بانک مرکزی ایران طی گزارشی از صادرات ۲۹ میلیارد دلار نفت، میعانات گازی، محصولات نفتی و گاز در سال گذشته خورشیدی خبر داده که نسبت به سال ۹۷ کمتر از نصف شده است. سال ۹۷ این رقم ۶۰ میلیارد و ۷۳۵ میلیون دلار بود.
بر اساس این گزارش که روز شنبه ۱۵ شهریور در سایت بانک مرکزی منتشر شده است، کل صادرات نفتی و کالاهای غیرنفتی ایران در سال گذشته خورشیدی ۵۹.۴ میلیارد دلار بوده است که نسبت به سال قبل آن ۳۶ درصد افت نشان میدهد.
واردات کالا به کشور نیز پارسال بیش از ۵۲ میلیارد دلار بوده است.
بدین ترتیب تراز تجاری کشور از لحاظ بازرگانی نفت و کالا در سال ۱۳۹۸ مثبت ۷.۱ میلیارد دلار بوده است. تراز تجارت خارجی ایران در سال ۹۷ هم مثبت ۳۲.۶ میلیارد دلار بود.
البته جزئیات گزارش بانک مرکزی نشان میدهد که ایران در سال گذشته بیش از ۱۵ میلیارد دلار واردات خدمات و کمتر از ۱۱ میلیارد دلار صادرات خدمات داشته است.
بنابراین کل تراز تجارت خارجی کشور تنها ۳ میلیارد دلار به نفع ایران بوده است.
گزارش بانک مرکزی از صادرات ۲۹ میلیارد دلاری نفت، میعانات گازی، محصولات نفتی و گاز در سال گذشته در حالی است که اوپک، صادرات این اقلام، منهای گاز، برای ایران در سال گذشته میلادی را کمی بیش از ۱۸ میلیارد دلار گزارش داده بود. این رقم در سال ۲۰۱۸ بیش از ۶۰ میلیارد دلار بود.
آمارهای رسمی ایران نشان میدهد که پارسال ۱۷.۵ میلیارد متر مکعب صادرات گاز داشته که با توجه به قیمتهای منطقهای، احتمالا حدود ۲.۵ تا ۳ میلیارد دلار برای کشور ارز آوری داشته است.
بدین ترتیب، بر اساس آمارهای بانک مرکزی، صادرات نفت و محصولات نفتی ایران در سال گذشته خورشیدی باید بیش از ۲۶ میلیارد دلار باشد که با آمارهای اوپک اختلاف فاحش دارد.
آمارهای شرکت اطلاعات کالا، کپلر، نشان میدهد که صادرات نفت ایران در سال گذشته خورشیدی به طور متوسط ۶۰۵ هزار بشکه در روز بوده است، در حالی که این رقم در دور مشابه سال ۹۷ حدود ۲ میلیون بشکه و در دور مشابه سال ۹۶ بیش از ۲.۵ میلیون بشکه بود.
اگر آمارهای بانک مرکزی ایران درست باشد، به نظر میرسد رقم صادرات نفت ایران بسیار بالاتر از آن چیزی باشد که نهادها و شرکتهای بینالمللی تخمین میزنند.
برای نمونه بر اساس برآورد شرکت کپلر، متوسط صادرات نفت ایران در نیمه اول سال ۲۰۱۹ کمتر از ۳۰۰ هزار بشکه بوده، اما شرکت تانکر ترکرز که کشتیها را ردیابی میکند، اخیرا گزارشی منتشر کرده بود که تصویر ۱۶ نفتکش را نشان میدهد که پنهانی نفت ایران را در میانه دریاها و اقیانوسها به نفتکش دیگری بارگیری میکنند و این گزارش میگوید احتمالا صادرات نفت خام ایران در عمل دو برابر آن چیزی باشد که تخمین زده میشود.
با استفاده از گزارشهای بانک مرکزی، کپلر، تانکر ترکرز و رادیو فردا؛ ف.ق/س.ن
از: رادیو فردا