، نماینده مجلس گفته بود در جامعه ایران «اجباری بر حجاب» نیست و بسیاری از زنان هرطور میخواهند لباس میپوشند. او همچنین گفته بود: «ما قائل به سختگیری نیستیم.» هرچند که در اظهارنظری دیگر، سهیلا جلودارزاده، نماینده مجلس اعتراضهای اخیر موسوم به «دختران انقلاب» یا «دختران خیابان انقلاب» را ناشی از «رفتار اشتباه» مسوولان دانسته بود: این حرکت نتیجه زمانی است که برای زنان محدودیت قایل میشدیم و آنان را در تنگنای غیرلازم قرار میدادیم.»
به هر حال، پس از خبر مربوط به پلیس تهران، برخی از اعضای این کمپین با ارسال صدا و مشخصاتشان، شماره تماس افراد معتمد را میدهند تا در صورت بازداشت، رسانهای شوند.
نسرین ستوده، وکیل دادگستری میگوید وقتی این ارگان، آمار را اعلام کرده است، یعنی «دستکم ۲۹ نفر را بازداشت کردهاند.» ستوده وکیل پرونده «نرگس حسینی» است. زنی که پس از «ویدا موحد» روی همان سکو در خیابان انقلاب رفت و شال سفید بر چوب را در هوا تکان داد. بنا به گفتههای ستوده، برای حسینی وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی تعیین شده است.
از بازداشتیهای اخیر، هیچکدام به ستوده مراجعه نکردهاند برای همین او اطلاع دقیقی از وضعیت آنها ندارد. داشتن وکیل یکی از حقوق افرادی است که بازداشت میشوند. اما مسوولان به شکل غیرقانونی گاه به شکل توصیه یا تهدید، بازداشتشدهها را از این اقدام منع میکنند. در حالیکه نسرین ستوده در این گفتوگو به خانوادههای افراد بازداشت شده پیشنهاد داد که با اعلام هویت آنها، برای گرفتن وکیل اقدام و اصرار کنند.
ستوده تاکید میکند که هیچ مقام مسوولی حق ندارد آنها را از مراجعه به وکیل منع کند یا بنا به تشخیص خود، وکیل تعیین کند: «کافیست از یک مدیر دفتری توصیهای ساده بشنوند که اگر وکیل بگیری کارت خرابتر میشود. همین باعث میشود به وکیل مراجعه نکنند. اگرچه همین اظهارات هم غیرقانونی و مسوول آن قوه قضاییه است.»
به گفته او «همه این بازداشتشدهها حق دارند که وکیل انتخاب کنند. خود مردم باید از حقوقشان استفاده کنند وگرنه هیچ کمکی به آنها نمیتوان کرد و رسانههای هم نمیتواند این حقوق را برای آنها جبران کند. خانوادهها آشکارا این مساله را پیگیری کنند و از تمامی حقوق خود، حق دفاع، آزادی بیان و اطلاعرسانی استفاده کنند.»
این درحالیست که هنوز از وضعیت برخی از بازداشتشدههای اعتراضات اخیر هم نامشخص است. منابع رسمی اعلام کرده بودند که در این تظاهراتها، در شهرهای مختلف نزدیک به پنج هزار نفر بازداشت شدند ولی هنوز تعدادی در زندانها به سر میبرند. علیرضا رحیمی، نماینده تهران خبر داده است که در جریان بازدید نمایندگان از زندان اوین، هخمچنان ۴۳۸ نفر در بازداشت به سر میبرند و ۵۵ نفر دیگر هم در بازداشت وزارت اطلاعات هستند.
از: ایران وایر
علاوه بر اینها