بعد از اظهارات یک مقام آمریکایی درباره فشار به مشتریان تهران برای «به صفر رساندن» خرید نفت از ایران تا آبان ماه آینده، یک مقام وزارت خارجه آمریکا توضیح داد که واشینگتن در تلاش است «تا حد ممکن مشتریان بیشتری را به قطع کامل خرید نفت از ایران مجاب کند».
این مقام که نامش فاش نشده، به شبکه «سیانبیسی» گفته است آمریکا با هر کدام از مشتریان نفتی که در حال کاهش خرید نفت ایران هستند، به صورت جداگانه در حال کار کردن است تا ایران را مجبور به تغییر رفتارهای «تهدیدآمیزش» کند.
قبل از اظهارات روز پنجم تیرماه مقام آمریکایی درباره لزوم قطع کامل صادرات نفت ایران تا چهارم نوامبر (۱۳ آبان)، پیشبینی میشد که تولید و صادرات روزانه ایران تا پایان سال، حدود نیم میلیون بشکه افت داشته باشد.
اما بعد از آن اظهارات که به معنی افت دو میلیون بشکهای تولید و صادرات نفت ایران است، قیمت نفت در بازارهای جهانی اوج گرفت. نفت شاخص برنت در روز پنجشنبه نزدیک به ۷۸ دلار معامله شد.
هلیما کرافت، کارشناس بازار کالا در رویال بانک کانادا، به سیانبیسی گفته که انتظار میرود تا پایان سال صادرات نفت ایران روزانه ۷۰۰ هزار بشکه کاهش یابد.
وی گفت که آمریکا با موضعی «تهاجمی» وارد کارزار تحریم شده است.
در میان مشتریان ایران، کرهجنوبی و ژاپن از متحدان استراتژیک آمریکا هستند. اما معلوم نیست چین و هند به عنوان بزرگترین مشتریان نفتی ایران، دقیقا چه تصمیمی بگیرند.
با اینحال، گزارشهایی منتشر شده که میگوید وزارت نفت هند از پالایشگاههای این کشور خواسته است که برای «کاهش چشمگیر یا قطع خرید نفت ایران» آماده باشند.
در این میان، سونجای شوجیر از مقامات ارشد وزارت نفت هند، روز پنجشنبه به شبکه تلویزیونی «سیانان» گفت که هند با درخواست آمریکا برای توقف کامل خرید نفت ایران موافقت نمیکند.
وی اظهار داشت: «ما تابع تحریمهای سازمان ملل هستیم نه تحریمهای یکجانبه آمریکا».
ترکیه، از مشتریان دیگر نفت ایران نیز اعلام کرده که زیر بار تحریمهای نفتی آمریکا نخواهد رفت.
در دور قبلی تحریمها که از سال ۲۰۱۲ تا آخر ۲۰۱۵ در دوران باراک اوباما به اجرا گذاشته شد، صادرات نفت ایران روزانه ۱.۲ میلیون بشکه کاهش یافت و به حدود یک میلیون بشکه رسید.
خانم کرافت میگوید که در دور جدید تحریمها انتظار میرود که میزان افت صادرات نفت ایران بیشتر از دور قبل باشد.
در این میان، نشریه «پلاتز» روز پنجم تیرماه از قول یک مقام اجرایی شرکت «سینوپک» چین که سومین تولیدکننده بزرگ محصولات پتروشیمی در جهان و یکی از مشتریان عمده نفت ایران است، گفته که درباره سیاست دولت چین نمیتواند اظهارنظر کند، اما اگر پکن نخواهد زیر بار درخواست آمریکا برود، مشکلی پیش نخواهد آمد.
به گفته وی، پالایشگاههای چینی از نفتکشهایی برای انتقال نفت ایران استفاده میکنند که هیچ ارتباطی با آمریکا ندارند.
با اینحال، خبرگزاری رویترز ماه گذشته از قول چند منبع آگاه گزارش داد که ایران از چین درخواست تضمین برای ادامه خرید نفت این کشور در سطح کنونی کرده، اما هم دولت چین و هم پالایشگاههای این کشور از دادن چنین تضمینی خودداری کردهاند.
این خبرگزاری روز پنجشنبه نیز با بازتاب سخنان مقام آمریکایی درباره همکاری این کشور با مشتریان تهران برای کاهش خرید نفت از ایران، گزارش داده که مقامات مسئول آمریکا در رابطه با تحریمها، هفته جاری به اروپا سفر کردند و برای سفر به خاورمیانه و آسیا آماده میشوند.
بر اساس این گزارش، آمریکا میخواهد عربستان و دیگر کشورهای خلیج فارس را تحت فشار قرار دهد تا تضمین دهند که هنگام اجرای تحریمهای ایران، نفت کافی به بازار تزریق خواهند کرد.
بر اساس گزارش سیانبیسی، پلاتز، سیانان و خبرگزاری رویترز/ د.خ /ک.ر
از: رادیو فردا