یک سال پس از کشته شدن قاسم سلیمانی سخنان مقامات جمهوری اسلامی درباره “انتقام سخت” و یا انتقام از ترور او ادامه دارد.
روز ۱۰ دی اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، مقامات آمریکا را به ترور تهدید کرد و گفت که آنان باید “سبک زندگی مخفی سلمان رشدی را یاد بگیرند، چرا که جمهوری اسلامی انتقام قاسم سلیمانی را خواهد گرفت.”
مجلس ایران نیز که یک سال پیش طرح سه فوریتی موسوم به انتقام سخت را تصویب کرده بود بار دیگر طرح مشابهی را در دستور کار خود قرار داده است.
این سخنان مقامات جمهوری اسلامی در یک سال گذشته بارها تکرار شده و در عین حال “انتقام سخت” به “زمان و مکان مناسب” همراه با “صبر و حوصله” حواله داده شده است.
پس از کشته شدن قاسم سلیمانی آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در پیامی گفت “انتقام سختی” در انتظار کسانی که دست به این کار زدهاند خواهد بود.
درباره اقدام ایران گمانه زنی های مختلفی مطرح شد از جمله “ترور فرمانده سنتکام” و یا “دیگر فرماندهان نظامی آمریکا در منطقه”. حسین دهقان، مشاور نظامی رهبر جمهوری اسلامی، اما گفت که “در دنیای استکبار نمی توان هیچ کس را یافت که با یک تار موی زائد” قاسم سلیمانی برابری کند.
برخی از دیگر مقامات جمهوری اسلامی از جمله حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی، و ابراهیم رئیسی، رییس قوه قضاییه، اعلام کردند که “جبهه مقاومت” انتقام قاسم سلیمانی را خواهد گرفت. این سخنان به این معنا بود که گروه هایی مانند حزب الله لبنان یا گروه های مشابه اقداماتی را علیه منافع و نیروهای آمریکا انجام خواهند داد.
تعدادی از مقامات جمهوری اسلامی از جمله مجتبی ذوالنور، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران، اعلام کردند که “هدف ما صرفا انتقام است و قصد جنگ نداریم.” موضوعی در سخنان دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا هم مطرح شده بود.
ساعاتی پس از کشته شدن قاسم سلیمانی کاردار سوئیس به عنوان حافظ منافع آمریکا در تهران دو بار به وزارت خارجه ایران رفت تا پیام آمریکا را به مقامهای ایرانی منتقل کند و پاسخ ایران را بگیرد.
پس از آن علی فدوی، جانشین فرمانده سپاه، گفته است آمریکاییها “به روش دیپلماسی و غیره متوسل شدند و حتی گفتند اگر میخواهید انتقام بگیرید، متناسب با کاری که ما کردیم، انتقام بگیرید.”
در نهایت حوالی ساعت یک بامداد روز چهارشنبه ۱۸ دی ۹۸ به وقت تهران پایگاه نظامی عینالاسد آمریکا در استان انبار عراق هدف حملات موشکی ایران قرار گرفت. وزارت دفاع آمریکا پنتاگون تایید کرد که دو پایگاه نظامی در عراق هدف موشک هایی قرار گرفته است. بنا به گزارش ها پایگاه دوم که هدف حمله قرار گرفته در نزدیکی فرودگاه اربیل قرار دارد.
در این حملات کسی کشته نشد اما ایرانی ها و آمریکاییها اخبار ضد و نقیضی درباره تلفات و خسارات به پایگاه عینالاسد آمریکا در عراق منتشر کردند که به مرور زمان تغییر کرد.
در این میان برخی مقامات از جمله محمد حسین سپهر، جانشین سازمان بسیج کشور، نیز گفتند که هدف از حمله به پایگاه الاسد “کشتهسازی از سربازان آمریکایی نبود.”
ایران این حمله را به آمریکا اطلاع داده بود نیروهای مستقر در پایگاه عین الاسد “زمان دقیق” حمله را از قبل میدانستند و به همین دلیل فرصت کافی برای پناه گرفتن نظامیان وجود داشت.
نیویورک تایمز نیز نوشت که ایران بعد از این حمله از طریق سوئیسی ها پیامی مخابره کرد که در آن می گفت این پایان تلافی جویی ایران در مقطع فعلی است: “این پیام که پنج دقیقه بعد از دریافت توسط سوئیس به واشنگتن منتقل شد، رئیس جمهور را قانع کرد واکنشی نشان ندهد.”
مرحله بعد سخنان مقامات جمهوری اسلامی درباره “انتقام سخت” خروج نیروهای آمریکایی از منطقه بود. برخی مقامات از جمله رمضان شریف، سخنگوی سپاه پاسداران، اما حضور در راهپیمایی ۲۲ بهمن و انتخابات مجلس را نیز “انتقام سخت” خواندند.
پس از گذشت یک سال مقامات جمهوری اسلامی همچنان از “انتقام سخت” سخن می گویند اما مصداقی در این باره بیان نمی کنند. از سوی دیگر مجلس ایران که طرحی را برای ” اقدام متقابل ” در برابر کشته شدن قاسم سلیمانی تصویب کرده بود بار دیگر طرح جدیدی را با عنوان “طرح اقدام متقابل بر علیه آمریکا به عنوان عامل ترور” قاسم سلیمانی بررسی می کند.
روزشمار
۱۳ دی ۹۸
آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در پی کشته شدن قاسم سلیمانی پیامی صادر کرد و در آن گفت “انتقام سختی” در انتظار کسانی که دست به این کار زدهاند خواهد بود.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، هم در پیام خود گفت: “بیتردید انتقام این جنایت هولناک را ملت بزرگ ایران و دیگر ملتهای آزاده منطقه، از آمریکای جنایتکار خواهند گرفت”.
شورای عالی امنیت ملی در بیانیه ای از “اتخاذ تصمیمات مقتضی” درباره واکنش به ترور قاسم سلیمانی خبر داد و اعلام کرد “انتقام سخت” در “زمان و مکان مناسب” گرفته خواهد شد.
محسن رضایی، فرمانده اسبق سپاه پاسداران و دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، در توییتر نوشت که “انتقام سختی از آمریکا خواهیم گرفت.”
سپاه پاسداران در بیانیهای، اعلام کرد که ضمن «انتقام سخت خونهای» قاسم سلیمانی و همراهانش راه او «با قوت بیشتری ادامه خواهد یافت.»
ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه ایران، نوشت که”بیتردید سربازان جبهه مقاومت، انتقام خون” قاسم سلیمانی را خواهند گرفت و این انتقام به “اشد وجه” خواهد بود.
حسام الدین آشنا، مشاور حسن روحانی، نوشت که “ترامپ با قمار خود، آمریکا را وارد خطیرترین شرایط منطقهای کردهاست. کسی که پا را از خطوط قرمز فراتر بگذارد باید آماده تحمل تبعاتش باشد.”
علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران نیز پاسخ ایران به کشته شدن قاسم سلیمانی” سخت” خواهد بود.
۱۴ دی ۹۸
حسین سلامی، فرمانده کل سپاه، اقدام آمریکا را”یک خطای بسیار بزرگ” خواند.
علی فدوی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران، گفت که “زمان و مکان انتقام از آمریکاییها را ما تعیین میکنیم.”
حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی، گفت که “جبهه مقاومت و مبارزه در سراسر دنیا” انتقام قاسم سلیمانی و یارانش را خواهد گرفت.
مجید تخت روانچی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد، در واکنش به ترور سردار قاسم سلیمانی گفت قطعا پاسخ اقدام نظامی، نظامی خواهد بود.
ابوالفضل شکارچی، سخنگوی ستاد کل نیروهای مسلح ایران، گفت که ایران عجلهای برای تلافی ندارد و پاسخ این اقدام را ” با حوصله” خواهد داد.
۱۵ دی ۹۸
نمایندگان مجلس در بیانیه ای بر ضرورت “انتقام سخت” از عاملان تاکید کردند.
۱۶ دی ۹۸
علی ربیعی در توییتر نوشت که شامگاه ۱۵ دی در جلسه دولت موضوع کشته شدن سلیمانی مورد بحث قرار گرفت و بر ضرورت “پاسخگویی قاطع” به این اقدام جنایتکارانه تاکید شد
۱۷ دی ۹۸
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، گفت که واکنش تلافیجویانه ایران به ترور قاسم سلیمانی توسط ارتش آمریکا، اقدامی “متناسب” خواهد بود و علیه “اهداف مشروعی از ایالات متحده” صورت خواهد گرفت.
مجتبی ذوالنوری، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، گفت: “ما هیچ وقت شروعکننده جنگی نیستیم، بلکه پاسخ را متناسب با جنایت دشمن میدهیم.”
مجلس طرح سه فوریتی موسوم به”انتقام سخت” را تصویب کرد. در این طرح کلیه اعضای پنتاگون، شرکت ها، موسسات وابسته و افرادی که در کشته شدن قاسم سلیمانی نقش داشتند گروه تروریستی اعلام شدند. در این طرح همچنین ۲۰۰ میلیون یورو از صندوق توسعه ملی در اختیار نیروی قدس سپاه پاسداران قرار گرفت.
۱۸ دی ۹۸
پایگاه نظامی عینالاسد آمریکا در استان انبار عراق هدف حملات موشکی ایران قرار گرفت. وزارت دفاع آمریکا پنتاگون تایید کرد که دو پایگاه نظامی در عراق هدف موشک هایی قرار گرفته است. بنابه گزارش ها پایگاه دوم که هدف حمله قرار گرفته در نزدیکی فرودگاه اربیل قرار دارد.
رهبر جمهوری اسلامی با اشاره به حمله به پایگاه های آمریکایی گفت: “کارهای نظامی به این شکل کفایت این کار را نمیکند. باید حضور فساد برانگیز آمریکا در این منطقه تمام شود. آنها در منطقه جنگ، فتنه، ویرانی و خراب شدن زیربناها آوردند.”
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، درباره حمله به پایگاه نظامی آمریکا گفت: “جمهوری اسلامی ایران واکنش مناسب را نشان داد، اما اقدام اصلی خروج آمریکا از منطقه است.”
بهرام قاسمی، سفیر ایران در فرانسه، ضمن تمجید از حمله موشکی ایران به پایگاه نظامیان آمریکا در عراق، گفت: “ایران در نمایشی از عزم، قدرت، آمادگی و شجاعت و ذیل ماده ۵۱ منشور ملل، اقدامات متناسبی را برای دفاع از خود به عمل آورد.”
ابراهیم رییسی، رییس قوه قضاییه، در پی حمله موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به پایگاه آمریکایی عینالاسد، این اقدام را “سیلی سخت دیگری “بر چهره آمریکا دانست.
امیر حاتمی، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، درباره حمله موشکی ایران به پایگاه عین الاسد گفت: “اقدامات بعدی جمهوری اسلامی ایران متناسب با رفتار آمریکا است و استمرار پیدا خواهد کرد.”
۱۹ دی ۹۸
محمد حسین سپهر، جانشین سازمان بسیج کشور، گفت که هدف از حمله به پایگاه الاسد”کشتهسازی از سربازان آمریکایی نبود.”
جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به حمله سپاه پاسداران به پایگاه های آمریکایی اعلام کرد که “دهها تابوت” سربازان آمریکایی به کشورشان رهسپار میشوند”تا پایانی باشد بر حضور فساد برانگیز آمریکا” در منطقه
۲۰ دی ۹۸
مجید تختروانچی، نماینده ایران در سازمان ملل متحد، گفت ایران محلی را هدف قرار داده که برنامهریزی برای ترور قاسم سلیمانی در آن انجام شده است.
علی ربیعی، سخنگوی دولت، با تاکید بر اینکه ایران هیچ توصیهای به اقدام نیابتی علیه آمریکا به کسی نکرده است، گفت: “آمریکاییها با واسطههای مختلف نگرانیهای خود را در این باره به ما میگویند. “
۲۷ دی ۹۸
امامان جمعه ضمن تمجید از حمله به پایگاه عین الاسد خواستار خروج آمریکا از منطقه شدند. از جمله محمد سعیدی، امام جمعه قم، گفت:” آمریکای متجاوز بین گزینه خروج سریع از منطقه بدون ضربه و یا اجبار به خروج بر اثر ضربه قاطع مقاومت، باید یکی را انتخاب کند.”
۳۰ دی ۹۸
اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در مراسم معارفه خود گفت: “دشمن ناجوانمردانه سردار سلیمانی را به شهادت رساند، پاسخ دشمن را جوانمردانه خواهیم داد.”
۲۲ بهمن ۹۸
رمضان شریف، سخنگوی سپاه پاسداران، گفت:” ۱۰۰ نفر بر اثر حمله موشکی ایران به پایگاه عین الاسد در عراق ضربه مغزی شدند.”
۲۵ بهمن ۹۸
محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، گفت ” تا اخراج آخرین سرباز آمریکا از منطقه، مقاومت ادامه خواهد داشت و دست برنمیداریم. “
۳۰ بهمن ۹۸
احمد مروی، تولیت آستان قدس رضوی، حضور مردم در انتخابات را “جلوهای از انتقام سخت” دانست
۱ مرداد ۹۹
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، با بیان اینکه “انتقام سختتری” در راه است، گفت: “دو ملت ایران و عراق تا عاملان ترور شهدای مقاومت را مجازات نکنند، آرام نخواهند گرفت. “
۷ مهر ۹۹
محمّدرضا نقدی، معاون هماهنگکننده سپاه پاسداران درباره پاسخ این نهاد به کشته شدن قاسم سلیمانی این است که “آمریکا باید از منطقه برود و میرود.”
۲۹ شهریور ۹۹
حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، گفت که “انتقام سخت” از کشته شدن قاسم سلیمانی” تنها با متلاشی کردن نظام سلطه عملی خواهد بود.”
۲۶ آذر ۹۹
رهبر جمهوری اسلامی در در دیدار اعضای ستاد بزرگداشت سالگرد قاسم سلیمانی و خانواده او گفن که “تشییع میلیونی” قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس در عراق و ایران، “اولین سیلی سخت به آمریکاییها “بود اما “سیلی سختتر غلبه نرم افزاری بر هیمنه پوچ استکبار و اخراج آمریکا از منطقه است”.
او تاکید کرد که البته “آمران” و کسانی که در کشته شدن او دخالت داشتهاند نیز “باید انتقام پس دهند و این انتقام در هر زمانی که ممکن باشد، قطعی است.”
۳۰ آذر ۹۹
محسن رضایی،دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، با بیان اینکه انتقام سخت از عین الاسد شروع شده ولی ادامه دارد، گفت: ما “لبالمرصاد” هستیم؛ ما “در کمین هستیم تا در موقعیتهای مناسب، ضربات خودمان را به آمریکاییها وارد کنیم. “
۲ دی ۹۹
حسین امیرعبداللهیان، دستیار رییس مجلس در امور بین الملل، گفت که “انتقام سخت از ترور قاسم سلیمانی نیازمند صبر و برنامه ریزی است.”
۵ دی ۹۹
محمد حجازی، جانشین فرمانده نیروی قدس سپاه، گفت: “انتقام سخت سرجای خود باقی میماند یعنی باید از کسانیکه امر و اقدام کردند انتقام گرفته شود اما زمان و نحوه انتقام به شرایط بستگی دارد.”
۷ دی ۹۹
حسین امیر عبداللهیان، مشاور رئیس مجلس و سخنگوی ستاد گرامیداشت سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی، گفت که تعداد متهمین اصلی آمر و عامل آمریکایی ترور قاسم سلیمانی از “۴۵ به ۴۸ تن افزایش پیدا کرده که امیدواریم در آینده نزدیک شاهد صدور حکم قضایی و اقدامات قوی و تاثیرگذار قضایی در این مسئله باشیم.”
۹ دی ۹۹
گروهی از اعضای گروه “مسجد پناه مردم” در مشهد شهر زنجیره انسانی با عنوان “مطالبه انتقام سخت” تشکیل دادند و از سپاه پاسداران خواستند انتقام سخت را عملی کند.
۱۰ دی ۹۹
فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران دونالد ترامپ و دیگر مقامات دست اندرکار در کشته شدن قاسم سلیمانی از جمله وزرای خارجه و دفاع و رئیس سازمان سیا را به ترور تهدید کرد.
اسماعیل قاآنی در جلسه غیر علنی مجلس ایران گفت که آنان باید “سبک زندگی مخفی سلمان رشدی را یاد بگیرند، چرا که جمهوری اسلامی انتقام” قاسم سلیمانی را خواهد گرفت.
طرح “اقدام متقابل بر علیه آمریکا به عنوان عامل ترور” قاسم سلیمانی اعلام وصول شد.