نفرات حزب الله با ادامه تظاهرات مخالف بودهاند
طرفداران دو گروه اصلی شیعه لبنانی به معترضانی که خواستار تحولات سیاسی اساسی در این کشور هستند برای دومین شب متوالی حمله کردهاند. همچنین گزارشهایی از تیراندازی بین افراد مسلح حزب الله و طرفداران جریان المستقبل – حزب سعد حریری، کفیل نخست وزیری لبنان منتشر شده است.
سه شنبه، ۵ آذر (۲۶ نوامبر)، گزارش شد که در خلال شب گذشته، بین افراد مسلح گروه حزبالله، تشکل شیعه وابسته به حکومت ایران، و طرفداران سعد حریری، نخست وزیر مستعفی و کفیل نخست وزیری این کشور تیراندازی روی داده است.
به گزارش خبرگزاری خاورمیانه، طی ساعات شب برای مدتی صدای تیراندازی سنگین از اطراف پل کولا در بیروت به گوش میرسید اما از کشته یا زخمی شدن کسی گزارشی منتشر نشده است. سازمان ملل متحد نسبت به این گزارش ابراز نگرانی کرده و در مورد گسترش درگیری در کشوری که سالها گرفتار جنگ داخلی بود هشدار داده است.
پیشتر، در شهر صور در جنوب لبنان، طرفداران حزبالله و حزب امل، دو گروه اصلی شیعه در این کشور، به کسانی که در اعتراض به شرایط سیاسی لبنان چادرهایی برپا کرده بودند حمله کردند و چادرهای آنها را به آتش کشیدند. نیروهای امنیتی لبنان برای جلوگیری از درگیری بین دو طرف به شلیک هوایی مبادرت ورزیدند.
در تظاهرات اعتراضی لبنان افرادی با گرایشها و تعلقات قومی و دینی مختلف شرکت دارند و خواستار تغییرات اساسی هستند
حمله به تظاهرکنندگان و معترضان هفتهها ادامه داشته اما به نظر میرسد در روزهای اخیر، شدت و خشونت بیشتری یافته باشد.
شامگاه یکشنبه جمعی از طرفداران حزبالله که پرچم های این گروه را در دست داشتند با همراهی موتورسواران مجهز به چماق و میلههای آهنی در صدد هجوم به تجمع اصلی معترضان در بیروت بودند اما پلیس و ارتش مانع از نزدیک شدن آنان شد. این افراد سپس به سوی معترضان سنگ پرتاب کردند.
مهاجمان سپس در نقطه دیگری از بیروت به گروهی که با برپا کردن چادر، در این اعتراض چند هفتهای شرکت داشتند حمله کردند و چادرهای آنان را به آتش کشیدند. به گفته منابع دفاع غیرنظامی لبنان، در این حمله دست کم ده تن از تظاهرکنندگان زخمی شدند.
ویدیوهای منتشر شده در رسانههای اجتماعی از شهرهای بیروت و صور موتورسوارانی را نشان میدهد که پرچم حزب الله را در دست دارند و به طور دستجمعی در خیابانها حرکت میکنند. معترضان این افراد را به تلاش برای ارعاب و جلوگیری از تجمع مسالمتآمیز خود متهم کردهاند.
حمله به متعرضان و دخالت پلیس برای جلوگیری از این حملات در طول اعتراضات وجود داشته اما به نظر میرسد اخیرا شدت و گسترش بیشتری گرفته است
تظاهرات لبنان از روز ۱۷ اکتبر در اعتراض با ناکارآیی و فساد در تشکیلات حکومتی این کشور آغاز شد. تظاهرکنندگان با متهم کردن احزاب و گروههای مختلف شریک در قدرت سیاسی به فساد و بیکفایتی، آنها را مسئول مشکلات کشورشان دانسته و خواستار تحولات اساسی در نهادهای مختلف سیاسی شدند. آنان حرکت خود را “انقلاب” نام داده و گفتهاند به چیزی کمتر از یک دگرگونی اساسی رضایت نخواهند داد.
سعد حریری، نخست وزی که در راس یک دولت ائتلافی قدرت را در دست داشت با برنامهای شامل کاهش حقوق و عواید سیاستمداران و مقامات حکومتی در صدد جلب رضایت معترضان برآمد اما موفق نشد. روز ۲۹ اکتبر، آقای حریری پس از آنکه نتوانست موافقت احزاب شریک قدرت را برای تشکیل کابینهای متشکل از تکنوکراتها جلب کند، از سمت خود استعفا داد. حزبالله لبنان از شرکای کابینه ائتلافی است و ریاست پارلمان نیز در دست حزب امل است.
به درخواست رئیس جمهوری لبنان، آقای حریری تا تشکیل دولت جدید همچنان کفیل نخست وزیری خواهد بود در حالیکه تلاش برای یافتن فردی که بتواند دولت جدید را تشکیل دهد هنوز به نتیجه نرسیده است. احزاب اصلی لبنان معتقدند که در صورت انحلال پارلمان، کسب توافق برای تشکیل دولت جدید مدتها به طول خواهد انجامید.
در ادامه تظاهرات اعتراضی لبنان، یک تشکل تجاری که نمایندگی اکثر واحدهای بخش خصوصی لبنان را دارد از اعضای خود خواست در اعتراض به تفرقه و سوء استفاده سیاستمداران و به منظور فشار برای تشکیل یک دولت کارآمد و سالم، به اعتصاب سه روزه دست بزنند. با اعلام اعتصاب، بخش عمدهای از فعالیت های اقتصادی لبنان متوقف شده است.
با توجه به نفوذ حکومت ایران در عراق و لبنان، همزمانی اعتراضات گسترده و ادامه دار در این دو کشور به مخالفت مردم با مداخله حکومت ایران در این دو کشور تعبیر شده است. مقامات ایرانی اعتراضات در این دو کشور را به توطئه دشمن نسبت دادهاند.
از: بی بی سی