قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است که احکام قضایی فعالان زیست محیطی ایران که بیشتر از دو سال است در بازداشت به سر می برند، از سوی دادگاه تجدید نظر صادر شده است.
بر اساس اظهارات غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی، مراد طاهباز و نیلوفر بیانی به اتهام همکاری با آمریکا به ۱۰ سال حبس محکوم شده اند.
بر اساس اتهام مشابهی، هومن جوکار و طاهر قدیریان به ۸ سال حبس و سام رجبی و سپیده کاشان دوست محکومیت ۶ سال حبس گرفته اند.
امیرحسین خالقی حمید به اتهام جاسوسی به ۶ سال حبس و عبدالرضا کوهپایه به اتهام “اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور” به تحمل ۴ سال حبس محکوم شدند.
سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران گفته است که “رای پرونده متهمان موسوم به پرونده محیط زیست از نظر ما یک پرونده علیه اقدام امنیت ملی است که رای نهایی آن صادر و قطعی شده است”.
پیش از این وزیر اطلاعات کابینه حسن روحانی اعلام کرده بود که این وزارتخانه افراد دستگیر شده را “جاسوس” نمی داند. رئیس سازمان محیط زیست ایران هم گفته بود که یک کمیته چهار نفره که دولت تشکیل داده بود به این نتیجه رسیده است که شواهدی علیه فعالان حیات وحش وجود ندارد.
مراد طاهباز که به ده سال زندان محکوم شده عضو هیأت مدیره موسسه حیات وحش میراث پارسیان است. او در سال ۱۳۹۲ با موافقت معصومه ابتکار، رئیس وقت سازمان محیط زیست به عنوان یکی از شرکای پروژه حفاظت از یوز اعلام شد.
هومن جوکار، فعال محیط زیست یکی دیگر از بازداشتیها است. او سالها در حوزه محیط زیست و حفاظت از یوزپلنگ فعالیت کرده است. آقای جوکار به عنوان خزانهدار و مدیر پروژه یوز آسیایی در حیات وحش میراث پارسیان فعالیت داشت.
سپیده کاشانی، فعال محیط زیست است که در موسسه حیات وحش پارسیان به عنوان کارشناس فعالیت میکرد و در مواردی دورههای آموزشی در ایران برگزار میکرد. خانم کاشانی همسر هومن جوکار است.
نیلوفر بیانی، فعال محیط زیست است که به عنوان کارشناس در موسسه حیات وحش پارسیان فعالیت میکرده است.
سام رجبی، فعال محیط زیست یکی دیگر از بازداشتیها است. لیلی هوشمند افشار، مادر سام رجبی پس از بازداشت او گفته بود که فرزندش چندین سال است که با میراث پارسیان همکاری نداشته است.
طاهر قدیریان، از دیگر فعالان بازداشت شده محیط زیست است. او از جمله کارشناسان موسسه میراث پارسیان است.
کاووس سیدامامی یکی از متهمان این پرونده بود که مقام های قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران می گویند در زمان بازداشت در زندان اوین خودکشی کرد. ماموران با دفن سریع پیکر او مانع انجام تحقیقات مستقل درباره علت مرگ شدند.
آقای سید امامی، فعال محیط زیست و استاد دانشگاه امام صادق بود. او سالها در حوزه محیط زیست فعالیت داشت و عضو هیات مدیره موسسه حیات وحش میراث پارسیان بود. از جمله فعالیتهای این موسسه تمرکز بر گونههای در معرض خطر مانند پلنگ آسیایی، یوزپلنگ ایرانی، خرس سیاه آسیایی و قوچ لارستان است.
از: بی بی سی