به نوشته هرانا، شعبه ۲ دادگاه انقلاب ارومیه حامد قره اوغلانی را به اتهام «محاربه از طریق عضویت در سازمان مجاهدین خلق ایران» به اعدام محکوم کرده است
خواهر این دانشجوی زندانی میگوید جزییات حکم به آنها اعلام نشده و فقط وکیل حامد در تماسی تلفنی به خانواده گفته است دو نفر از قضات ۱۳ سال و سه ماه زندان صادر کردهاند و قاضی سوم هم حکم اعدام داده است
«حامد قره اوغلانی»، دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه شهید بهشتی و ساکن ارومیه، سال ۱۳۹۵ برای رفع مشکل مالی به کشور ترکیه سفر کرد و همان سال به ایران بازگشت. چهار سال بعد از آن سفر، یعنی تیرماه امسال، او در ارومیه بازداشت شد. نهادهای امنیتی مدعی هستند او در مدت اقامت در ترکیه با سازمان مجاهدین خلق ارتباط داشته و به این موضوع اعتراف کرده است. خانواده حامد اما میگویند عزیزشان ماهها زیر شکنجه شدید قرار داشته است. جزییات بیشتر این پرونده در گفتوگو با خواهر این زندانی.
***
«حامد قره اوغلانی» حدود پنج ماه پیش بازداشت شد و او را هفتم مهرماه به دادگاه بردند. در روزهای اخیر گزارشهایی منتشر شد که از صدور حکم او خبر میدهد.
«هانیه قره اوغلانی»، خواهر این دانشجوی زندانی، به ایرانوایر میگوید جزییات حکم به آنها اعلام نشده و فقط وکیل حامد در تماسی تلفنی به خانواده گفته است دو نفر از قضات ۱۳ سال و سه ماه زندان صادر کردهاند و قاضی سوم هم حکم اعدام داده است.
با این حال پایگاه خبری «هرانا» به جزییات بیشتری اشاره کرده است. به نوشته هرانا، شعبه ۲ دادگاه انقلاب ارومیه حامد قره اوغلانی را به اتهام «محاربه از طریق عضویت در سازمان مجاهدین خلق ایران» به اعدام محکوم کرده و شعبه ۳ دادگاه انقلاب ارومیه نیز او را به اتهامهای «شرکت در دورههای نظامی و حمله به پایگاههای بسیج»، «تبلیغ علیه نظام»، «توهین به مقدسات» و «توهین به رهبری» مجموعا به ۱۳ سال و ۳ ماه محکوم کرده است.
دستگاه قضایی جمهوری اسلامی هنوز واکنشی به این خبر نشان نداده است.
هانیه قره اوغلانی به ایرانوایر میگوید خود حامد اجازه پیدا نکرده حکم را کامل بخواند و وادارش کردهاند پای آن را انگشت بزند.
هانیه تاکید میکند چون چیزی از جزییات حکم دادگاه بدوی را نمیداند، نمی تواند با اطمینان در این باره حرف بزند.
اما ماجرای حامد چه بود و چرا ماموران وزارت اطلاعات او را به انواع اتهامها متهم کردهاند.
سفر حامد به ترکیه حدود چهار سال پیش انجام شد. در این چهار سال هم اتهامی علیه او مطرح نشده بود. اما تابستان امسال بعد از اینکه او یک پست در انتقاد از«ناکارآمدی سیستم ولایت فقیه» در یک گروه تلگرامی دانشجویی منتشر کرد بازداشت شد.
هانیه، خواهر این زندانی سیاسی، در گفتوگو با ایرانوایر ماجرای بازداشت حامد به دست اداره اطلاعات ارومیه و شکنجههای او در زندان را این طور شرح میدهد: «برادرم چهار سال پیش، بعد از آن که برای خانواده ما مشکل مالی پیش آمد، برای کار به ترکیه رفت. بعد از مدت کوتاهی هم برگشت. هم رفتن او به ترکیه و هم برگشتش کاملا قانونی صورت گرفت. طی این چهار سال گذشته هم اتهام سنگین اقدام مسلحانه علیه حامد مطرح نشده بود.»
او ادامه میدهد: «تا این که تیرماه امسال، چند روز بعد از اینکه یک پست در یک گروه تلگرامی منتشر کرد بازداشت شد. در واقع این طور که به نظر میآید، سفر او به ترکیه بهانهای شده که او را به خاطر یک انتقاد ساده از جمهوری اسلامی تحت فشار بگذارند.»
خواهر این دانشجوی زندانی در مورد جزییات این پست تلگرامی و بعد بازداشت او به ایرانوایر میگوید: «برادرم در یک گروه مجازی دانشجویان، به نام “گام سوم انقلاب” عضو بود. اوایل تابستان امسال در انتقاد از سیستم ولایت فقیه یک پست در این گروه گذاشت. به فاصله کوتاهی، یعنی هفتم تیر، بازداشت شد. تا ۲۶ تیر در بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه بود و بعد از آن به زندان مرکزی ارومیه منتقل شد. حامد در آن سه هفتهای که در بازداشت اداره اطلاعات بود تنها یک بار با خانواده تماس گرفت و فقط خبر داد که حالش خوب است. از قول بازجوها هم گفت اگر ما در مورد بازداشتشش اطلاعرسانی کنیم، مادرمان را میکشند. حامد در مدت بازداشت در اداره اطلاعات ارومیه شکنجه زیادی را تحمل کرد.»
در همین دوره سه هفته بازداشت حامد قره اوغلانی در اداره اطلاعات ارومیه، مادر و خواهر او هم احضار و چند ساعت بازجویی شدند.
هانیه قره اوغلانی میگوید برخورد ماموران با او و مادرش وحشتناک بود، به طوری که آرزو میکرد به جای شکنجههای روانی که میدادند شکنجه جسمی در کار بود: «مادرم معلم است. بازجوها بدون هیچ مدرکی به او گفتند تو سر کلاس به امام حسین و دیگر امامان شیعه توهین میکنی. به مادرم فشار آوردند که باید برگه تفهیم اتهام “توهین به مقدسات و رهبری” را امضا کند وگرنه کاری میکنند که از آموزش و پرورش اخراج شود. بازداشت من و مادرم با هدف فشار بر حامد بود تا به اتهامات سنگینی که به او نسبت داده بودند اعتراف دروغین کند. ما هم زیر فشار بازجوها برگههای اتهام را امضا کردیم.»
حامد قره اوغلانی بعد از سه هفته بازجویی، از بازداشتگاه وزارت اطلاعات به زندان مرکزی ارومیه منتقل شد. در این زندان نیز آزارها علیه او تمام نشده و او در کنار زندانیان خطرناکی نگهداری میشود که بارها او را به تجاوز تهدید کردهاند. به گفته خواهر این دانشجوی زندانی، آزارها و فشارها با این هدف صورت میگیرد که او اتهامهای کذب علیه خود را بپذیرد.
هانیه به ایرانوایر میگوید: «بعد از مدتها شکنجه، فردی را با عنوان روانپزشک در زندان نزد حامد فرستادند. این فرد از برادرم میپرسد آیا از کارهای خودت پشیمان هستی؟ حامد به خاطر شدت شکنجههایی که تحمل کرده جواب داده: من از به دنیا آمدنم پشیمان هستم. آن فرد هم به خاطر همین یک جمله، در گزارش خود مینویسد زندانی به وجود خدا و مبدا جهان شک دارد. بعدا قاضی پرونده همین جملات را به عنوان یکی از اتهامات حامد به پدرم اعلام کرد.»
به گفته خانواده قره اوغلانی، در دوران بازجویی اتهام سنگین «بـَـغی» به معنای اقدام مسلحانه علیه حکومت اسلامی علیه حامد مطرح شد. اما در دادگاه بدوی که هفتم تیرماه برگزار شد، انبوهی از اتهامات دیگر نیز وارد شد.
هانیه به ایرانوایر میگوید: «در دادگاه بدوی نه فقط در کمال ناباوری اتهام “بغی” و ارتباط با سازمان مجاهدین خلق را مطرح کردند، بلکه حامد را به مواردی مثل تبلیغ علیه نظام، توهین به رهبری و پاره کردن عکس قاسم سلیمانی هم متهم کردند. برای هیچ کدام از اتهامات هم، چه چه اقدام مسلحانه چه همراهی با سازمان مجاهدین خلق چه پاره کردن عکس سلیمانی، تا امروز هیچ سندی ارائه نکردهاند.»
هانیه قره اوغلانی از وکیل مدافعی که برای برادرش انتخاب کردهاند ناراضی است و میگوید «وکیلی که ما برای حامد استخدام کردیم، با این که پول زیادی دریافت کرد، در دادگاه کوچکترین دفاعی از برادرم نکرد. او حتی از حکم دادگاه بدوی رونویسی نکرد. وقتی دلیل این کار را پرسیدیم گفت برای این که شما حکم را رسانهای میکنید.»
بازداشت، بازجویی، طرح اتهامات، برگزاری دادگاه و صدور حکم فقط ظرف پنج ماه صورت گرفته است. خواهر حامد قره اوغلانی به ایرانوایر میگوید همین به تنهایی نشاندهنده عدم رعایت دادرسی عادلانه است.
خانواده این زندانی سیاسی امیدوار هستند این رای در دادگاه تجدید نظر نقض شود و حامد قره اوغلانی آزاد شود.
از: ایران وایر