دروغ پینوکیو: اظهارنظری است که عدم صحت آن قبلا ثابت شده یا بر اساس تحقیقات و مدارک موجود کذب از کار درآمدهاند.
علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی، روز سوم فروردین سال ۱۳۹۹ در سخنرانی نوروزی خطاب به مردم ایران، آمریکا را متهم به تولید و استفاده از ویروس کرونا به عنوان یک سلاح بیولوژیکی کرد
وزارت بهداشت ایران به عنوان مهمترین مرجع علمی ایران در حوزه بهداشت و درمان نیز سلاح بیولوژیکی بودن کرونا را رد می کنند
علی خامنه ای:«شما آمریکاییها متّهمید به اینکه این ویروس را شما تولید کردهاید؛ کدام عاقلی به شما اعتماد میکند که شما بیایید برای او دارو بیاورید؛ ممکن است داروی شما یک وسیلهای باشد برای اینکه این بیماری را بیشتر گسترش بدهید.»
علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی، روز سوم فروردین سال ۱۳۹۹ در سخنرانی نوروزی خطاب به مردم ایران، آمریکا را متهم به تولید و استفاده از ویروس کرونا به عنوان یک سلاح بیولوژیکی کرد و با تاکید بر اینکه نمی داند چقدر این اتهام حقیقی است، گفته: «وقتی این اتّهام وجود دارد کدام عاقلی به شما اعتماد میکند که شما بیایید برای او دارو بیاورید؛ ممکن است داروی شما یک وسیلهای باشد برای اینکه این بیماری را بیشتر گسترش بدهد. هیچ اعتباری ندارید؛ به شما اعتمادی نیست.» علی خامنه ای با بیان اینکه این کارها از آمریکا برمی آید گفته: «ممکن است یک دارویی را شماها تجویز کنید، یا وارد کشور بکنید که این ویروس را ماندگار کند و مانع تمام شدنش بشود؛ … یا اگر کسی را به عنوان درمانکننده و پزشک بخواهید بفرستید، ممکن است او بخواهد بیاید اینجا، اثر عملی سمّی را که تولید کردهاند را از نزدیک ببیند؛ چون گفته میشود که با استفادهی از آشناییهای ژنتیک ایرانی که از وسایل مختلفی به دست آوردهاند، یک بخشی را بالخصوص برای ایران درست کردهاند؛ خب این ممکن است بخواهد بیاید ببیند که اثرش چگونه شد؛ اطّلاعات خودشان را تکمیل کنند و دشمنی خودشان را بیشتر کنند.»
او این اظهارات را در توجیه رد کمک های آمریکا به ایران در مقابله با ویروس کرونا اظهار داشته و گفته: «خودتان دچار کمبودهای وحشتآوری هستید؛ هم از لحاظ وسایل پیشگیری در بُروز بیماری، از ابتلای به بیماری، هم در دارو و مانند اینها. اگر چیزی دارید و دستتان باز است صرف خودتان بکنید.»
علی خامنه ای و دیگر شخصیت های سیاسی ایران پیش از این نیز این ادعا را مطرح کرده بودند که کرونا «یک سلاح بیولوژیک» است. چقدر این ادعا حقیقی است؟ آیا ادله های موجود سلاح بیولوژیکی بودن کرونا را تایید می کند؟ «ایران وایر» در این گزارش می کوشد به این پرسش پاسخ دهد.
قرارگاه پدافند زیستی و سکوت و انفعال در برابر کرونا
پدافند غیرعامل، با تاسیس و فعال کردن قرارگاه پدافند زیستی در سال ۱۳۹۲، ماموریت مقابله با تهدیدات زیستی و مدیریت بحران های ناشی از آن را به این قرارگاه سپرد. قرارگاهی که قرار بود با حمله بیولوژیکی مقابله کند و کشور را از چنین حملاتی مصون نگه دارد.
سردار جلالی فرمانده پدافند غیرعامل در یک مصاحبه رادیویی ۱۳ روز پس از اعلام رسمی ورود کرونا به ایران، با اعلام این خبر گفته: «سال۱۳۹۶ رزمایش مقابله با شیوع بیماری های واگیردار در فرودگاه بین المللی امام خمینی(ره) اجرا شده که دقیقا وضعیت کنونی را شبیه سازی کرد و در خلال آن وظایف دستگاه های ذیربط تعیین، آموزش و تمرین شده است.» او اگرچه در این مصاحبه رسما اعلام می کند که اثبات تخصصی این ادعا که «کرونا برای تحت تاثیر قراردادن اقتصاد چین و ایران ساخته شده»، نیاز به بررسی های آزمایشگاهی دارد، می گوید: «بررسی پیامدهای این ویروس از نظر میزان تلفات یا وسعت همه گیری و نوع موج رسانهای حاکم بر آن، در جهت تشدید ترس و وحشت و نگرانی بین مردم، این فرضیه را تقویت می کند که یک حمله زیستی با اهداف اقتصادی علیه چین و ایران روی داده است.» او در واقع با این اظهارات می کوشد تلویحا بر «حمله بیولوژیکی بودن کرونا به چین و ایران» صحه بگذارد ادعای که به نظر می رسد در شکل گیری این ایده در ذهن رهبر جمهوری اسلامی نیز بی تاثیر نبوده ولی او توضیح نمی دهد که اگر این یک حمله بیولوژیکی بوده چرا قرارگاه پدافند زیستی که برای چنین مواقعی ایجاد شده به وظیفه خود عمل نکرده است؟ چرا حداقل مرز فرودگاه امام را به موقع مسدود نکرده و چرا اجازه داده تا حمله بیولوژیکی بدون مقاومت در ایران به اهداف خود برسد؟
در عین حال، ادعای حمله بیولوژیکی بودن کرونا، محدود به مشاوران نظامی رهبر ایران نیست، بلکه طرح این ادعا در کشور روسیه پررنگ تر، قابل مشاهده است.
گاردین در گزارشی با عنوان «رسانه های روسی اطلاعات غلط درباره کوید ۱۹ انتشار می دهد» می نویسد: «بررسی ها نشان می دهد که رسانه های طرفدار کرملین در روسیه طی دو ماه گذشته (۱۶ ژانویه تا ۱۶ مارچ ۲۰۲۰) در بیش از ۸۰ مقاله ای این اطلاعات غلط را انتشار داده اند که ویروس کرونا، یک سلاح بیولوژیکی است که توسط چین، آمریکا و یا انگلیس ساخته و منتشر شده است.»
آیا مجامع علمی سلاح بیولوژیک بودن کرونا را تایید می کنند؟
بررسی های ایران وایر نشان می دهد این ادعا که، کرونا یک سلاح بیولوژیک است یا اینکه کرونا محصول تغییر ژنتیکی ویروس توسط انسان باشد را هیچ نهاد علمی معتبری تایید نکرده است. برعکس دانشمندان و نهادهای علمی بر این باور هستند که کرونا محصول تکامل طبیعی ویروس سارس است.
مجله Nature، به عنوان یکی از معتبرترین مجله های علمی در حوزه ژنتیکی روز دوم ماه مارس در مقاله ای تاکید دارد که کرونا یا همان کوید ۱۹ که با سندروم حاد تنفسی همراه است از خانواده ویروس سارس است که به صورت طبیعی تکامل یافته است. مجله نیچر دو هفته بعد در مقاله ای دیگر به بررسی منشا ویروس کرونا پرداخته و مجدد تاکید می کند که بررسی های علمی نشان می دهد که ژنتیک ویروس کرونا دستکاری شده نیست. نویسندگان این مقاله منتقل شدن ویروس از منبع حیوانی و رشد تکاملی این ویروس در حیوان را محتمل ترین سناریو می دانند و اعتقادی به سناریوهایی که کرونا را محصول آزمایشگاهی می دانند غیرقابل قبول می دانند.
مجله BioSpace نیز روز ۱۸ مارس در مقاله ای با عنوان «محققان بین المللی نتیجه گرفته اند که کوید ۱۹ ساخته بشر نیست» بر این نکته تاکید دارد که «نتیجه تحقیقات ثابت می کند که ویروس کرونا محصول تکامل طبیعی است و به هرگونه گمانه زنی در مورد مهندسی ژنتیک عمدی پایان می دهد.»
روزنامه USA TODAY نیز روز یکشنبه این ادعا که آیا ویروس کرونا در یک آزمایشگاه چینی ساخته شده را مورد راست آزمایی قرار داده و نوشته: «بر اساس ژنوم ویروس و خصوصیات آن، هیچ ادله ای وجود ندارد که مهندسی شدن ویروس را تایید کند.» این روزنامه براساس تحقیقات خود، به این ادعا نشان «نادرست» داده و معتقد است کرونا ویروسی ساخته شده در آزمایشگاه نیست.
وزارت بهداشت ایران به عنوان مهمترین مرجع علمی ایران در حوزه بهداشت و درمان نیز سلاح بیولوژیکی بودن کرونا را رد می کنند. رضا ملک زاده معاون وزیر بهداشت که پیش از این سمت وزارت بهداشت را نیز عهده دار بوده روز ۲۳ اسفند در یک مصاحبه در پاسخ به این پرسش که «کرونا یک جنگ بیولوژیک آمریکا علیه چین بوده» این نظریه را کامل رد می کند و می گوید: «برآوردهایی که ما داریم اینطور نیست. در حقیقت اپیدمیهای دیگری هم داشتیم، چه در ۳۰-۲۰ سال گذشته و چه در گذشتههای دور این مسئله را داشتیم. این که این جنگ بیولوژیک بوده خواهید دید خود آمریکا بیش از همه از این ویروس آسیب خواهد دید.»
آنچه ادعای رهبر ایران را بی اعتبار می کند
یک پژوهشگر حوزه ژنتیک در ایالت کالیفرنیا آمریکا در این خصوص به «ایران وایر» می گوید: شکی نیست که بسیاری از کشورهای جهان از جمله آمریکا در زمینه تولید و گسترش سلاح های بیولوژیک و پاتک های مربوطه فعال هستند. پیش از رهبر ایران نیز عده ای ادعای سلاح بیولوژیکی بودن کرونا را مطرح کرده اند اما آنچه اظهارات رهبر ایران را مضحک کرده، این است که او می گوید: «ممکن است یک دارویی را شماها تجویز کنید، یا وارد کشور بکنید که این ویروس را ماندگار کند و مانع تمام شدنش بشود.» چرا که این ادعا هیچ پایه علمی و عقلی ندارد و یک حرف کاملا بی اساس است. او با تاکید بر اینکه بیست سال سابقه فعالیت تخصصی روی ژنتیک دارد می گوید: تاکنون ترکیبی با ماهیت افزایش شیوع ویروس یا قدرت ایجاد مانع در برابر مهار آن، مورد شناسایی و مطالعه در تمام حوزه های فارموکولوژی یا بیولوژی قرار نگرفته است.
او در پاسخ به این پرسش که این ادعا هم مطرح شده که این ویروس برای ضربه زدن به اقتصاد چین و ایران ساخته شده، یا اینکه شباهت ژنتیکی ایران و ایتالیا سبب شیوع این ویروس در این دو کشور شده می گوید: بدون مستند علمی هر حرفی می شود زد ولی این ادعاها فاقد پایه و اساس علمی و تخصصی است. در بین تمام موجودات زنده، ازجمله انسانها، می توان شباهت ها و تفاوت های ژنتیکی متعددی یافت، مجددا هیچ ویروسی که بتواند گروه ژنتیکی خاصی از انسانها را هدف قرار داده و مابقی را مستثنی شود مورد شناسایی و مطالعه قرار نگرفته است. مضاف بر آن الگوی ژنتیکی چینی ها، ایرانی ها و اروپای غربی کاملا از هم متمایز هستند. به گونه ای که طراحی یک ویروس که فقط دو نژاد ایرانی و چینی را هدف قرار دهد ناممکن و حتی مضحک به نظر می رسد. از طرفی حقیقت دیگری که این فرضیه را ناممکن می سازد این است که برای مهندسان ژنتیکی و ویروس شناسان آمریکایی چنین اعتباری قائل باشیم که قادرند ویروس پیچیده ای تولید کنند که تنها ایرانیان و چینی ها را گرفتار کند ولی اینقدر توان علمی نداشته باشند که احتمال گرفتار شدن اروپاییان و آمریکایی ها را در اکتشاف خود، نظر نگیرند.
به باور این دانشمند حوزه ژنتیک، احتمالا نقش انسان در پیدایش اینگونه ویروس ها (سارس، مارس یا کوید ۱۹) بیشتر از طریق دست کاری در اکوسیستم کره زمین و در نتیجه تنگ شدن عرصه برای گونه های مختلف جانوری، که سابقا دارای ارتباطات کمتری بودند، ممکن است. لذا باید گفت محتمل ترین فرضیه در مورد پیدایش ویروس هایی مانند سارس، مارس و کوید ۱۹ گلوبال وارمینگ و تنگ ترشدن عرصه برای حیوانات و افزایش احتمال انتقال ویروس ها از گونه ای به گونه ی دیگر از جمله انسان است.
جمع بندی
علی خامنه ای رهبر ایران روز سوم فروردین سال ۱۳۹۹ آمریکا را متهم به تولید و استفاده از ویروس کرونا به عنوان یک سلاح بیولوژیکی کرد و با تاکید بر اینکه نمی داند چقدر این اتهام حقیقی است، گفته: «وقتی این اتّهام وجود دارد کدام عاقلی به شما اعتماد میکند که شما بیایید برای او دارو بیاورید؛ ممکن است داروی شما یک وسیلهای باشد برای اینکه این بیماری را بیشتر گسترش بدهد. هیچ اعتباری ندارید؛ به شما اعتمادی نیست.» علی خامنه ای با بیان اینکه این کارها از آمریکا برمی آید هرگونه کمک گرفتن از آمریکا برای مقابله با کرونا را رد کرده است.
آیا ادله های موجود سلاح بیولوژیکی بودن کرونا را تایید می کند؟ بررسی های «ایران وایر» نشان می دهد که نه تنها هیچ مرجع معتبر علمی این ادعا را تایید نمی کند بلکه برخی مراجع علمی از جمله مجله علمی نیچر، کرونا را محصول تکامل طبیعی ویروس سارس می دانند و ادعای مهندسی ژنتیکی کرونا و نقش آزمایشگاهها در تولید این ویروس را رد می کنند. ضمن اینکه وزارت بهداشت ایران نیز پیش از این چنین ادعایی را رد کرده است.
علی خامنه ای در حالی بار دیگر آمریکا را به دست داشتن در تولید و شیوع ویروس کرونا متهم می کند که این ادعا پیش از این توسط هیچ نهاد علمی اثبات نشده و توسط نهادهای مختلف راست آزمایی و نادرست بودن آن اعلام شده بود، از این رو ایران وایر به ادعای رهبر ایران نشان «دروغ پینوکیو» می دهد.