«مصطفی عبدی» در جریان حمله زندانیان مالی به دراویش گنابادی از ناحیه صورت آسیب دیده است
در جریان درگیری زندانیان مالی با دراویش گنابادی رضا سیگارچی از ناحیه بینی آسیب دیده است
ایران وایر
در سالگرد محمد ثلاث، درویش گنابادی که سال گذشته در ۲۸ خردادماه اعدام شد، دراویش گنابادی در زندان فشافویه که اقدام به برگزاری مراسم یادبود کرده بودند، مورد حمله زندانیان مالی قرار گرفتند و دو تن از آنها زخمی شدند. این در حالیست که در پی قتل علیرضا شیرمحمدی، جمهوری اسلامی با انتشار بیانیه و گزارشهایی اعلام کرد که اصل تفکیک جرایم برای زندانیان رعایت میشود. اما این موضوع از سوی بسیاری از زندانیان و خانوادههایشان رد میشود و جان زندانیان سیاسی و امنیتی که در بندهای جرایم خطرناک هستند، در خطر است.
همزمان با سالگرد محمد ثلاث و اقدام چند تن از دراویش گنابادی برای برگزاری مراسم و پخش غذا میان زندانیان، دراویش از سوی برخی از زندانیان بند مالی مورد حمله قرار میگیرند و در نتیجه آن، «مصطفی عبدی» از ناحیه صورت آسیب دیده و بینی «رضا سیگارچی» نیز شکسته است.
ماجرا از این قرار است که یکی از زندانیان مالی این بند به نام «مهدی بختیاری» با دراویش گنابادی درگیر میشود و به او میگوید که «شما زندانی امنیتی یا سیاسی نیستید بلکه شما اخلالگر و اغتشاشگر هستید.» مصطفی عبدی، دیگر درویش زندانی در این زندان، مداخله میکند اما مورد ضرب و شتم قرار میگیرد. زندانی مالی مورد اشاره، ابتدا با مشت بر سینه عبدی میکوبد و سپس با سر به صورت او میزند. به گفته یکی از زندانیان صورت مصطفی عبدی غرق خون میشود.
در همین حین، رضا سیگارچی، دیگر درویش زندانی در این زندان برای مداخله وارد درگیری میشود اما به او هم حمله میشود و بینیاش میشکند. این درگیریها شدت میگیرد و دیگر زندانیان بند مالی با دراویش گلاویز میشوند. از سوی دیگر گفته میشود در پی دخالت ماموران زندان، متوجه میشوند که آسیبدیدگی بینی رضا سیگارچی جدی است.
حسن عبدی، پدر مصطفی عبدی در واکنش به این اتفاق در صفحه توییتر خود نوشته است: «مطلع شدم یکی از اراذل بند به پسرم حمله کرده و با توهین وی را از ناحیه صورت مجروح نموده و بینی درویش سیگارچی را هم شکسته. مسوولیت این حرکات ایذایی به عهده رییس زندان فشافویه و قوه قضاییه است. ضروری است سریعا نسبت به اجرای اصل تفکیک جرائم اقدام گردد. من به عنوان پدر مصطفی بعدی درویش زندانی اعلام میکنم هرگونه حادثهای که برای پسر من اتفاق بیفتد با برنامهریزی قبلی است.»
برخی از زندانیان سیاسی عقیدتی که در سالهای گذشته مدتی را در بند جرایم عادی گذراندهاند معتقدند که این اقدامات از سوی زندانیان عادی علیه زندانیان سیاسی هماهنگ با مسوولان زندان و افسر نگهبان اتفاق میفتد. به هر حال، زندانیان عادی حق تعیین تکلیف درباره اتهامها و نوع احکام زندانیان ندارند.
اعتراض به نگهداری دراویش زندانی در زندانهای قرچک و فشافویه از سال گذشته شروع شد. همانزمان که ۱۰ نفر از زنان دراویش را در شرایط بد زندان قرچک نگهداری میکردند. مسوولان زندان با زندانی کردن دراویش دست از آزار آنها نکشیدند و زنان را در بندهای مختلف پخش کردند. این اقدام همراه با خشونت و ضرب و شتم آنها صورت گرفت. همزمان با اعتراضهای خانوادههای زنان درویش و زندانی به سازمان زندانها، مردان درویش در زندان فشافویه در اعتراض به این اقدام از ۲۳ خرداد تا ۷ شهریور ۹۷ تحصن کردند اما پاسخی جز خشونت مسوولان زندان نگرفتند.
گفته میشود خود مسوولان زندان در پی تفکیک دراویش از هم و پخش کردن آنها در بندهای مختلف گفتهاند که این اقدام به مثابه «تنبیه» آنها است.
طی بیش از یکسالی که دراویش گنابادی زندانی در بندهای مختلف هستند، درگیریهای بسیاری میان زندانیان عادی با آنها رخ داده است. در عینحال دود استعمال مواد مخدر، پیدا شدن سرنگهای آلوده، شیوع بیماریهای واگیردار مثل هپاتیت میان زندانیان، سلامت آنها را به خطر انداخته است. اما رییس زندان فشافویه به اعتراضهای مداوم دراویش زندانی و خانوادههای آنها پاسخ داده است که «قانون خود ما هستیم و تصمیمگیریها بستگی به صلاحدید ما دارد.»
از سوی دیگر بارها نهادهای درگیر در امور زندانیان، خانوادههای دراویشی را که پیگیر اجراییشدن تفکیک جرایم بودهاند، میان خود سر دواندهاند. مسوولان زندان میگویند نهاد تصمیمگیرنده درباره محل نگهداری دراویش و زندانیان امنیتی قوه قضاییه است اما خانوادهها با مراجعه به مراجع قضایی پاسخ شنیدهاند که آنها نقشی در تعیین محل نگهداری زندانیان ندارند.
حدود دو ماه پیش بود که درگیری دیگری در زندان فشافویه باعث آسیب دیدن چشم یکی دیگر از دراویش به نام حیدر تیموری شد. در پی این اتفاق، خانوادههای دراویش زندانی به بازرس سازمان زندانها به نام «مقتدایی» مراجعه کردند، آنها نامهای هم برای «جهانگیری» رییس سازمان زندانهای تهران نوشتند. اما همواره پاسخ شنیدند که «پیگیری میشود» اما هیچ تغییری در وضعیت وخیم این زندانیان رخ نداده است.
حالا در پی قتل علیرضا شیرمحمدی در زندان توسط دو تن از تبهکاران شناخته شده، نگرانیها بابت سلامت جسم و روح زندانیان سیاسی و عقیدتی، خصوصا دراویش زندانی که در کنار مجرمان خطرناک نگهداری میشوند، شدت پیدا کرده است. جمهوری اسلامی به تازگی و پس از کشته شدن علیرضا شیرمحمدی بار دیگر با انتشار گزارشهایی اعلام کرده بود که اصل تفکیک جرایم در زندانهای ایران رعایت میشود و زندانیان مختلف صرفا در «هواخوری» با هم هستند. در حالیکه دهها تن از دراویش گنابادی در حال حاضر در همان زندان و در کنار همان زندانیان خطرناکی به سر میبرند که علیرضا شیرمحمدی به قتل رسید.
همزمانی این حادثه با سالگرد ثلاث این گمان را تقویت میکند که حادثه حمله به درویشها اقدامی از پیش برنامهریزی شده بوده است.
محمد ثلاث از بازداشتشدگان حادثه گلستان هفتم در ۳۰ بهمن ۱۳۹۶ بود که به اتهام قتل ماموران ناجا با اتوبوس، اعدام شد.