-سرگئی لاوروف: «وضعیت نگران کننده است… ما قویاً با هرگونه اقدام برای بهرهبرداری از این شرایط و استفاده ابزاری از شورای امنیت برای اقدامات ضدایرانی مقابله میکنیم».
-روزنامه لوموند به نقل از یک دیپلمات غربی: کشورهای اروپایینمیتوانستند دست روی دست بگذارند و منفعلانه شاهد عدم همکاری دولت ایران با آژانس و نقض برجام باشند.
-سخنگوی وزارت خارجه فرانسه: ایران باید مثل هر کشور دیگری بدون هیچ تاخیر و شرطی به درخواست آژانس برای ورود به مراکز خود پاسخ مثبت بدهد.
– ظریف: ما اجازه نخواهیم داد آژانس بین المللی انرژی اتمی ابزار دست دولت ترامپ برای نابودی برجام شود!
روسها به جمهوری اسلامی قول دادهاند هر کاری لازم است انجام خواهند داد که برجام از بین نرود.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه ۱۶ ژوییه (۲۸ خرداد) در دیدار با محمدجواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی گفت «وضعیت نگرانکننده است؛ روسیه در برابر هرگونه تلاش برای تضعیف برجام و اقدامات ضدایرانی در شورای امنیت مقاومت خواهد کرد».
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در حال بررسی گزارش مدیرکل آژانس در مورد عدم همکاری جمهوری اسلامی با بازرسان است. تهران با نقض مفاد برجام، میزان ذخایر و غلظت اورانیوم را افزایش داده و در مورد کشف آثار رادیواکتیو در چند سایت پاسخگو نیست.
آمریکا از جامعه بینالمللی خواسته برای مقابله با اقدامات بیثبات کننده رژیم ایران متحد شوند و اروپاییها به دنبال تصویب یک قطعنامه توبیخی علیه جمهوری اسلامی هستند.
رادیو فرانسه به نقل از روزنامه فرانسوی «لوموند» نوشت که دیپلماتهای اروپایی نمیتوانستند دست روی دست بگذارند و منفعلانه شاهد عدم همکاری جمهوری اسلامی ایران و اقدامات آن در نقض برجام باشند.
لوموند میافزاید که «سرویسهای اطلاعاتی آمریکا و آژانس بینالمللی انرژی اتمی از مدتها پیش بر این عقیده بودهاند که ایران دارای یک برنامه پنهان ساخت سلاح اتمی است که در سال ۲۰۰۳ و بسیار پیش از امضای توافق اتمی در سال ۲۰۱۵ متوقف شده است.»
لوموند همچنین پیشبینی کرده که روسیه و چین با تصویب قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی در نشست شورای حکام مخالفاند اما حتی اگر مسکو و پکن در این مرحله ناجی جمهوری اسلامی باشند گزارش آژانس زمینهساز ارجاع پرونده اتمی جمهوری اسلامی به شورای امنیت خواهد بود که درواقع یک نوع ساز و کار در توافق اتمی است که با عنوان «مکانیسم ماشه» شناخته میشود و اگر اروپاییها تصمیم به فعال کردن آن بگیرند مخالفت روسیه و چین بیاثر خواهد ماند و تحریمهای سازمان ملل بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ دوباره اعمال خواهد شد.
اما مسئله فقط این نیست. گرچه روسها مدعی حمایت از رژیم ایران در شورای امنیتاند و احتمالاً برای صدور قطعنامه توسط اروپاییها نیز مانعتراشی میکنند اما اصرار آنها به باقی ماندن ایران در برجام به نوعی گوشمالی جمهوری اسلامی است.
#Lavrov meets #Iranian FM #Zarif in #Moscow: protocol meeting
LIVE: https://bit.ly/30IBmep
ظریف پیش از سفر به مسکو بارها تاکید کرده بود اگر آژانس تصمیمی علیه جمهوری اسلامی بگیرد و پرونده اتمی به شورای امنیت ارجاع داده شود گزینه خروج از برجام و خروج از NPT در دستور کار قرار میگیرد اما پس از ملاقات با لاوروف در مسکو از این ادعاها عقبنشینی کرد و گفت: «دولت ترامپ کارش خروج از پیمانها و نهادهای بینالمللی است و ما اجازه نخواهیم داد آژانس بین المللی انرژی اتمی ابزار دست دولت ترامپ برای نابودی برجام شود!»
بر اساس شواهد به نظر میرسد که کاسه صبر اروپاییها نیز لبریز شده و اینبار قصد مماشات با تهران را ندارند. به ویژه فعالیتهای موشکی و تهدیدات منطقهای رژیم ایران از جمله تهدید به نابودی اسرائیل همچنان رکن اصلی سیاستهای آیتاللههاست که برای اروپا مطلقا قابل پذیرش نیست.
فرانسه اعلام کرده است که در حال همکاری با متحدان اروپایی خود جهت اعمال فشار بر ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
اگنس وون سخنگوی وزارت خارجه فرانسه گفت «ایران باید مثل هر کشور دیگری بدون هیچ تاخیر و شرطی به درخواست آژانس برای ورود به مراکز خود پاسخ مثبت داده و اجازه بدهد که بازرسان آژانس نبود مواد اتمی یا فعالیتهای هستهای در خاک آن کشور را راستیآزمایی کنند».
مایک پمپئو وزیرخارجه آمریکا نیز در تازهترین سخنان خود بار دیگر تکرار کرد جامعه بینالمللی باید خواستار همکاری فوری و کامل ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی شود.
شماری از ناظران میگویند جمهوری اسلامی تا دستیابی به بمب اتمی بین شش ماه تا یک سال فاصله دارد.
از: کیهان لندن