سازمان حقوق بشر ایران، ۱۰ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸: دو نوجوان که در سن ۱۵ سالگی بازداشت شده بودند پیش از رسیدن به سن ۱۸ در زندان مرکزی شیراز (عادل آباد) اعدام شدند. یکی از اعدام شدگان معلولیت ذهنی داشته و در مدرسه استثنائی تحصیل کرده بود.
سازمان حقوق بشر ایران خواستار واکنش فوری و قوی جامعه بین الملل در خصوص اعدام کودکان در ایران است. محمود امیری مقدم، سخنگوی این سازمان در این خصوص گفت: «اعدام این دو کودک-مجرم در زمره جنایاتی جای میگیرد که علی خامنهای و ابراهیم رییسی باید در قبال آن پاسخگو باشند. ما از جامعه جهانی بخصوص اتحادیه اروپا و دولت نروژ می خواهیم این اعدامها را شدیدا محکوم کرده و لغو اعدام کودک-مجرمان را در صدر خواستههای خود از حکومت ایران قرار دهند».
صبح روز پنجشنبه ۵ اردیبهشت ماه، حکم اعدام دو نوجوان در زندان مرکزی شیراز به اجرا درآمد. هویت این دو نوجوان مهدی سهرابیفر و امین صداقت احراز شده است.
گزارش اعدام این دو نوجوان که در سن ۱۵ سالگی بازداشت شده بودند نخستین بار از سوی عفو بین الملل منتشر شد و سپس از سوی سازمان حقوق بشر ایران به تایید رسید. اعدام این دو کودک-مجرم درحالی صورت گرفته که هنوز به سن ۱۸ سالگی نرسیده بودند.
مهدی سهرابیفر متولد ۷ آبان ماه ۱۳۸۰ و امین صداقت متولد ۷ مهر ماه ۱۳۸۰ بودند و هردو نفر در خرداد ۱۳۹۶ به فاصله چند روز بازداشت شده بودند.
این دو نوجوان که نسبت پسرعمه و پسردایی باهم داشتند به «تجاوز در حین سرقت» متهم شده بودند ولی یکی از نزدیکانشان ضمن بیگناه دانستن آنها به سازمان حقوق بشر ایران گفت: «کسی که مرتکب این جرایم شده فرد دیگری بود».
این منبع همچنین به سازمان حقوق بشر ایران گفت: «در آگاهی هردو را برای اعتراف شکنجه کرده بودند».
روز یکشنبه ۸ اردیبهشت ماه، رکنا خبر اعدام دو زندانی با اتهام «تجاوز به عنف در حین سرقت» در زندان مرکزی شیراز را منتشر کرده بود و سازمان حقوق بشر ایران نیز موفق به تایید خبر اعدا چهار زندانی در این زندان شده بود.
حکم این دو زندانی در دادگاه عمومی شیراز صادر شد و سپس در دیوان عالی کشور مورد نقض قرار گرفته بود ولی دوباره حکم اعدام صادر و اینبار به تایید دیوان عالی رسید. این در حالی بود که به گفته نزدیکان ایشان پزشکی قانونی رشد عقلی این دو کودک-مجرم را تایید نکرده بود.
مهدی سهرابیفر و امین صداقت روز چهارشنبه ۴ اردیبهشت ما از کانون اصلاح و تربیت شیراز به زندان مرکزی شیراز منتقل و در همان روز با خانواده خود ملاقات داشتند و پس از پایان ملاقات به خانواده ایشان اطلاع دادند که این ملاقات آخر بود. با این حال مسئولان در خصوص تاریخ اجرای حکم به خانواده و وکیل این دو زندانی هیچ گونه اطلاعی ندادند.
طبق مدارکی که به رویت سازمان حقوق بشر ایران رسیده است، اعدام مهدی سهرابیفر درحالی صورت گرفت که وی معلولیت ذهنی داشت و در مدرسه کودکان استثنائی تحصیل کرده بود.
ایران جزو معدود کشورهایی در جهان به حساب میآید که همچنان برای جرایمی که در کودکی اتفاق افتاده، حکم اعدام به اجرا در میآورد. این در حالی است که، ماده ۹۱ قانون مجازات اسلامی جدید که از سال ۱۳۹۲ به تصویب رسید به قضات این اختیار را میدهد تا برای کودکانی که ماهیت جرم و یا حرمت آن را ندانند و درک نکنند، حکم اعدام صادر نکنند.
پیماننامه حقوق کودک که ایران نیز از امضا کنندگان آن به شمار میرود به صراحت بیان میکند که اعمال مجازات اعدام و محکومیتهای طولانی مدت در مورد کودکان نباید اعمال شود. با این حال، در سال ۲۰۱۸ دستکم هفت کودک-مجرم در زندانهای ایران اعدام شدند.
با توجه به فضای بسته و سرکوب فعالان مدنی و محدودیت ارتباط با زندانها، این احتمال که تعداد احکام اعدام اجرا شده کودک-مجرمان بسیار بیشتر از آمار ثبت شده باشد وجود دارد.
مدارکی که در زیر مشاهده میکنید مربوط به مهدی سهرابیفر است که از معلولیت ذهنی رنج میبرد.