سایت ملیون ایران

بیانیه چهار گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد هفت رهبر بهایی زندانی در ایران

به گزارش رادیو فردا جهار نفر از گزارشگران ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر با صدور بیانیهای خواستار آزادی هفت رهبر بهایی زندانی در ایران شدند. این بیانیه در پنجمین سال زندانی شدن این رهبران بهایی صادر شده است.

سیمین فهندژ، از سخنگویان جامعه جهاین بهایی در گفت وگو با رادیو فردا در مورد این بیانیه و این که کدام یک از گزارشگران سازمان ملل آن را صادر کرده اند، می گوید:

سیمین فهندژ: شخصیت هایی چون گزارشگر ویژه حقوق بشر در ایران ، گزارشگر ویژه سازمان ملل برای حق دین و عقیده، همین طورهم گروه کاری بازداشت های خودسرانه سازمان ملل و کارشناس مستقل در مورد مسائل مربوط به اقلیت ها این بیانیه را صادر کرده اند.

این گزارشگران سازمان ملل در بیانیه خودشان درباره رهبران زندانی بهایی در ایران به چه نکاتی اشاره کردند؟

این گزارشگران ویژه به این نکته اشاره کردند که حکومت ایران باید با آزاد کردن مدیران سابق جامعه بهایی، پایبند بودن خودش را به تعهدات بین المللی و به خصوص تعهدات خودش را برای آزادی دین و عقیده نشان بدهد.

در حقیقت به عنوان متخصصین حقوق بشر در سازمان ملل نشان دادند که حکومت ایران هیچ دلیلی برای این دستگیری ها نداشته و حکومت ایران را بابت این دستگیری ها محکوم کردند و خواهان آزادی این افراد شدند.

این بیانیه همزمان با پنجمین سالگرد زندانی شدن رهبران بهایی صادر شده است. آیا در این مدت تغییری در وضعیت این افراد ایجاد شده است؟

خیر. هیچ تغییری پیش نیامده است. پنج سال پیش این افراد در روز چهاردهم می سال ۲۰۰۸ دستگیر شدند و تنها وظیفه آنان رسیدگی به امور اولیه اجتماعی و معنوی جامعه بهائیان ایران بود و تنها دلیل دستگیری آنان هم همین بود.

در یکسال اول بازداشت شان بدون هیچ گونه اتهامی این افراد در بازداشت بودند و به هیچ وکیلی نیز دسترسی نداشتند.

آنها ۲۰ ماه اول زندانی بودنشان را بدون هیچ محاکمه ای از سر گذراندند و بعد هم به اتهامات بسیار نادرستی به ۲۰ سال زندان محکوم شدند که این ۲۰ سال طولانی ترین حکم زندان برای متهمین عقیدتی در ایران است.

این افراد هم اکنون هم بدون برخورداری از هیچ نوع حقوق اولیه یک زندانی در زندان، دوران محکومیت خود را سپری می کنند.

در این مدت به جز به یک نفر از آنها که به مدت سه روز به مرخصی آمده ، به هیچ کدامشان در این مدت حتی حق مرخصی داده نشده است. حتی آقای خانجانی وقتی همسرشان درگذشت اجازه شرکت در خاکسپاری ایشان را هم نداشتند.

مشابه این گونه بیانیه ها در زمینه حقوق بشر بارها علیه جمهوری اسلامی ایران صادر شده است. امیدوار هستید که این بیانیه بتواند تغییری در وضعیت افراد بهایی زندانی ایجاد کند؟

بله. ما بسیار امیدوار هستیم. با این که می دانیم حکومت ایران به رغم این که ادعا می کند که به حقوق بشر و تعهدات بین المللی اش پایبند است و به این گونه بیانیه ها هیچ گونه اهمیتی نمی دهد، ولی ما می دانیم که اهمیت می دهد و این جور بیانیه ها و حمایتی که از سوی افراد مختلف جهان می شود، در این مورد بسیار تاثیرگذار است.

خروج از نسخه موبایل