سایت ملیون ایران

آمریکا معافیت از تحریم‌های نفتی ایران را تمدید نمی‌کند

پرچم ایران و آمریکا در جریان مذاکرات هسته ای در سال ۲۰۱۵ در وین

مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا

روزنامه واشنگتن پست گزارش داده است که مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا، قرار است روز دوشنبه پایان اعطای معافیت از تحریم‌ها برای خرید نفت از ایران را اعلام کند.

وزارت خارجه آمریکا در ماه نوامبر گذشته برای هشت کشور معافیتی ۱۸۰ روزه صادر کرده بود تا فرصت جایگزینی واردات نفت از ایران را داشته باشند.

براساس این گزارش آقای پومپئو اعلام خواهد کرد که از روز دوم ماه مه (۱۲ اردیبهشت) دولت آمریکا دیگر به کشورهایی که هم اکنون از ایران نفت وارد می‌کنند معافیت نخواهد داد.

خبرگزاری رویترز به نقل از کاخ سفید گفته عربستان و امارات برای تزریق نفت بیشتر به بازار پس از توقف صادرات نفت ایران اعلام آمادگی کرده‌اند.

این خبر باعث افزایش سه درصدی قیمت نفت در بازار جهانی شده است. به گزارش خبرگزاری رویترز قیمت هر بشکه نفت به ۷۴ دلار و ۳۰ سنت رسید که بالاترین قیمت از ماه نوامبر سال گذشته میلادی بوده است.

ژاپن، چین، کره جنوبی، هند، ایتالیا، تایوان، ترکیه و یونان کشورهایی هستند که معافیت موقت از تحریم نفتی آمریکا علیه ایران گرفته‌اند.

کشورها و شرکت‌های خارج از آمریکا که تحریم‌های این کشور علیهه ایران را رعایت نکنند با مجازات و محدودیت در داخل آمریکا روبرو می‌شوند.


سعید توفیقی

بی‌بی‌سی

نگرانی از احتمال تمدید نشدن معافیت‌های موردی برای هشت خریدار نفت از ایران در حالی قیمت نفت را افزایش داده که عملا بعضی از این هشت کشور خرید نفت خود را از ایران ماهها پیش متوقف کرده بودند.

این توقف، پیشتر هم توسط مقامهای آمریکایی و هم توسط وزیر نفت ایران تایید شده بود تا جایی که بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران حدود سه ماه پیش گفته بود بعضی از این خریداران جواب تماس مقامهای ایرانی را هم نمی‌دهند.

تمدید نشدن احتمالی مجوز خرید نفت از ایران، برای تهران تعجب آور نیست؛ طی ماههای اخیر ایران در تلاش بوده ضمن غنیمت شمردن فرصت موجود برای افزایش صادرات به فکر راههای جایگزینی برای صادرات نفت خود باشد؛ از جمله عرضه نفت در رینگ بین‌الملل بورس انرژی داخلی که موفقیت چندانی نداشته در بیشتر موارد، نفت عرضه شده ایران بی مشتری مانده است.

بعضی از کشورهای دارای معافیت نظیر هند و چین در ماههای اخیر بدنبال تمدید معافیت بوده‌اند؛ هند بر اساس معافیت‌های کنونی مجاز است روزی ۳۰۰ هزار بشکه نفت از ایران خریداری کند که در صورت قطعی شدن توقف این معافیت‌ها فروش نفت ایران به خریداران سنتی سخت تر از گذشته خواهد شد.

تمدید نشدن احتمالی این معافیتهای موردی ممکن است برای بازار نفت خبر خوبی نباشد؛ نگرانی درباره کاهش عرضه و کم بودن ظرفیت مازاد نفتی ممکن است به افزایش بیشتر قیمت نفت در بازارهای جهانی در ماههای پیش رو منجر شود.


مقام‌های وزارت خارجه آمریکا به واشنگتن‌پست گفته‌اند که این تصمیم به دو دلیل گرفته شده است.

اول اینکه به گفته آنها عرضه در بازار نفت هم اکنون بیش از تقاضا است. دیگر اینکه کشورهای منطقه از جمله عربستان و امارات متحده عربی قول داده‌اند هرگونه افت عرضه را جبران کنند.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا روز پنجشنبه درباره این موضوع با ولیعهد امارات متحده عربی صحبت کرد.

اعطای معافیت از تحریم‌ها در هفته‌های اخیر به موضوعی سیاسی در واشنگتن بدل شده بود.

شماری از سناتورهای جمهوری‌خواه از جمله سناتور تد کروز که مواضع سختی علیه ایران دارند استدلال کردند که ادامه آنها مغایر سیاست “فشار حداکثری” است که آقای ترامپ و وزیر خارجه‌اش می گویند علیه ایران دنبال می‌کنند.

ماه نوامبر سال ۲۰۱۸ در مجموع برای هشت کشور مجوز خرید نفت از ایران صادر شده بود اما دولت اخیرا اعلام کرد که مجوز یونان، تایوان و ایتالیا تمدید نخواهد شد چون آنها عملا خرید نفت از ایران را متوقف کرده‌اند.

با این حال مقام های دولت ترامپ در مورد سرنوشت ادامه معافیت چین، هند، ترکیه، ژاپن و کره جنوبی سکوت کرده بودند.

در این میان چین و هند بزرگترین واردکنندگان نفت از ایران هستند درحالی که کره جنوبی و ژاپن وابستگی کمتری به نفت ایران دارند.

تنها کشور دیگر این گروه یعنی ترکیه انتظار تمدید این معافیت را داشت که به گزارش واشنگتن پست دیگر آن را دریافت نخواهد کرد.

یک مقام وزارت خارجه به واشنگتن پست گفت که هدف این اقدام بالا بردن هزینه برای رفتارهای زیانبار ایران است که به گفته او صلح و امنیت را تهدید می کند، اتهامی که ایران رد کرده است.

از: بی بی سی

خروج از نسخه موبایل