جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز جمعه ۱۳ تیرماه در بیانیهای اعلام کرده است که نامه وزیر امور خارجه ایران در خصوص پایبند نبودن سه کشور اروپایی به توافق هستهای موسوم به برجام و درخواست برای فعال کردن مکانیسم حل اختلافات را دریافت کرده است.
جوزپ بورل نوشته است: امروز نامهای از وزیر امور خارجه ایران دریافت کردم که در آن نگرانیهای ایران در مورد مسائل مربوط به اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) توسط فرانسه ، آلمان و بریتانیا را در قالب کمیسیون مشترک حل اختلافات از طریق «مکانیسم حل اختلاف» براساس بند ۳۶ ارجاع می داد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اضافه کرده است: همانگونه که قبلا هم گفتم، «مکانیسم حل اختلاف» مستلزم تلاش فشرده و با حسن نیت همه طرفهاست. به عنوان هماهنگ کننده «کمیسیون مشترک»، از همه طرفهای حاضر در برجام انتظار دارم که این فرایند را با چنین روحیهای در چارچوب برجام در پیش بگیرند.
جوزپ بورل تاکید کرده است: کمیسیون مشترک، که مسئول نظارت بر اجرای توافق ذیل مفاد توافق برجام است، از سال ۲۰۱۶ برای رایزنی درباره اجرای برجام و همچنین رسیدگی به مسایلی که از سوی هریک از طرفها به هماهنگ کننده ارائه شده، جلساتی را تشکیل داده است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا میگوید، در حالی که به پنجمین سالگرد برجام نزدیک می شویم، از این فرصت استفاده میکنم و اهمیت برجام را یادآوری میکنم. برجام یک دستاورد تاریخی برای منع تکثیر تسلیحات هستهای است که بر امنیت منطقهای و جهانی تاثیر میگذارد. من همچنان مصمم هستم تا با همکاری همه طرفهای حاضر در برجام و جامعه بین المللی آن را حفظ کنیم.
در همین زمینه، عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران میگوید، به دنبال اقدام سه دولت اروپایی ( آلمان، بریتانیا و فرانسه ) در ارائه پیش نویس قطعنامه در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و همچنین تداوم عدم پایبندی نسبت به تعهدات بین المللی ناشی از برجام و مصوبات کمیسیون مشترک، محمد جواد ظریف این نامه را برای جوپ بورل فرستاده است.
عباس موسوی اضافه کرده است، وزیر امور خارجه ایران، در نامه به هماهنگ کننده برجام، «یک بار دیگر موارد عدم پایبندی کشورهای اروپایی را طبق بند ۳۶ برجام به کمیسیون مشترک جهت حل و فصل ارجاع داد.»
لورنس نورمن، خبرنگار وال استریت جورنال در بروکسل، در این خصوص نوشته است، این اقدام ایران در راستای از بین بردن برجام ارزیابی نمیشود، بلکه هدف ایران از این اقدام، همانطور که یک دیپلمات گفته، تشدید فشار بر کشورهای اروپایی است تا بین ایران و آمریکا یکی را انتخاب کنند و امکان بازی میانه وجود ندارد.
لورنس نورمن با اشاره به این که اقدام ایران « آغاز پایان نیست»، گفته است که این اقدام وضعیت بی ثبات و نامشخص بین ایران، سه کشور اروپایی و آمریکا بر سر برجام را در طول تابستان امسال پیچیدهتر خواهد کرد.
پیش از این به درخواست وزیران امور خارجه فرانسه، آلمان و بریتانیا ۲۴ دیماه سال گذشته به دلیل عدول ایران از اجرای تعهدات خود ذیل برجام ، مکانیسم حل اختلاف به جریان افتاد.
بریتانیا، فرانسه و آلمان در بیانیهای با اشاره به عدول مرحله به مرحله ایران از تعهدات برجامی خود نوشتند که «به دلیل اقدامهای ایران چارهای نمانده» جز این که مکانیسم حل اختلاف را فعال کنیم.
اما مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بهمن ماه سال گذشته اعلام کرد جدول زمانی مکانیسم حل اختلاف تمدید شد.
بر اساس بند های ۳۶ و ۳۷ برجام، طرفهای حاضر در این توافق میتوانند به کمیسیون مشترک شکایت کنند و این کمیسیون ۱۵ روز فرصت خواهد داشت تا به این شکایت رسیدگی کند. در ادامه در صورتی که این اختلافات حل نشود به وزیران خارجه ارجاع داده خواهد شد. در نهایت و در صورتی که اختلاف حل و فصل نشود٬ موضوع به شورای امنیت ارجاع داده خواهد شد.
از: رادیو فردا