سایت ملیون ایران

مقام آمریکایی: امیدوار بودیم ایران خویشتن‌داری را با ضعف اشتباه نگیرد

حزب الله گفت مقرش در شهر قائم عراق هدف قرار گرفتحق نشر عکسREUTERS
کتائب حزب الله گفت مقرش در شهر قائم عراق هدف قرار گرفت

در پی حمله مرگبار روز یکشنبه آمریکا به پایگاه های یک گروه شبه نظامی مورد حمایت ایران در عراق، مقام های آمریکایی می گویند این اقدام برای رساندن پیامی صریح به ایران و متحدانش لازم بود، اما آمریکا قصد تشدید مناقشه با ایران را ندارد.

از جمله برایان هوک، نماینده ویژه امور ایران در وزارت خارجه آمریکا، گفت که واشنگتن علیرغم یک رشته حملات “مرتبط با ایران” از جمله ۱۱ تعرض راکتی به مقرهای استقرار نیروهای آمریکایی و ائتلاف ضدداعش در عراق از ماه اکتبر، پاسخی به آن نداده بود.

او گفت: “رئیس جمهور ترامپ خیلی صبور بوده. او خویشتن داری زیادی نشان داده.”

آقای هوک افزود: “ما خیلی امیدوار بودیم که ایران دچار سوءمحاسبه نشود و خویشتن داری ما را با ضعف اشتباه نگیرد. اما بعد از این همه حمله، مهم بود که رئیس جمهور به نیروهای مسلح دستور واکنشی را بدهد که برای رژیم ایران قابل فهم باشد.”

در مقابل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز دوشنبه حمله آمریکا به پایگاه‌های حزب‌الله عراق، زیر مجموعه نیروهای حشد شعبی، را “تجاوزکارانه و جنایتکارانه” خواند و گفت که حشد شعبی حق انتقام و پاسخگویی را برای خود محفوظ می‌داند.

آمریکا شامگاه یکشنبه اعلام کرد که پنج مقر کتائب حزب‌الله عراق را در عراق و سوریه و در اقدامی “دفاعی” هدف قرار داده است.

حشد شعبی یا نیروهای بسیج مردمی از گروه‌های وابسته و نزدیک به ایران در عراق است. در حملات آمریکا به مواضع حزب‌الله عراق دست کم ۲۵ نفر کشته و ده‌ها نفر زخمی شدند.

حق نشر عکسREUTERS
مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا پیشتر گفته بود که این حمله “موفق” بود – در کنار رئیس ستاد مشترک و وزیر خارجه

‘قصد ما تشدید تنش نیست’

دیوید شنکر دستیار وزیر خارجه آمریکا هم دوشنبه گفت که کشورش به دنبال تشدید مناقشه با ایران نیست.

او هم گفت که آمریکا بعد از ماه ها “خویشتن داری” این حمله را در واکنش به مرگ پیمانکار آمریکایی در “حمله راکتی کتائب حزب الله” در کرکوک انجام داد.

آقای شنکر به خبرنگاران گفت: “فکر کردیم مهم است که هدف قابل توجهی را بزنیم تا پیام روشنی برای آنها باشد که چقدر جان آمریکایی ها را جدی می گیریم. این واکنشی جدی بود اما به عقیده من از خیلی جهات متناسب بود.”

او اضافه کرد: “ما به دنبال تشدید تنش نیستیم، ما خواهان رفع تنش هستیم.”

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا هم در مصاحبه‌ای با شبکه فاکس نیوز گفت: “باید بدانیم این (حمله) اقدامی دفاعی برای حفاظت از شهروندان و نیروهای آمریکایی در عراق بوده که هدف آن همچنین بازدارندگی ایران است.”

او افزود: “این (حزب‌الله عراق) شبه‌نظامیان یاغی هستند که از حمایت ایران برخوردارند و حق حاکمیت اساسی مردم عراق را انکار می‌کنند. قاسم سلیمانی و آیت‌الله (خامنه‌ای) در حال توسعه کارزار ترور آنها در سراسر جهان هستند؛ آنها به تاسیسات آمریکا حمله کردند..”

سه مقام وزارت خارجه که نخواستند نامشان فاش شود هم در کنفرانسی تلفنی به سوالات خبرنگاران در واشنگتن پاسخ دادند.

یکی از این مقام ها گفت: “این حملات اقدامی دفاعی بود… برای ایجاد بازدارندگی. ما به دنبال جنگ در خاورمیانه نیستیم اما اجازه نخواهیم داد که ایران با گروه های نیابتی به ما حمله کند. آمریکا در کنار مردم عراق ایستاده است. اعتراضات ایران، عراق و لبنان رد کردن مدل ایران است، سیاست های حکومت.”

حق نشر عکسREUTERS
حشد شعبی گفت ده ها نفر در این حملات کشته و زخمی شده اند

یک مقام دیگر گفت که “موضع آمریکا همواره این بود که همه نیروهای تحت امر ایران در سوریه باید این کشور را ترک کنند. ما می توانیم نه فقط در عراق که در هر جای دیگری به تهدیدات ایران پاسخ بدهیم.”

و مقام سوم هم گفت: “ما هیچ هراسی نداریم.. ما به دولت عراق هشدار داده ایم و اطلاعات داده ایم به آنها که مسوولیتشان را انجام بدهند. عوامل حملات را دستگیر کنند… این وظیفه آنهاست که از ما محافظت کنند که این کار را انجام نداده اند.”

پیشتر مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا عملیات علیه کتائب حزب الله را “موفق” توصیف کرد اما گفت که به اطلاع آقای ترامپ رسانده شده که ممکن است واکنش نظامی گسترده تری لازم باشد. او گفت: “ما در مورد سایر گزینه های موجود با او صحبت کردیم.”

واکنش ها در عراق

در پی حمله روز یکشنبه در عراق، گروه های نزدیک به ایران خواستار خروج نیروهای آمریکایی از این کشور شده اند.

مقتدی صدر روحانی شیعه گفت او مایل است به طرق سیاسی و حقوقی، با گروه های شبه نظامی مورد حمایت ایران – رقبای سیاسی او – برای پایان حضور نظامی آمریکا در عراق کار کند.

او گفت اگر این شیوه موثر نباشد او در همکاری با رقبایش “دست به اقدامات دیگری” خواهد زد.

با این حال آقای صدر از گروه های شبه نظامی خواست نیروهای خود را مهار کنند تا بهانه برای حملات بیشتر به آمریکا ندهند.

حق نشر عکسAFP
رژه نیروهای کتائب حزب الله در بغداد – ۳۱ مه ۲۰۱۹

همزمان به گزارش خبرگزاری رویترز آیت الله سیستانی حملات آمریکا را محکوم کرده است.

دفتر او در بیانیه ای نوشت که “اقدامات غیرقانونی برخی طرف ها” نباید بهانه ای برای نقض حاکمیت ملی عراق شود.

او گفت: “حق برخورد با این گونه اقدامات و اتخاذ تدابیر لازم برای جلوگیری از آنها فقط در حیطه اختیارات مقام های عراقی است. ما از آنها می خواهیم چنین کنند و اطمینان حاصل کنند عراق صحنه تلافی جویی منطقه ای و بین المللی نشود و دیگران در امور داخلی آن دخالت نکنند.”

مقام های عراقی نگرانند که کشورشان به صحنه نبرد تهران و واشنگتن بدل شود، آن هم در زمانی که اعتراضات گسترده عمومی علیه فساد و نفوذ شدید سیاسی ایران این کشور را فرا گرفته است.

با این حال منابعی در دولت آمریکا به خبرگزاری ها گفته اند که آنها گروه های مسلح مورد حمایت ایران را اکنون خطری جدی تر از داعش برای نیروهای آمریکایی در عراق می دانند.

از: بی بی سی

خروج از نسخه موبایل