سایت ملیون ایران

ناهماهنگی در تصمیم‌گیری‌ها برای مقابله با کرونا؛ چه کسی نگذاشت قم قرنطینه شود؟

سلامت مردم مهم است و با خیالات نمی‌توان سلامت مردم را به بازی گرفت

«چرا قرنطینه نمی‌کنید؟» حالا به این پرسش که «چرا منع ورود به استان‌هایی با وضعیت بحرانی صادر نمی‌کنید؟» تبدیل شده است.
آفتاب‌‌نیوز:در روزهای نخستین که پس از گذشت یک ماه از شناسایی اولین مبتلایان به کرونا، مسوولان تصمیمات جدی‌تری در مورد این بیماری اتخاذ کردند، بحث قرنطینه استان‌هایی با وضعیت بحرانی مطرح شد. این پیشنهاد اگرچه از سوی کارشناسان مورد تاکید قرار می‌گرفت اما مخالفانی هم داشت که معتقد بودند زیرساخت‌ها و روساخت‌های لازم جهت برقراری قرنطینه در شهرها وجود ندارد. پیشنهاد دیگری که به عنوان راهکار جلوگیری از شیوع بیماری مطرح شد، منع ورود به استان‌های بحرانی یا در مرز بحران بود. پس از اعلام تعطیلی چندین روزه مدارس و دانشگاه‌ها با وجود سیر صعودی ابتلا به کرونا در کشور و به خصوص در استان‌های شمالی، مسیر‌های منتهی به این شهرها از مسافران خالی نشد. از همین‌رو این تصمیم اتخاذ شد که ورودی برخی شهرها و شهرستان‌ها تنها برای بومی‌ها قابل تردد باشد.

این اتفاق اما آن‌طور که باید و شاید رخ نداد. در فضای مجازی تصاویر و ویدیوهایی منتشر شد که نشان از ناهماهنگی میان مقامات و مسوولان استانی با نیروهای انتظامی و قضایی داشت. در روزهای اخیر ویدیوهایی در فضای مجازی از آمل که از جمله شهرهای شمالی در خطر ابتلای هر چه بیشتر است و البته خیلی از جمعیت غیربومی نیز به این استان‌ها روان شده‌، منتشر شد که نشان می‌داد فرماندار منع ورود به استان را لغو کرده و رییس پلیس برای آرام کردن مردم تلاش دارد این رفت‌و‌آمد را متوقف کند. در واقع در برخی شهرها و شهرستان‌ها این تصمیم‌گیری بر عهده فرمانداری‌ها گذاشته شده است. چه آنکه دیروز فرماندار آبادان اعلام کرد برای جلوگیری از شیوع غیرقابل کنترل کرونا و به دلیل شرایط خاص حادث شده، اجازه ورود هیچ گردشگری را به این شهر نمی‌دهد. همچنین مقامات استانی کرمان نیز تصمیمی مشابه اتخاذ کردند. علاوه بر این شهرهایی چون همدان، عسلویه، بروجرد و … نیز در همین شرایط قرار دارند.

پیش از این فروش بلیت و تور گردشگری برای جزیره کیش ممنوع اعلام شده ‌بود. علاوه بر این شهرهایی چون اصفهان نیز اعلام کردند در ایام عید هیچ کدام از امکانات نوروزی سال‌های گذشته همچون اسکان مهمانان نوروزی در مهمان‌سراها، مدارس و… امکان‌پذیر نیست و پذیرای گردشگران نیستند. آن‌طور که به نظر می‌رسد تصمیم‌گیری‌هایی از این دست اساسا از مرکز و محل ستاد مبارزه با کرونا اتخاذ نمی‌شود و کاملا بر عهده استان‌ها و شهرها قرار داده شده است. این عدم تصمیم‌گیری از مرکز و اعمال در سراسر کشور در کنار مزیت «در نظر گرفتن شرایط به خصوص شهر یا استان» معایبی چون بی‌برنامگی میان مقامات و دستورات متعدد و بعضا در تناقض با یکدیگر را نیز به دنبال دارد که باعث ایجاد نارضایتی‌هایی شده است. ضمن اینکه عدم وجود آیین‌نامه مشخص برای استان‌ها در مدیریت کرونا باعث شده که در برخی مناطق به دلیل رفت‌و‌آمدهای بین استانی و شهری آمار مبتلایان افزایش یابد.

دستورات تلفنی و ویدیوکنفرانسی

به نوشته روزنامه اعتماد، با این حال مقامات دولتی مسوول در این زمینه تلاش دارند که از راه دور وضعیت استان‌ها را بررسی کنند. در همین راستا معاون اول رییس‌جمهوری در گفت‌وگوی تلفنی با برخی استانداران مصوبات جدید ستاد ملی مدیریت کرونا را به اطلاع آنان رساند و گزارش‌های استانی نیز دریافت کرد. اسحاق جهانگیری روز شنبه پس از برگزاری جلسه این ستاد در تماس‌های تلفنی جداگانه با استانداران هرمزگان، فارس، قزوین، اصفهان، خراسان رضوی، کرمان و سیستان و بلوچستان اجرای سیاست‌ها و برنامه‌های ستاد ملی مبارزه با کرونا و انسجام، هماهنگی و همکاری بیشتر مسوولان و مردم را جهت پیشگیری از شیوع این ویروس و درمان مبتلایان ضروری ارزیابی کرد. جهانگیری همچنین در این مکالمه تلفنی آخرین گزارش‌ها و اخبار مربوط به شیوع کرونا و اقدامات انجام شده را از زبان استانداران شنید.

همچنین وزیر کشور از طریق ویدیوکنفرانس با استانداران سراسر کشور جلسه‌ای شنبه شب برگزار کرد. عبدالرضا رحمانی‌فضلی نیز همچون جهانگیری در این ویدیوکنفرانس با استانداران سراسر کشور تصمیمات اتخاذ شده در ستاد ملی در خصوص ابعاد اجتماعی متاثر از شیوع بیماری کرونا از جمله در خصوص سفرهای نوروزی و سرویس‌های خدماتی از جمله ضرورت تدوین پروتکل‌های لازم در مورد مراکز خدماتی را تشریح و بر آمادگی حداکثری سطوح مختلف مدیریتی برای مدیریت شرایط تاکید کرد.

تاکید بر رعایت کامل توصیه‌های بهداشتی و اجتناب از هرگونه تردد غیرضرروی در سطح شهرها و جاده‌ها از جمله توصیه‌های وزیر کشور به استانداران بود. او ضمن تشریح سناریوهای متفاوت که بر اساس مطالعات علمی تدوین شده و الزامات و اقتضائات هریک از این سناریوها، بر حمایت حداکثری استانداران از روند تقویت آمادگی‌ها در عرصه خدمات بهداشتی و درمانی تاکید کرد و گفت: «باید از همه ظرفیت‌های استانی استفاده کنیم و همزمان با رعایت سیاست‌ها و راهبردهای ستاد ملی، همه خلاقیت‌ها و ابتکارات استانی را در چارچوب ترتیبات قانونی و موازین علمی برای بهبود شرایط به کار بگیریم و در این مسیر از حداکثر همکاری بخش خصوصی و مردم استفاده کنیم.»

مرور مصوبات و اقدامات ستادهای استانی، تحول در نظام اطلاع‌رسانی، طراحی الگوی تشخیص نیاز یا عدم نیاز به استقرار بیمارستان صحرایی، راهکارهای رفع کسری بودجه دانشگاه‌های علوم پزشکی استان‌ها، نقش‌آفرینی دهیاران در راستای پدافند غیر‌عامل و پیش‌بینی چارچوب‌های جدی برای نظم‌دهی به ترددهای داخل شهری و بین شهری و همچنین توجه کافی به اختیارات استانداران برای اعمال مدیریت در شرایط موجود، از دیگر محورهای مورد نظر استانداران در این نشست بود که مطرح و مورد تبادل نظر قرار گرفت.

خدمات الکترونیکی ۱۵گانه دولت به ملت

همچنین با تصمیم وزارت کشور و با اعلام رییس مرکز خدمات توسعه دولت الکترونیک قرار است از این پس و در دوران شیوع کرونا ۱۵ نوع از خدمات دولتی به صورت الکترونیکی انجام شود. امیر شجاعان از طراحی برنامه‌ای خاص برای افراد دورکار خبر داد و گفت: «در حال حاضر تصمیم به اجرای برنامه‌ای خاص برای دورکاران هستیم؛ به‌طوری که این دورکاری به صورت الکترونیک انجام شود و سهولت در انجام کار را پدید آورد.» مدیرکل فناوری اطلاعات وزارت کشور همچنین توضیح داد: «۱۵ خدمت توسط وزارت کشور برای الکترونیکی شدن به مرحله بهره‌برداری رسیده تا مردم بتوانند بسیاری از خدمات را به صورت مجازی و الکترونیکی با همان کیفیت انجام دهند و ان‌شاء‌الله به زودی در پرتال وزارت کشور قرار می‌گیرد. حوزه‌هایی همچون ثبت سمن‌ها، سازمان‌های مردم‌نهاد و احزاب الکترونیکی شدند؛ البته ۸۳ خدمت دیگر هم در حال حاضر در مرحله آزمایش هستند که ان‌شاءالله تا پایان سال ۹۸ عملیاتی می‌شوند.» البته آن‌طور که از خروجی این نشست‌ و مکالمه‌های تلفنی برمی‌آید همچنان قرار است تصمیم‌گیری‌ها به صورت استانی اتخاذ شود.

گزارش کرونایی لاریجانی به مراجع تقلید

علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی در تماس تلفنی با مراجع عظام تقلید، سیزدهم رجب، سالروز ولادت مولای متقیان امام علی (ع) را تبریک گفت و گزارشی از روند اقدامات انجام شده در مقابله با شیوع ویروس کرونا در کشور ارایه کرد.

رییس مجلس شورای اسلامی صبح روز یکشنبه، ۱۸ اسفند ماه به‌مناسبت فرخنده میلاد مولی‌الموحدین، امام علی (ع) طی تماس تلفنی با مراجع تقلید، حضرات آیات عظام‌ صافی‌گلپایگانی، وحید خراسانی، مکارم شیرازی، شبیری زنجانی، سبحانی، جوادی آملی، نوری همدانی، علوی گرگانی و مظاهری سالروز ولادت مولای متقیان حضرت امام علی (ع) را تبریک گفت و درباره آخرین اقدامات صورت گرفته در سراسر کشور و شهر مقدس قم در مقابله با شیوع ویروس کرونا، روند رفع نیازمندی‌های مردم و تجهیز مراکز درمانی با ایشان گفت‌وگو کرد.

در این گفت‌وگوها مراجع عظام تقلید با اظهار قدردانی از پیگیری‌های رییس مجلس شورای اسلامی و اقدامات انجام شده در کشور، بر ضرورت هرچه بیشتر رسیدگی به نیازمندی‌های عموم در شرایط کنونی و تدابیر لازم درمقابله با ویروس کرونا تاکید و برای دفع بلا و رفع بیماری از جامعه اسلامی، دعا کردند و صحت مسلمان و شفای مبتلایان را از خداوند متعال مسئلت نمودند.

“حکم کسی که نگذاشت قم قرنطینه شود چیست؟”

یک عضو فراکسیون امید نیز گفت: شیوع کرونا از قم شروع شد و باید از قوه قضاییه مطالبه شود که حکم روحانی و عالمی که مقاومت کرد و نگذاشت پیشگیری‌ها و محدودیت‌ها برای اماکن عمومی زودتر شروع شود چیست؟ نمی‌خواهند حداقل از کسانی‌ که ابتدا مانع ایجاد محدودیت‌ها شدند سوال و جواب کنند؟

غلامرضا حیدری، نماینده تهران و عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگو با اعتمادآنلاین، با اشاره به نامه دادستان کل کشور به وزیر بهداشت که در آن آمده است: «اخلال در نظام سلامت مردم در حد افساد فی‌الارض است» گفت: کسی که در قم مانع ایجاد محدودیت‌ها شد و نگذاشت کرونا در نطفه خفه شود، حکمش چه می‌شود؟

گروهی از علما و مراجع، برخی مناسک را تابو کرده بودند

او ادامه داد: گروهی فکر می‌کردند در هیچ حالی نباید تخفیفی قائل شد. انگار که کفر می‌شود، کفری که حکمش اعدام است. اما سلامت مردم مهم است و با خیالات نمی‌توان سلامت مردم را به بازی گرفت. در هر حال علما قبول کردند که برخی از نماز جماعت‌ها و نماز جمعه تعطیل شود اما برخی نه.

این نماینده اصلاح‌طلب مجلس تاکید کرد: شیوع کرونا از قم شروع شد و باید از قوه قضاییه مطالبه شود که حکم کسی که مقاومت کرد و نگذاشت پیشگیری‌ها و محدودیت‌ها برای اماکن عمومی زودتر شروع شود چیست؟ نمی‌خواهند حداقل از کسانی‌ که ابتدا مانع ایجاد محدودیت‌ها شدند سوال و جواب کنند؟ آن هم در شرایطی که تنها راه جلوگیری از شیوع کرونا ایجاد محدودیت برای حضور در اماکن عمومی است.

محتکران ماسک بیمار هستند

حیدری با اشاره به احتکار ماسک و… به دست عده‌ای بعد از شیوع کرونا گفت: این افراد بیمار روانی هستند. برخی بیمارند و مکیدن خون مردم با احتکار و گران کردن را بر خودشان مجاز می‌دانند.

او ادامه داد: ما در برخی از حوادث دروغ گفتیم. واقعیات در خصوص شیوع کرونا هم با تاخیر اعلام شد که این موضوع هم بی‌اعتمادی را تشدید می‌کند، اما این دلیل بر آن نیست که احتکار، گران‌فروشی و چپاول کنیم.

این نماینده مجلس تاکید کرد: قطعاً می‌توانستند زودتر در قم محدودیت‌هایی را اعمال، رفت‌و‌آمدها را کنترل و اطلاع‌رسانی عمومی کنند.

خروج از نسخه موبایل