سازمان ملل متحد امروز پنجشنبه دهم دسامبر، با تاکید بر «ایجاد جهانی بهتر پس از کرونا و ایستادگی برای حقوق بشر» که موضوع اساسی امسال برای روز جهانی حقوق بشر است، خواستار اقدام مشترک کشورها برای تحقق این حقوق و مبارزه با شیوع ویروس کرونا تاکید کرد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، با انتشار یک پیام ویدیویی تصریح کرد که شیوع ویروس کرونا اهمیت دو حقیقت اساسی در مورد حقوق بشر را تقویت کرده است: نقض حقوق بشر به همه ما آسیب میرساند و تحقق این حقوق به عنوان یک ارزش بینالمللی از همه ما محافظت میکند.
دبیر کل سازمان ملل متحد افزود که شیوع ویروس کرونا اقشار آسیب پذیر جامعه در سراسر جهان، از جمله کارگران، افراد دارای معلولیت، افراد مسن، زنان و دختران و گروه های اقلیتی را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. بر اساس اظهارات آنتونیو گوترش، شیوع ویروس کرونا موجب افزایش آمار فقر، نابرابری، انواع تبعیض، سرکوب آزادیهای مدنی و سایر موار نقض حقوق بشر نیز شده و جوامع بشری را با چالش های جدیدی روبرو ساخته است.
علاوه بر یادآوری این موارد، آنتونیو گوترش تاکید کرد که پاسخ موثر به همه گیری ویروس کرونا باید مبتنی بر همبستگی و همکاری همه کشورهای جهان باشد نه بر اساس رویکردی ملی گرا. وی گفت: «به مناسبت روز جهانی حقوق بشر، من همه کشورها را به مبارزه برای تحقق حقوق بشر و پیامدهای ویروس کرونا و همچنین ایستادگی برای ایجاد جهانی بهتر پس از شیوع این ویروس فرامیخوانم».
وضعیت حقوق بشر در جهان
همزمان با تجلیل از روز جهانی حقوق بشر، سازمان های مختلف بینالمللی از جمله دیدبان حقوق بشر و عفو بینالملل نیز ضمن ابراز نگرانی در مورد بدتر شدن وضعیت حقوق بشر در زمان پاندمی کرونا، خواستار همکاری کشورها برای عبور از این وضعیت شدند. میشل باشله، کمیسرعالی حقوق بشر سازمان ملل متحد روز چهارشنبه نهم دسامبر، در جریان یک کنفرانس خبری در ژنو گفت: «ویروس کرونا شکنندگی و عدم موفقیت ما در ایجاد جوامع عادلانه را آشکار ساخته است.
بنا به گزارش های منتشر شده توسط نهادهای دفاع از حقوق بشار، شمار آوارگان در جهان۸۰ میلیون نفر رسیده و حقوق این افراد اغلب نقض میشود. خشونت علیه زنان، ازدواج اجباری دختران زیر سن، شکنجه زندانیان، تبعیض مذهبی، قومی و جنسیتی از جمله موارد دیگر نقض حقوق بشر در جهان به شمار می روند.
نهادهای دفاع از حقوق بشر از نقض این حقوق در ایران ابراز نگرانی کرده و گفتهاند موارد نقض این حقوق در دوران کرونا شدت یافته است. گروهی از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد روز چهارشنبه نهم دسامبر، به دولت ایران در مورد نقض آشکار حقوق بشر هشدار دادند.
افزایش حکم اعدام، به ویژه زندانیان سیاسی، نقض شدید حقوق زندانیان سیاسی، اعمال مجازات اعدام علیه کودکان، تبعیض علیه زنان و فشار فزاینده بر اقلیت های مذهبی از جمله موارد نقض حقوق بشر در ایران هستند که آخرین قطعنامه محکومیت «نقض حقوق بشر» در ایران به آن اشاره دارد. . گفتنی است که شصت و هفتمین قطعنامه محکومیت «نقض حقوق بشر» در ایران با ۷۹ رای موافق، ۳۲ رای مخالف و ۶۴ رأی ممتنع روز چهارشنبه ۱۸ نوامبر، در کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل به تصویبرسید.
وضعیت حقوق بشر در افغانستان
کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد اعلام کرد که در افغانستان، علاوه بر موارد نقض حقوق بشر، از سال ۲۰۰۹ تا آخر اکتبر سال ۲۰۲۰، بیش از۹۰ هزار غیرنظامی در این کشور در نتیجه خشونتهای ناشی از جنگ قربانی شدهاند. کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان با انتشار اعلامیه ای به مناسب روزجهانی حقوق بشر نوشته است: «حق حیات و برخورداری شهروندان از امنیت جسمی، روحی و روانی از حقوق بنیادین بشری شمرده میشود.» در متن این بیانیه همچنین آماده است: «کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان ضمن این که نگرانی خویش را از افزایش پدیدههای جرمی و جرایم جنایی در سطح مرکز و برخی ولایات کشور ابراز میکند، از حکومت افغانستان و نهادهای امنیتی میخواهد که برای مبارزه با این نوع جرایم، به ریشه یابی علل و عوامل اقتصادی و اجتماعی جرمخیزی پرداخته و در برخورد با مجرمان این نوع جرایم، کرامت انسانی و اصول دادرسی عادلانه را رعایت و با برخوردهای قانونی برای تأمین امنیت و حفاظت از جان و مال شهروندان، بیشتر تلاش کند.»
از: ار اف ای