احمد خاتمی وحدت داخلی، نامحتمل بودن جنگ و ممنوعیت مذاکره را پیامهای اصلی رهبر جمهوری اسلامی خواند. او با اشاره به هزینهدار بودن حمله به ایران گفت، در چنین صورتی نه تنها آمریکا، بلکه اسرائیل نیز هدف قرار خواهد گرفت.
احمد خاتمی روز چهارشنبه (۳۱ مرداد/ ۲۲ اوت) در خطبه نماز عید قربان در تهران از جمله گفت که آمریکا همواره به دنبال مذاکره با جمهوری اسلامی بوده، اما «مسئولان آرزوی مذاکره را بر دل آنها خواهند گذاشت».
خطیب نماز عید قربان در تهران همچنین با اشاره به سخنرانی اخیر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، یکی از پیامهای محوری سخنان او را وحدت داخلی خواند و گفت: «خوشترین خبر برای دشمن تفرقه داخلی است».
به گزارش ایسنا، خاتمی دو پیام دیگر سخنان رهبر جمهوری اسلامی را نامحتمل بودن وقوع جنگ و مخالفت با مذاکره با آمریکا خواند و گفت این اظهارات “شعاری” نبوده، زیرا آمریکا از “هزینه زیاد” جنگ با ایران مطلع است. به گزارش ایرنا، احمد خاتمی گفت: «هزینه این جنگ برای آمریکا هیولاست، چون به طور قطع اگر کمترین آسیبی به ما وارد شود، نه تنها آمریکا هدف قرار میگیرد، بلکه همپیمان او یعنی رژیم صهیونیستی هم مورد هدف قرار خواهد گرفت».
احمد خاتمی ۲۱ اردیبهشتماه گذشته نیز اسرائیل را تهدید کرده و گفته بود: «ما کاری به سلاح هستهای نداریم، اما جمهوری اسلامی روز به روز به اقتدار موشکی خود خواهد افزود تا رژیم صهیونسیتی خوابش نبرد، تا اگر دیوانگی کند تلآویو و حیفا را با خاک یکسان کنیم».
اسرائیل همواره تأکید کرده که جمهوری اسلامی درصدد حمله به این کشور و نابودی آن است. از جمله بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، اواسط ژوئن گذشته اعلام کرده بود که ایران با “۸۰ هزار جنگجوی شیعی” آماده حمله به این کشور است.
حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران، اوایل اردیبهشتماه گذشته با مطرح کردن دوباره موضوع نابودی اسرائیل گفته بود: «در کنار مرزهای رژیم اشغالگر فرزندان متنوعی از امت اسلام با آرمانهای ضد صهیونیستی قرار دارند و همه به دنبال محو این رژیم هستند». در ادبیات جمهوری اسلامی از اسرائیل به نامهای دیگری همچون “رژیم صهیونیستی” یا “رژیم اشغالگر” یاد میشود.
جانشین فرمانده سپاه اواسط خردادماه گذشته نیز بار دیگر گفته بود که جمهوری اسلامی با پرتاب “دهها موشک” به بلندیهای جولان، به اسرائیل “پیغام” داده که اگر به واکنشی به این حملات نشان دهد، با حمله به تلآویو مواجه خواهد شد.
سیاستهای منطقهای جمهوری اسلامی و تلاش ایران برای گسترش نفوذ خود در خاورمیانه یکی از دلایل خروج آمریکا از برجام بود. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، نپرداختن کافی “برجام” به برنامه موشکی جمهوری اسلامی را از جمله دیگر دلایل خود برای خروج از این توافق دانسته بود. آمریکا خواستار توقف برنامه موشکهای بالستیک جمهوری اسلامی است. ایران اما میگوید، در قطعنامه شورای امنیت آزمایش موشکهای بالستیک دارای قابلیت حمل کلاهک هستهای منع شده، در صورتی که جمهوری اسلامی برای دستیابی به سلاح هستهای تلاش نمیکند و برنامه موشکی آن نیز وجه دفاعی دارد.
کشورهای اروپایی، بهخصوص بریتانیا، فرانسه و آلمان نیز بهرغم تأیید برجام و تلاش برای حفظ آن، ضمن انتقاد از برنامه موشکی ایران، خواستار نرمش این کشور برای مذاکره بر سر برنامه موشکهای بالستیک و همچنین سیاستهای منطقهای جمهوری اسلامی شدهاند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، روز گذشته در جریان رونمایی از “جنگنده ایرانی کوثر” ضمن تأکید بر پرهزینه کردن “حمله” به ایران، از جناحهای سیاسی در حکومت ایران خواسته بود تا برای افزایش “اتحاد” چند سال “به مرخصی بروند”.
پس از خروج آمریکا از برجام و بازگشت مجدد دور اول تحریمهای این کشور علیه ایران، رهبر جمهوری اسلامی طی سخنانی در روز ۲۲ مردادماه، احتمال وقوع جنگ علیه ایران را منتفی دانست و گفت که مذاکره با ایالات متحده را ممنوع خواهد کرد. روحانی نیز روز گذشته این موضوع را تأیید کرد.
دونالد ترامپ دوشنبه گذشته در مصاحبهای با خبرگزاری رویترز گفته بود، در صورت تمایل مقامهای جمهوری اسلامی با آنها دیدار خواهد کرد، اما اگر نخواهند برای او “اهمیتی” ندارد.
از: دویچه وله