فرح و فیروزه اصولی با همکاری رخشان بنیاعتماد برای دومین بار جشنوارهای با موضوع زنان را در شهر کوبلنز به نمایش گذاشتهاند. این جشنواره از ۱۷ تا ۲۱ اکتبر در جریان خواهد بود.
دومین جشنواره فیلم زنان شرق روز پنجشنبه ۱۷ اکتبر (۲۵ مهر) افتتاح شد. میهمان ویژه این جشنواره رخشان بنیاعتماد کارگردان بنام ایرانی بود و جشنواره با نمایش فیلم “خون بازی” او کارش را آغاز کرد.
در مراسم افتتاح این جشنواره پروفسور دکتر مارگیت تایسشولتز مسئول امور فرهنگی شهر کوبلنز در سخنانش از “زنان پرقدرت ایرانی” تمجید کرد و حضور رخشان بنیاعتماد در این شهر را مایه افتخار کوبلنز دانست.
او با اشاره به شرایط سیاسی ایران و مناقشه میان این کشور با ایالات متحده آمریکا، فرهنگ را پلی برای پیوند میان مردم آلمان و ایران دانست.
این جشنواره اولین بار سال ۲۰۱۷ با نام جشنواره فیلم زنان ایرانی برگزار شد. در همان سال فیروزه اصولی برگزارکننده این جشنواره به دویچهوله گفت که قصد دارد از دورههای بعدی این جشنواره را تنها به ایران محدود نکرده و به کشورهای شرقی تعمیم دهد. با این حال و با آنکه نام این جشنواره به جشنواره فیلم زنان شرق تغییر کرده اما امسال نیز تنها فیلمهای ایرانی با محوریت مسائل زنان در این فستیوال به نمایش در میآیند.
فیروزه اصولی در توضیح این مسئله به دویچهوله میگوید: «ما تصمیم داشتیم که فیلم از کشورهای دیگر هم داشته باشیم ولی از آنجا که این جشنواره نوپاست تا ما شناخته شویم و تا اسپانسرها به ما لطف داشته باشند طول میکشد و برای من به خاطر اینکه خانمها فرح اصولی و بنیاعتماد در ایران هستند راحتتر بود که فیلم از ایران بیاید تا اینکه بخواهم از یک کشور دیگر فیلم بگیرم. ولی این حتما در برنامه فستیوال ما هست که در دورههای بعدی از کشورهای دیگر دعوت کنیم که در جشنواره شرکت کنند.»
فرح اصولی، نقاش که در چندین فیلم از خسرو سینایی، همسرش به عنوان دستیار مشارکت داشته، کار انتخاب فیلم برای این جشنواره را بر عهده دارد. از او پرسیدم که معیارش برای انتخاب فیلمها چیست. او به دویچهوله گفت: «فیلمهایی که به نظرم زاویههای دید مختلفی از نظر مفهوم و قدرت فیلمسازی دارد و نیز اینکه بیشتر ترجیحمان این است که فیلمهای کارگردانان زن را انتخاب کنیم یا فیلمهایی که موضوع محوریشان زن باشد.»
فرح اصولی تاکید میکند که تنوع موضوع برای تماشاگر ایرانی ساکن آلمان و نیز تماشاگر آلمانی نیز از دیگر نکاتی است که برای انتخاب فیلم به آن توجه میکند.
جشنواره فیلم زنان شرق با نمایش فیلم “خونبازی” کار مشترک رخشان بنیاعتماد و محسن عبدالوهاب با بازی باران کوثری، بیتا فرهی و بهرام رادان کارش را آغاز کرد. این فیلم در سال ۱۳۸۵ ساخته شده است.
از فرح اصولی پرسیدم علت انتخاب این فیلم نسبتا قدیمی برای نمایش در این جشنواره چه بود. او به نقش و جایگاه رخشان بنیاعتماد در سینمای ایران و نیز به عنوان حامی جشنواره کوبلنز اشاره کرد و گفت: «فیلم “قصهها” که آخرین فیلم داستانی خانم بنیاعتماد است در دور قبلی جشنواره با نمایش درآمد، همینطور “گیلانه” که دو فضای کاملا متفاوت است و این بار هم “خونبازی” را در شب افتتاح و در شب اختتامیه هم فیلمهای “نرگس” و “توران خانم” را نمایش میدهیم.»
فرح اصولی، کیوریتور فستیوال کوبلنز درباره این که چرا از کارگردانان دیگر غیر از رخشان بنیاعتماد در این دو دوره دعوت نشده میگوید: «شرایط مالی این فستیوال چون یک فستیوال غیرانتفاعی است دراین دو دوره ایجاب نمی کرد که ما کارگردان یا بازیگر زن دیگری را دعوت کنیم که بتوانند به اینجا بیایند.»
احترام متقابل فرهنگها
فیروزه اصولی برگزارکننده این فستیوال درباره انگیزه اصلیاش از برگزاری این جشنواره به دویچهوله میگوید: «آرزوی درونی من این است که ما بتوانیم فرهنگهای یکدیگر را بشناسیم تا بتوانیم در صلح در کنار هم زندگی کنیم و در ضمن وقتی همدیگر را بیشتر بشناسیم با احترام با هم برخورد میکنیم و آرزو دارم که همه به هم این احترام را داشته باشیم، چه آلمانی به شرقی چه شرقی به آلمانی و بتوانیم مسالمت آمیز در کنار یکدیگر زندگی کنیم.»
خانم اصولی میگوید به نسبت دو سال قبل، استقبال مخاطبان آلمانی از این جشنواره بیشتر شده است. او میگوید: «دوسال پیش آلمانیها اصلا تصوری از یک جشنواره فیلم زنان شرقی نداشتند ولی چون بار قبل این جشنواره را دیدند مرا تشویق کردند که حتما دوباره این جشنواره را برگزار کنم. تشویقی که از سوی آلمانیها شدم اینقدر زیاد بود که فکر کردم حتما موفق خواهم بود.»
جشنواره فیلم زنان شرقی تا روز ۲۱ اکتبر در شهر کوبلنز برپا خواهد بود. فیلمهای داستانی و مستندی چون “ناهید” به کارگردانی آیدا پناهنده، “در جستجوی فریده” مستند ساخته کوروش عطایی و آزاده موسوی که در بخش غیرانگلیسی اسکار ۲۰۲۰ کاندید شده، “عرق سرد” ساخته سهیل بیرقی و نیز دو مستند از مجموعه کارستان ساخته رخشان بنیاعتماد با نامهای “مادر زمین” و “توران خانم” به نمایش در میآیند.
از: دویچه وله