سایت ملیون ایران

لطف الله میثمی: مصدق با اقتصاد بدون نفت ارکان ملی را حفظ کرد

 پیشنهاد دادم در قبال صادرات نفت طلا یا کارخانه دریافت کنیم

لطف‌اله میثمی گفت: با وجود شدیدترین تحریم‌ها در دولت مرحوم دکتر مصدق، اقتصاد متوازن بود و صادرات بر واردات فزونی داشت، تولید اشتغال‌محور ادامه داشت، کارخانه‌ها سه شیفت کار می‌کردند و فعالیت‌های روستایی نیز ادامه داشت.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، لطف‌اله میثمی در نشست هفتگی موسسه دین و اقتصاد با موضوع بررسی تاریخی ملی شدن صنعت نفت در ایران گفت: شفافیت در رفتارهای مالی دکتر مصدق بسیار مهم بود به طوری که وقتی در سفرهای خارجی اعضای کابینه درخواست ارز می‌کردند ایشان با آن مخالفت می‌کردند حتی هدیه‌هایی که ایشان به آمریکایی‌ها می‌دادند از پول خود بود. این شفافیت به گونه‌ای است که در این هفت دهه هیچ نهادی نتوانسته اعضای کابینه ایشان را به فساد متهم کند.

وی ادامه داد: با وجود شدیدترین تحریم‌ها در دولت مرحوم دکتر مصدق، اقتصاد متوازن بود و صادرات بر واردات فزونی داشت، تولید اشتغال‌محور ادامه داشت، کارخانه‌ها سه شیفت کار می‌کردند و فعالیت‌های روستایی نیز ادامه داشت.

میثمی یادآور شد: بنده روزی از آقای بازرگان پرسیدم که شما با سبقه مذهبی که دارید چطور از رهبری دکتر مصدق حمایت می‌کنید و ایشان پاسخ دادند من در کشورهایی که بودم از طریق مالیات اداره می‌شدند، بنده در زمان مصدق دیدم که بازاریان برای پرداخت مالیات صف کشیدند که نشان دهنده اعتماد بین مردم و دولت است. این همبستگی باعث شد تا برابر آن تحریم‌های بی‌سابقه ایستادگی شود.

وی در مورد علل کودتا بر علیه دولت ملی گفت: در این مورد نظرهای مختلفی بیان شده است عده‌ای باور دارند حمایت دکتر مصدق از سوسیالیست‌ها باعث کودتا شد. عده‌ای دیگر دعوای شمال و جنوب و نقش شرکت‌های فراملی نفت و به خطر افتادن منافع آمریکا را دلیل آن می‌دانند حتی آقای نیکسون در کتاب جنگ حقیقی نوشته است اگر حملات علیه آمریکا همانند یک درخت باشد ریشه آن دکتر مصدق با ملی کردن نفت بود.

وی ادامه داد: باور دیگر این است که ابرقدرت‌ها و شرکت‌های فراملی نفتی به این نتیجه رسیدند که مصدق با اقتصاد بدون نفت توانسته ارکان ملی را حفظ کند در حالی که نه ارتش، نه دربار و نه تجار بزرگ را پشتیبان خود داشت از همین روی ترسیدند که این شیوه اداره الگویی برای دیگر کشورهای جهان سومی باشد.

میثمی تصریح کرد: دکتر مصدق توانسته بود کشور را در اوج آزادی مطبوعات و عدالت و استقلال نگه دارد  در این دوران هیچ شورشی از سوی اقوام مشاهده نشد. حتی توده‌های اقوام مانند قشقایی‌ها کاملا همراه دکتر مصدق بودند. بنده کتابی که با عنوان اعترافات یک قاتل اقتصادی ترجمه کرده‌ام نویسنده آورده بود که باید این الگو از میان برداشته شود اما چون استالین در شوروی توانسته بود به بمب اتمی دست یابد آمریکا ترسید که جنگ علیه ایران واکنش شوروی را در پی داشته باشد بنابراین جنگ را در قالب کودتا اجرا کرد در واقع کودتای ۲۸ مرداد جنگ در قالب کودتا بود.

این کارشناس اقتصاد نفت با بیان اینکه بیشتر مشکلات اقتصاد ما ناشی از نفت است گفت:‌ بنده در ملاقاتی که با امام خمینی داشتم(ره) پیشنهاد دادم در قبال صادرات نفت طلا یا کارخانه دریافت کنیم چون این دلارهای نفتی تورم به همراه خواهد داشت و اگر این پیشنهاد در آن زمان اجرا می‌شد از سویی شاهد این اتفاقات نبودیم و از سوی دیگر سرمایه کشور چندین برابر شده بود باید توجه داشت که هزینه‌هایی که صرف نفت می‌شود بیشتر از درآمد آن است اگر ما نفت را از تنگه هرمز صادر کنیم هزینه ‌های امنیتی آن بسیار بالا است اگر ما یک مثلثی در نظر بگیریم که اضلاع آن نفت، جنگ و اسلحه است در واقع ما در  ۱۱۰ سال اخیر در زندان این مثلث بوده‌ایم.

وی یادآور شد: در زمان جنگ برخی از مسئولان می‌گفتند که تنگه هرمز را ببندیم، بنده به سراغ آقای رجایی رفتم و گفتم اگر این اقدام صورت بگیرد طرف‌های تجاری ما وارد جنگ خواهند شد و خلیج فارس عملا میلیتاریزه می‌شود. بنابراین چرا ما باید اقتصاد را به نفت و نفت را به جنگ گره بزنیم.

خروج از نسخه موبایل