مکرون در لبنان
امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه که دو روز پس از انفجار مرگبار بیروت به این شهر سفر کرده است، وعده داد به زودی نشستی برای جمعآوری کمکهای بین المللی برای لبنان بحران زده برگزار میشود.
آقای مکرون در پایان سفر فوری و کوتاه خود به بیروت در جمع خبرنگاران گفت این نشست “در روزهای آینده” برگزار خواهد شد. او گفته این کنفرانس را با همکاری کشورهای خاورمیانه، آمریکا، اروپا برگزار خواهد کرد و هدف از آن جمعآوری پول برای کمکهای فوری، غذا، سرپناه و دارو خواهد بود.
به گفته آقای مکرون، کمکهای جمعآوری شده در این نشست مستقیما به مردم، سازمانهای امدادی و گروههای که به این کمک نیاز دارند ارائه خواهد شد.
رئیس جمهوری فرانسه همزمان هشدار داد که چکهای سفید امضا برای سیستمی که دیگر از اعتماد مردم برخوردار نیست نخواهد داد و خواستار اصلاحات سیاسی در این کشور شد.
او پیشتر هم برای اصلاحات سیاسی به رهبران این کشور ضربالاجل داده بود.
میشل عون، رئیسجمهور لبنان، روی باند فرودگاه از آقای مکرون استقبال کرد.
آقای مکرون گفت به دنبال یک پیمان سیاسی جدید در لبنان است و پیشنهاد خود را با رهبران لبنانی در میان میگذارد.
او گفت: “۱ سپتامبر بازمیگردم و اگر تا آن موقع آنها از پسش برنیایند، من مسئولیت سیاسی خود را به عهده میگیرم.”
بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا هم گفته که از دیدن صحنههای انفجار بیروت شوکه شده و تحت تاثیر قرار گرفته است. او گفت که تمرکز بریتانیا، نیازهای مردم این کشور است.
در انفجار روز سهشنبه که در انباری در اسکله بیروت رخ داد بیش از صد نفر کشته و هزاران نفر زخمی شدند. خانههای بسیاری در بیروت ویران شده یا خسارت جدی دیدهاند و نزدیک ۳۰۰ هزار نفر بیخانمان شدهاند.
آقای مکرون اولین مقام بلندپایه خارجی است که پس از انفجار روز سهشنبه به لبنان میرود.
او هنگام ورود به بیروت در جمع خبرنگاران گفت لبنان با بحران اقتصاد و سیاسی مواجه است و باید اصلاحات ضروری انجام دهد وگرنه همچنان دچار بحران خواهد بود.
در بیروت جمعیتی در اطراف آقای مکرون جمع شد که علیه دولت لبنان شعار “سقوط رژیم” و “انقلاب” میداد.
دولت کنونی لبنان، که ائتلافی از امل، حزبالله و جنبش میهنی آزاد است، پس از استعفای سعد حریری و به دنبال موجی از اعتراضات به فساد و ناکارآمدی دولت روی کار آمد.
فرانسه در ماههای اخیر هم به دنبال جلب حمایت بینالمللی از لبنان بود، هرچند ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، در سفر ماه گذشته خود از “انفعال” رهبران سیاسی لبنان انتقاد کرد.
ناصف حتی، وزیر خارجه لبنان، پس از آن با “کشور درمانده” خواندن لبنان از مقام خود استعفا کرد.
انفجار بیروت در حالی رخ داده که لبنان با یک بحران بانکی کمسابقه روبرو است و دستههای گوناگونی از شهروندان به فساد، ناکارآمدی و تاثیرپذیری رهبران سیاسی از کشورهای خارجی چون ایران و عربستان سعودی اعتراض دارند.
قرار بود دادگاه رسیدگی به سوءقصد رفیق حریری، نخستوزیر پیشین لبنان روز جمعه ۷ اوت درباره چهار مظنون از حزبالله لبنان حکم بدهد.
در آستانه حکم دادگاه، که به پشتیبانی سازمان ملل و در لاهه هلند تشکیل شده، این نگرانی وجود داشت که تنشهای سیاسی در لبنان تشدید شود.
اعلام حکم به مدت ۲ هفته به تعویق افتاده است.
هیچ یک از چهار مظنون بازداشت نشدهاند و حزبالله لبنان گفته چنین اتفاقی نخواهد افتاد.
محکومیت احتمالی وابستگان حزبالله میتواند روی تلاشهای فرانسه برای جلب حمایت بینالمللی تاثیر بگذارد.
از: بی بی سی