خبرگزاری هرانا – رضا انتصاری، کسری نوری و سخاوت سلیمی از دراویش بازداشت شده به زندان فشافویه منتقل شدند، گفتنی است که تاکنون شمار زیادی از دراویش گنابادی بازداشتشده، پس از معالجهی سرپایی به زندان فشافویه منتقل و چهل درویش گنابادی دیگر که مورد ضرب و شتم نیروهای امنیتی قرار گرفته بودند در بیمارستان خاتمالانبیاء بستری شدند.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از به کمیته پیگیری دراویش زندانی، آقایان رضا انتصاری، کسری نوری و سخاوت سلیمی به زندان فشافویه منتقل شدند، این سه درویش گنابادی پس از انتقال به زندان با دخالت و فشار مأمورین امنیتی بهصورت جدا از سایر دراویش زندانی نگهداری میشوند.
این در حالیست که وضعیت جسمی این سه درویش زخمی نسبت به روزهای گذشته بهتر گزارش شده است ولی همچنان نگرانی خانوادهی آنان از تبعات انتقال زودهنگامشان به زندان پابرجاست.
تاکنون شمار زیادی از دراویش گنابادی بازداشتشده، پس از معالجهی سرپایی به زندان فشافویه منتقل شدهاند.
فرهاد نوری، فعال حقوق دراویش ایران، اعلام کرده که حداقل ۵۰۰ درویش گنابادی بازداشت شدهاند و وب سایت مجذوبان نور نیز نام بیش از ۳۰۰ درویش بازداشت شده را منتشر کرده است.
ضمناً امیر نوری که جراحت وارده توسط مأمورین منجر به قطع انگشتش شده کماکان در زندان اوین و دور از امکانات پزشکی بسر میبرد. همچنین دکتر محمود تقیپور و بهنود رستمی و پوریا نوری به علت وخامت حال جسمی همچنان در بیمارستان تحت کنترل نیروهای امنیتی بستری هستند.
هنوز از سرنوشت تعداد زیادی از دراویش بازداشتشده اطلاعی در دست نیست.
مجذوبان نور نور نیز به نقل از کمیته پیگیری دراویش زندانی خبری مبنی بر بستری شدن چهل درویش گنابادی در بیمارستان خاتمالانبیاء که در حوادث تلخ خیابان گلستان هفتم مورد ضرب و شتم نیروهای امنیتی قرار گرفته بودند منتشر کرده است.
بر اساس این گزارش این دراویش با وجود وخامت حالی که ناشی از ضربات واردهی مأموران بوده و با شکستگیهای متعددی که در ناحیهی دست و پا دارند، با دستبند و پابند به تخت بستری بسته شدهاند و تحتنظر مأموران امنیتی قرار دارند.
از میان این دراویش بازداشتی، آقای “امیرعلی محمدی لباف” به دلیل شدت ضربات و وخامت حال در آیسییو این بیمارستان بستری است و آقای “نعمتالله ریاحی” نیز که به دلیل کهولت سن از عارضه قلبی رنج میبرد در بخش جراحی این بیمارستان تحتنظر است.
در نماز جمعه امروز تهران محمد علی موحدی کرمانی،امام جمعه تهران،در خطبههای ۴ اسفند، با اشاره به درگیریهای میان دراویش گنابادی و نیروی انتظامی و بسیج، از قوه قضائیه خواست که با به گفتهی او “جنایتکارانی که مرتکب قتل و متعرض به اموال مردم شدند با قاطعیت و شدت برخورد کند”.
در ادامه حملات شدید نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی و امامان جمعه، احمد علم الهدی، امام جمعه مشهد، دراویش را “جاسوس دشمن” خواند و درگیریهای این گروه و نیروی انتظامی را “برنامه ریزی آمریکا و انگلیس” دانست.
آقای علم الهدی آئین درویشی را “انحراف” خواند و افزود: “مسئلهی درویشی و درویشبازی یک اندیشه نیست و هیچ کجای آن عرفان وجود ندارد، درویش دکانی است که دشمن درست کرده است”.
امامان جمعه اصفهان، قم، شیراز و تعدادی از دیگر شهرها نیز در خطبههای امروز خود سخنانی را علیه دراویش گنابادی بیان کردهاند.
در همین حال جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با صدور بیانیهای با اشاره به این درگیریها خواستار برخورد “قاطعانه” با کسانی شد که آنها را “مجرمین و آشوبطلبان” خوانده است.
در ادامه درگیری نیروهای انتظامی با دراویش گنابادی معترض نسبت به بازداشت “نعمت الله ریاحی” که طی روزهای گذشته آغاز شده بود، ماموران نهادهای امنیتی اقدام به بازداشت تعداد زیادی از دراویش کردهاند، سخنگوی هیئت رئیسه مجلس ایران از بازداشت بیش از ۳۰۰ نفر، کشته شدن ۵ نفر و از زخمی شدن ۳۵ پلیس خبر داده و از سوی دیگر جمعی از زنان دراویش بازداشت شده پس از تفهیم اتهام به زندان قرچک ورامین منتقل شدهاند.
از میان بازداشت شدگان زن، فعالان حقوق دراویش از وضعیت لیلی نائب زاده به دلیل باردار بودن وی ابراز نگرانی میکنند. رسانههای نزدیک به دراویش گنابادی از جان باختن تعدادی از دراویش خبر داده و سایت مجذوبان نور نیز به نقل از کمیته پیگیری دراویش بازداشتی، از هجوم نیروهای امنیتی به منزل تعدادی از دراویش و بازداشت آنها خبر داده است.
وبسایت مجذوبان نور وابسته به دراویش گنابادی از آمار بالای تلفات خبر داده، فعالان حقوق دراویش از وضعیت بازداشتشدگان زن در این اعتراضات ابراز نگرانی کردهاند.
آنها میگویند زنان بسیاری با ضرب و شتم بازداشت شدهاند، بهطوریکه شکستگی سر، پا و دست مشهود بود. از میان بازداشتشدگان زن نگرانیها از وضعیت “لیلی نائب زاده” یکی از دراویش زن بازداشت شده در حالی است که گزارش شده وی باردار بوده است. در خبر دیگری نیز این سایت به نقل از کمیته پیگیری دراویش زندانی، از سرنوشت نامعلوم سعید سلطانپور که توسط دکتر رسول هویدا به بیمارستان رسالت منتقل شده بود خبر داده است و گفتهاند که دکتر رسول هویدا نیز در همان بدو ورود به بیمارستان، دستگیر و بعد از آن به مرکز امنیتی شاهپور منتقل شده است.
کمیته پیگیری دراویش بازداشتی میگوید: “آقایان “ولیالله میراسماعیلی”، “سید جعفر آهوقلندری”، “مهدی نیکپی” و “قاسم سپهوند” نیز به طرز وحشیانهای و با توسل به خشونت و شکستن شیشه و استفاده از اسپری علیه خانوادهی آنها توسط نیروهای لباسشخصی و امنیتی در خرم آباد دستگیر شدهاند و تاکنون اطلاعی از محل نگهداری و وضعیت سلامت آنها در دسترس نیست.
صفحهی توییتر مجذوبان نور نیز خبر از درگذشت تعدادی از دروایش گنابادی در بیمارستان لبافینژاد داده و گفته است که تعدادی از دراویش گنابادی به دلیل شدت جراحات وارده جان خود را از دست دادهاند، اورژانس بیمارستان به صورت قرنطینه درآمده و نیروهای امنیتی تنها به کادر گروه بحران بیمارستان اجازه دسترسی به بخش را میدهند.
عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور ایران با بیان این که با “اخلالگران” برخورد قاطع خواهد شد گفته که خشونتها را به جریان دروایش منتصب نمیکند.
نورعلی تابنده، قطب دراویش گنابادی در خصوص اعتراضات دراویش با انتشار بیانیهای نسبت به اتفاقات اخیر خیابان گلستان هفتم پاسداران واکنش نشان داد.
آقای تابنده در قسمتی از بیانیهی خود نوشته: “ممکن است در مسلک درویشی هم کسانی باشند که برخلاف دستورات درویشی و عرفانی رفتار کنند، یا از روی غلبهی احساسات و با ابراز احساسات قوی از کوره در میروند و چه بسا مرتکب اعمال نادرست و نامقبول درویشی شوند، باید جلوی آنها را گرفت که از کوره در نروند”.
محمود صادقی نماینده مجلس نیز در این باره در صفحهی توییتر خود میگوید: دلایل تنشهای جاری در ارتباط با دراویش گنابادی برایم قابل فهم نیست؛ بهعنوان یکی از نمایندگان مردم، دراویش را به خویشتنداری و جلوگیری از سوءاستفاده های احتمالی و مسئولان قضایی و انتظامی را به رعایت حقوق شهروندی دعوت میکنم.
خبرگزاری دانشجویان ایران نیز در گزارشی از تشکیل جلسه فوقالعاده کمیسیون امنیت ملی با حضور مسئولین انتظامی و امنیتی منظور بررسی مسائل اخیر دراویش در شمال تهران و گلستان هفتم خبر داد.
سخنگوی هیات رئیسه مجلس ایران نیز در حوادث مربوط به تجمع دراویش گنابادی در تهران گفت که ۳۰۰ تن از دراویش دستگیر، ۵ نیروی پلیس و بسیج کشته و ۳۵ پلیس نیز زخمی شدهاند.
هرانا پیش از گزارش داده بود که “نعمت الله ریاحی” درویش بازداشت شدهای که معترضان در حمایت از وی اعتراضات خود را شروع کرده بودند به زندان اوین منتقل شده است.
از سوی دیگر سردار حسین رحیمی رییس پلیس تهران بزرگ در برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه دو سیما تاکید کرد “ما اجازه ندادیم حتی قطرهای خون از بینی شهروندی ریخته شود، درحالیکه پلیس میتوانست با یک آر پی جی منزل مورد نظر را نابود کند اما با اقتدار و درایت رفتار کرد” وی در ادامه گفت: “از مقامات قضایی درخواست بررسی و صدور حکم اعدام برای راننده سابقهدار و معاند را داریم.”
وی همچنین به تجمع دراویش در مقابل کلانتری پاسداران اشاره کرد و گفت: “کسی که خط و نشان کشیده بود دستگیر شد. تعداد ۲۶ دستگاه خودروی شهروندان و ۱۹ منزل تخریب شد.”
غلامحسین اسماعیلی رئیس دادگستری استان تهران هم در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفته “برای افرادی که در صحنه دستگیر و به مقامات قضایی معرفی شدند، پرونده تشکیل شده است و از طرف دادسرای تهران تحقیقات اولیه در حال انجام است”.
از سوی دیگر زنان درویش بازداشت شده از جمله “سپیده مرادی”، “شکوفه یداللهی”، “نازیلا نوری”، “شیما انتصاری”، “سیما انتصاری”، “آویشا جلالالدین”، “مریم فریسانی”، “معصومه باراکوهی” و “الهام احمدی” عمدتا با اتهاماتی چون “اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور”، “تبلیغ علیه نظام”، “شرکت در تجمعات غیرقانونی” و “اخلال در نظم و آسایش عمومی” پس از تفهیم اتهام به زندان قرچک ورامین منتقل شدند.
همچنین سه تن از دراویش گنابادی ساکن شیراز از جمله “مختار روحانی”، “علی شاکری”، “ناصر نعمت اللهی” نیز بازداشت شدند. گفته شده این سه درویش معترض در بازداشتگاه سروش متعلق به پلیس امنیت شیراز نگهداری میشوند.
دراویش بازداشت شده گفتهاند که بهدلیل اینکه جرمی مرتکب نشدهاند برای آزادیشان از سپردن وثیقه خودداری خواهند کرد.
هرانا در گزارشات قبلی خود نوشته بود “بند ۳ زندان قرچک ورامین که محل نگهداری حدود ۴۶ زندانی بود تقریبا خالی شده زیرا که ۷۰ زندانی زن درویش قرار است به آن محل منتقل شوند. به زندانیان گفته شده تلفنهای این بند نیز قطع خواهد بود”.
در ادامهی گزارش نیز از انتقال دراویش به زندانهای اوین و ورامین خبر داده بود. بر همین اساس بازداشت شدگان مرد عمدتا به اندرزگاه ۴ زندان اوین منتقل شدهاند ولی کماکان از حق استفاده از تلفن محروم هستند. از سرنوشت تعداد زیادی از بازداشتشدگان همچنان اطلاعی در دست نیست.
گفتنی است که حدود دو هفته پیش هم دراویش در مقابل خانه نورعلی تابنده، رهبر دراویش گنابادی در خیابان گلستان هفتم در پاسداران تجمع کرده بودند که آن درگیری هم به خشونت کشیده شد.
دراویش میگفتند که از حضور پرشمار نیروهای امنیتی و لباس شخصی در اطراف خانه آقای تابنده نگران شدهاند.
بعد از آن درگیری حسین رحیمی، رئیس پلیس تهران گفته بود: “پلیس، دادستانی و دیگر دستگاههای مسئول، هیچگونه برنامهای برای برخورد با دراویش گنابادی در تهران نداشته و ندارند.”
اقدامات حکومت جمهوری اسلامی ایران علیه دراویش گنابادی از سال ۸۴ به شکل گستردهای شدت گرفت، بهطوریکه در این سال تخریب گسترده حسینههای دراویش گنابادی در شهرهای مختلف ایران آغاز شد و پس از آن تعداد زیادی از دراویش بازداشت شدند.