سینمای ایران در سال ۲۰۱۹ حضوری نسبتا کمرنگ در برلیناله داشت. در هفتادمین دوره این جشنواره اما ایران در بخش رقابتی هم شرکت دارد. “شیطان وجود ندارد”، “بادبادکها”، “یلدا” و “نامو” از فیلمهای ایرانی در برلیناله ۲۰۲۰ هستند.
سینمای ایران در یکی دو دهه گذشته همواره حضوری کمابیش پررنگ و پربار را در برلیناله تجربه کرد، اگر چه باید اذعان نمود که شرکت ایران در سال ۲۰۱۹ نسبتا کمرنگ بود.
جشنواره سینمایی برلین در کنار جشنواره ونیز و کن از مهمترین فسیتوالهای فیلم در جهان محسوب میشود.
در هفتادمین دوره از جشنواره فیلم برلین که از ۲۰ فوریه تا اول ماه مارس برگزار میشود، چند فیلم از ایران یا ساخته سینماگران ایرانی شرکت دارند.
“شیطان وجود ندارد”، تازهترین اثر بلند محمد رسولاف، کارگردان ایرانی، در بخش مسابقه برلیناله با ۱۷ اثر سینمایی دیگر بر سر کسب جوایز اصلی جشنواره از جمله خرس طلایی برای بهترین فیلم رقابت میکند. فیلمنامه این اثر نیز از رسولاف است.
احسان میرحسینی، شقایق شوریان، کاوه آهنگر، علیرضا زارعپرست و سالار خمسه از بازیگران این فیلم ۱۵۰ دقیقهای هستند که در کاتالوگ برلیناله از آن به عنوان محصول مشترک آلمان، ایران و جمهوری چک یاد شده است.
“شیطان وجود ندارد” چهار داستان را روایت میکند که پیرامون موضوع اعدام دور میزند. علیرغم تلاشهای دستاندرکاران جشنواره فیلم برلین، حضور رسولاف در برلیناله نامحتمل است.
امتیاز پخش و فروش جهانی این فیلم را شرکت فیلمز بوتیک (Films Boutique) در اختیار دارد که دفترش در برلین است.
“نامو” (بیگانه) که نخستین فیلم بلند نادر ساعیور محسوب میشود، در بخش فوروم به نمایش درخواهد آمد. تهیهکنندگی این فیلم را مستانه مهاجر و طهورا ابوالقاسمی برعهده داشتهاند. بختیار پنجهای، سویل شیرگیر، ناصر هاشمی، هادی افتخارزاده و فیروز عاقلی از جمله بازیگران “نامو” هستند.
این فیلم ۸۹ دقیقهای داستان آموزگاری را روایت میکند که به شهری در کردستان ایران منتقل شده و میکوشد به همراه خانواده خود زندگی تازهای شروع کند.
فوروم یکی از بخشهای بسیار مهم جشنواره برلیناله محسوب میشود که علاقمندان سینما را با آثار سینماگران جوان از سراسر جهان آشنا میکند.
فیلم ۸۹ دقیقهای “یلدا” را مسعود بخشی کارگردانی کرده است. در کاتالوگ برلیناله از این فیلم به عنوان محصول مشترک فرانسه، آلمان، سوئیس، لوکزامبورگ و لبنان یاد شده است. داستان این فیلم در باره زنی جوان است که به دلیل قتل شوهرش به مرگ محکوم شده است. او در شب یلدا به استودیوی یک برنامه زنده تلویزیونی آورده میشود تا توسط تنها فرزند مقتول بخشیده شود.
در بخش پاناروما نیز فیلم “پری” اکران خواهد شد که آن را سیامک اعتمادی کارگردانی کرده است. این نخستین اثر بلند سینمایی این فیلمساز محسوب میشود. “پری” محصول مشترک یونان، فرانسه، هلند و بلغارستان است.
این فیلم ۱۰۱ دقیقهای در مورد یک دانجشوی ایرانی در یونان است که قرار بوده برای استقبال پدر و مادرش که از ایران آمدهاند به فرودگاه برود. ولی از او در فرودگاه خبری نیست. پری نام مادر دانشجو است. او و شوهرش مذهبی هستند و برای اولین بار به سفر خارج آمدهاند. آنان با توجه به غیاب پسرشان در فرودگاه میکوشند او را پیدا کنند.
البته در هفتادمین دوره از جشنواره فیلم برلین رد پای فیلمسازان ایرانی در جمع هیأت داوران نیز دیده میشود.
عباس امینی که در دورههای گذشته از شرکتکنندگان برلیناله بود، در این دوره یکی از عضو هیأت داوران بخش “نسل” (۱۴+) است.
جشنواره فیلم برلین روز ۲۰ فوریه (اول اسفند ماه) کار خود را آغاز میکند و پس از ده روز پایان مییابد. جوایز اصلی این جشنواره (خرس طلایی و خرسهای نقرهای) شامگاه شنبه ۲۹ فوریه اهدا خواهند شد.
از: دویچه وله