خبرنگاران بدون مرز از موارد جدیدی از بازداشتها و محکومیتهای علیه روزنامهنگاران ایران خبر دادهاند. یک مسئول این سازمان گفته است که “شورای حقوق بشر باید برای حفاظت و دفاع از روزنامهنگاران اقدامهای جدیتری انجام دهد.”
خبرنگاران بدون مرز در این رابطه به صدور حکم محکومیت، بازداشت و صدور قرار وثیقه برای ۵ روزنامهنگار اشاره میکنند.
محمد مساعد یکی از این خبرنگاران است که روز ۱۲ شهریور با صدور حکم چهار سال و نه ماه زندان روبرو شده است. مساعد در توئیتی نوشته است که دادگاه در توجیه این حکم اتهاماتی همچون “سیاهنمایی”، “بحراننمایی”، “تحریک مخاطب خالیالذهن”» و “شالودهشکنی” را متوجه او کرده است.
مساعد روز ۱۷ آبانماه ۱۳۹۸ در نخستین روز قطع اتصال اینترنت در کشور و پس از انتشار توییتی در این باره بازداشت شد و به تاریخ ۱۶ آذر با سپردن وثیقه آزاد شده بود.
کوثر کریمی، به نوشته بیانیه خبرنگاران بدون مرز یکی دیگر از روزنامهنگارانی است که به تازگی مشمول حکم بازداشت شده است. کریمی خبرنگار خبرگزاری رسمی مهر ( وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی) است که در تاریخ ۲۸ اوت در جریان تلاش برای پوشش خبری اعتراضهای مردم روستای ابوالفضل در جنوب شهر اهواز بازداشت شد.
اعتراض مردم این روستا متوجه اقدامهای بنیاد مستضعفان برای ویران کردن خانههایشان بود. یکی از مسئولان سازمان تبلیغات اسلامی از آزادی کوثر کریمی در همان روز بهداشت با قید کفالت آزاد شده است ولی خبرگزاری مهر “تهدید شده است که اگر پیگیری را ادامه دهد، دستور احضار مدیرعامل خبرگزاری را خواهند داد”.
“اعتراض علیه رژیم؛ سرکوب بیشتر روزنامهنگاران”
بابک طهماسبی، روزنامهنگار دیگری است که به نوشته بیانیه خبرنگاران بدون مرز در روزهای اخیر از تایید حکم دوسال زندان و ۷۴ ضربه شلاق بدست شعبه ۱۷ دادگاه اهواز مطلع شده است. اتهام طهماسبی “نشر اکاذیب” و “توهین و افترا” و در پی شکایت مسئولان شرکت ملی حفاری و برای گزارشهای او از وضعیت نابسامان معیشتی کارگران این شرکت محاکمه شده بود.
بیانیه خبرنگاران بدون مرز سپس به مورد یک روزنامهنگار کرمانی به نام امیررضا تیموری اشاره میکند که به عنوان خبرنگار سایت تابناک در پی شکایت نماینده شهر و رییس کمیسیون افتصادی مجلس شورای اسلامی به پلیس فضای مجازی فتا احضار و پس از بازجویی برای “نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی” تفهیم اتهام شد. این خبرنگار تا برگزاری دادگاه به قید کفالت آزاد شده است.
آخرین مورد در بیانیه خبرنگاران بدون مرز، مورد روزنامهنگاری گنبدکاوسی به نام امانمحمد خجملی است که به اتهام “نشر اکاذیب” و “تشویش اذهان عمومی” در دادگاه تجدیدنظر به جریمه نقدی یک میلیون و ششصد هزار تومان تعدیل یافت محکوم کردهاست. دادگاهیشدن این روزنامهنگار به دلیل انتشار مطالبی در باره وضعیت بحران اقتصادی و با شکایت نهادهای امنیتی بوده است. پیش از این به تاریخ در بهمن ماه ۹۸ بازداشت و با تامین کفالت آزاد شده بود.
رضا معینی مسوول دفتر ایران و افغانستان گزارشگران بدون مرز در باره موارد اخیر بازداشتها و محکومیتهای خبرنگاران با بیان این که “اعتراضعلیه رژیم به سرکوب بیشتر روزنامهنگاران منجر شده است” این انتظار را مطرح کرده که پس از گزارش تکان دهنده گزارشگر ویژه سازمان ملل “شورای حقوق بشر باید برای حفاظت و دفاع از روزنامهنگاران اقدامهای جدیتری انجام دهد”.
وضعیت بد آزادی مطبوعات و انسداد شرایط برای کار روزنامهنگاران پیوسته موضوع گزارشهای متعدد گروههای حقوق بشری و مدافع آزادی بیان، از جمله خبرنگاران بدون مرز بوده است. در تازهترین ردهبندی جهانی آزادی مطبوعات این سازمان، ایران در میان ۱۸۰ کشور جهان جزو کشورهای انتهای جدول است و در رتبه ۱۷۳ ایستاده است.
از: دویچه وله