آژانس بینالمللی انرژی اتمی با استناد به شواهدی در مورد فعالیتهای احتمالی ایران برای تولید بمب اتمی ابراز نگرانی کرده. به گفته رئیس آژانس، این شواهد نشانگر احتمال چنین فعالیتهایی از سوی ایران “در گذشته و حال” است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید، شواهدی در دست دارد که نشان میدهد، ایران احتمالا فعالیتهای مخفیانهای برای رسیدن به جنگافزار هستهای انجام میدهد.
یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی سهشنبه (۲ آوریل/ ۱۳ فروردین) به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت، آژانس شواهدی در دست دارد که احتمالا حاکی از چنین فعالیتهایی از سوی ایران هم “در گذشته و هم در حال” است.
این اظهارات با نگرانیهای آمریکا و اسرائیل درباره تلاشهای احتمالی جمهوری اسلامی برای دستیابی به سلاحهای هستهای همخوانی دارد.
در همین حال منتقدان اعتبار چنین شواهدی که اغلب از سوی آمریکا و اسرائیل در اختیار آژانس قرار میگیرند را زیر سئوال میبرند. آنها میگویند، حتی اگر نمیشود این شواهد را در اختیار عموم قرار داد، دست کم باید آن را در اختیار ایران قرار داد تا بداند به چه دلیل مورد سوء ظن قرار دارد.
تعلیق یا ادامه فعالیتهای حساس اتمی؟
ایران هر گونه فعالیت پنهانی برای دستیابی به جنگافزار اتمی را نفی میکند. جمهوری اسلامی میگوید، برنامه اتمی این کشور رفع نیازهای پزشکی و انرژی را دنبال میکند.
به گفتهی منتقدان حتی آمریکا در سال ۲۰۰۷ میلادی اعلام کرده بود که ایران تمامی فعالیتهای مهم خود برای دستیابی به تسلیحات هستهای را در سال ۲۰۰۳ به حال تعلیق در آورده است.
علی اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی علی اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی
اما آژانس بارها گزارشهایی ارائه داده که بر ادامه احتمالی فعالیتهای هستهای ابهامآمیز ایران دلالت دارد. بریتانیا، فرانسه، آلمان و اسرائیل گفتهاند که این فعالیتها از سال ۲۰۰۳ به بعد نیز ادامه پیدا کردهاند.
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی سهشنبه (۲ آوریل / ۱۳ فروردین) گفت: «ما اطمینان نداریم، اما اطلاعاتی در دست داریم که نشان میدهد، ایران درگیر فعالیتهای مرتبط با توسعه ابزار انفجاری هستهای بوده است، در گذشته و حال.» آمانو بیآنکه به جزئیات بپردازد افزود، این اطلاعات “سنجش شدهاند… و ما نگرانیم.»
اظهارات آمانو سه روز پیش از مذاکرات آلماتی
خبرگزاری آسوشیتدپرس مینویسد، تماس تلفنی این خبرگزاری با علی اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای روشن شدن واکنش ایران به اظهارات یوکیا آمانو بینتیجه مانده است.
به گزارش آسوشیتدپرس یوساف بات (Yousaf Butt)، کارشناس مؤسسه مطالعات بینالمللی مونتری در واکنش به جدیت اطلاعات آژانس به این خبرگزاری گفته است، به ایران باید “تمامی شواهد موجود را ارائه داد تا این کشور بتواند به آن پاسخ دهد.”
جمهوری اسلامی خواستار پایان دادن به مجازاتهای بینالمللی علیه ایران است. اما غرب میگوید، برای پایان دادن به این مجازاتها ایران باید بخشهایی از برنامه غنی کردن اورانیوم را متوقف سازد.
اظهارات آمانو سه روز پیش از برگزاری دور جدید مذاکرات هستهای گروه ۱+۵ با ایران بیان شده است. دور جدید گفتوگوی ایران با آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان قرار است جمعه (۱۶ فروردین) در آلماتی قزاقستان آغاز شود.
آمانو گفته است، آژانس آماده ادامه مذاکره با ایران است، حتی اگر پیشرفتی حاصل نشود.
آمانو همچنین با اشاره به اعلام مقامهای جمهوری اسلامی در مورد ساخت ۱۰ مرکز جدید هستهای در ایران گفت، امکان دارد که ایران هماکنون کار ساخت این مراکز را در مکانهایی که برای آژانس نامعلوم است، آغاز کرده باشد.
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی افزود، آژانس اطلاعات دقیقی در دست ندارد که نشان دهند کار ساخت این مراکز شروع شده است یا خیر و ایران نیز به درخواست آژانس برای “دادن اطلاعات در این زمینه پاسخ نداده است.”
از: دویچه وله