تایید صلاحیت سعید جلیلی از سوی شورای نگهبان با شگفتی و انتقاد فراوان روبرو شده است. به نوشته روزنامه رسالت جلیلی “سابقه جدی و اجرایی” ندارد. سایت الف نیز میپرسد: آیا حقیقتا مردم جلیلی را رجل سیاسی میدانند؟
سعید جلیلی یکی از هشت داوطلبی است که شورای نگهبان بر صلاحیت آنها برای شرکت در رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری مهر تایید زده.
جلیلی از سال ۱۳۷۰ تا روی کار آمدن محمد خاتمی در سال ۱۳۷۶ از کارمندان وزارت امور خارجه بود و در دولت محمود احمدینژاد دوباره به این وزارت خانه بازگشت. او از سال ۱۳۸۶ دبیر شورای عالی امنیت ملی و از ۱۳۸۷ نماینده رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنهای در این شورا است.
«شورای نگهبان به افکار عمومی پاسخ دهد»
سایت الف، متعلق به احمد توکلی، رئیس پیشین مرکز پژوهشهای مجلس در یادداشتی که چهارشنبه اول خرداد منتشر شد در مورد نحوه تصمیمگیریهای شورای نگهبان، به ویژه درباره رد و تایید صلاحیت اکبر هاشمی رفسنجانی و سعید جلیلی پرسشهای انتقادآمیزی مطرح کرد.
سایت الف با توجه به اینکه جلیلی “سابقه اجرایی و سیاسی” ندارد از شورای نگهبان میپرسد معیار تایید صلاحیت افرادی مانند او چیست؟
در این یادداشت با اشاره به تاکید شورای نگهبان بر “رجل سیاسی و رجل مذهبی” بودن داوطلبان آمده است: «چطور میشود افرادی با سابقه طولانی سیاسی و کار اجرائی رد صلاحیت میشوند اما جلیلی تائید میشود؟»
پایگاه خبری وابسته به توکلی با طرح این پرسش که «چرا شورای نگهبان خود را پاسخگو نمیداند» به اعضای این شورا توصیه میکند که ترک عادت کنند و در این دوره به سوالات افکار عمومی پاسخ دهند.
پایاننامه جلیلی؛ “سیاست خارجی پیامبر”
علی مطهری، که قرار بود رئیس ستاد اصولگرایان حامی رفسنجانی باشد میگوید: «به نظر من رد صلاحیت آقای هاشمی رفسنجانی و افرادی مانند آقای پزشکیان درست نبود، همان طور که تأیید صلاحیت آقای جلیلی درست نبود.»
به گزارش خبرگزاری مهر مطهری میافزاید، این تصمیمگیریها نشان میدهد که “رویکرد شورای نگهبان بیشتر سیاسی بوده تا اعتقادی و قانونی.”
مطهری با طرح این سوال که آقای جلیلی با کمترین تجربه چرا تأیید صلاحیت شد میگوید:«آیا با چهار تا ملاقات و مذاکره با خانم کاترین اشتون کسی میتواند رئیس جمهور شود؟»
برخی منابع خبری سابقه کار جلیلی در وزارت خارجه را تا دو دهه اعلام کردهاند که چندان دقیق نیست. او پس از کنار گذاشته شدن از این وزارتخانه در دوران محمد خاتمی مدیر “بررسیهای جاری دفتر رهبری” شد.
سعید جلیلی در “دانشگاه امام صادق” علوم سیاسی تحصیل کرده و پایان نامهی خود را درباره “سیاست خارجی پیامبر” نوشته. او در همین دانشگاه “دیپلماسی پیامبر” تدریس میکند.
راننده احتمالی “تریلی دولت”
دبیر شورای عالی امنیت ملی در نخستین روز پس از اعلام تایید صلاحیتش به قم سفر کرد و پس از دیدار با برخی از مراجع تقلید در جمع طلاب حوزه علمیه حاضر شد. او در این دیدار گفت:«اگر دولت را یک ماشین بزرگ مانند تریلی در نظر بگیریم، باید اولویت اول خود را این قرار بدهیم که این ماشین را راه بیندازیم و در ثانی ساز و کار اندیشه دینی را بر آن حاکم کنیم.»
سایت خبری تسنیم از قول جلیلی نوشت: «امروز ساختار اجرایی و اداره کشور ما نه تنها برای به انجام رساندن گفتمان انقلاب ناتوان است بلکه در اجرایی کردن همین ساختارهای لیبرالی و غربی نیز ناتوان و فرسوده شده است و یکی از دلایلش عدم ارتباط با حوزه علمیه است.»
سرپرست تیم مذاکره کننده هستهای ایران گفتوگوهای اخیر با نمایندگان گروه ۵+۱ را موفقیت آمیز خواند و گفت: «اگر جریان و گفتمانی بیاید و مدعی شود که مقاومت سبب هزینه برای کشور است و مصالحه را راه حل معرفی کند، این امر اشتباه و با شواهد فراوانی قابل رد کردن است.»
طرح “سفرهای وزارتخانهای”
سعید جلیلی در جمع طلاب حوزه علمیه با اشاره به نقش ایران در بحران سوریه تاکید کرد: «اگر ما به پشت خیمههای دشمن رسیدیم نباید بازگردیم و این بازگشتن گاه با شبهه در اندیشه و شبهه در دیدگاه صورت میگیرد که حوزه علمیه میتواند پاسخگو باشد.»
او با تاکید بر نقش حوزه علمیه در اداره کشور میافزاید:«ساز و کاری باید اندیشیده شود که اسلام در اقتصاد، فرهنگ و عرصههای مختلف ظهور و بروز یابد و حوزه علمیه باید به این امر کمک کند.»
جلیلی تغییر ساز و کار کشور را اولویت اساسی رئیسجمهور آینده خواند و افزود:«برخیها به دنبال کارهایی هستند که زودبازده شوند و از اولویتها غافل میشوند.»
او در ادامه گفت: «سفرهای استانی از این نمونه است، چون ماشین دولت به خودی خود حرکت نمیکرد، رئیسجمهور با طریق دیگری به خدماترسانی میپرداخت، به عنوان مثال باید سفرهای وزارتخانهای داشته باشی و باید وزارتخانهها را از این بیعملی درآورد.»
دبیر شورای عالی امنیت ملی که در جریان جنگ ایران و عراق یک پای خود را از دست داده معتقد است “ساز و کار شناسایی نیروها” برای “یافتن نیروهای مختلف در پستهای مختلف” باید شبیه روشهای دوران جنگ باشد که به زعم او یکی از کارآمدترین ساز و کارها بود.
فقدان سابقه سیاسی و آگاهی اقتصادی
روزنامه رسالت سرمقاله روز چهارشنبه خود را به بررسی “نقاط ضعف و قوت سعید جلیلی” اختصاص داده است. در این نوشته شرکت در جبهههای جنگ ایران و عراق و “رویکرد ولایی” از جمله نقاط قوت این نامزد انتخابات عنوان شده است.
رسالت کمتجربگی را از نقاط ضعف جلیلی عنوان میکند و مینویسد: «سابقه اجرایی او منحصر به حرکت در مسیر ادارات وزارت خارجه و نهایتاً دبیری شورایعالی امنیت ملی است. سابقه سیاسی خاصی از وی گزارش نشده است.»
یکی دیگر از ضعفهای این نامزد انتخابات “عدالت گرایی غیراجرایی” است، زیرا به گمان نویسنده سرمقاله رسالت عدالت در مهمترین و عینیترین جلوه خود رویکردی اقتصادی دارد که در حوزه تخصص و آگاهی سعید جلیلی نیست.
تابع ولایت فقیه
به گزارش سایت خبری تسنیم جلیلی در دیدار با طلاب حوزه علمیه تثبت نظریه و جایگاه ولایت فقیه را یکی از ضرورتهای دولت آینده خوانده و تاکید کرده:«رییسجمهور آینده باید در عرصه عمل تابع ولایت فقیه باشد.»
سعید جلیلی گفته است:«در نظام اسلامی ولایت مطلقه فقیه حاکم است که فصلالخطاب در همه عرصهها است. بنابراین دیگر بحث اختلاف با رهبری به وجود نمیآید.» ظاهرا به خاطر همین دیدگاه است که حامیان خامنهای، جلیلی را جانشین شایستهی احمدینژاد میدانند.
علی مطهری پیش بینی میکند انتخابات ۲۴ خرداد به دلیل حذف کسانی مانند رفسنجانی با “مشارکت بالا و شور و هیجان” برگزار نشود.
سایت الف نیز نوشت، اگر شورای نگهبان دلایل تایید و عدم تایید صلاحیت داوطلبان را برای افکار عمومی توضیح ندهد واکنش مردم به تصمیم این شورا میتواند به “بدفهمی عمیق اجتماعی” تبدیل شود، مردم در کنج خانه باشند اما با ما هم نباشند.
از: دویچه وله