فریدون عباسی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی جزئیات تازهای از حادثه اخیر در تأسیسات اتمی نطنز در اختیار رسانهها گذاشته است. به گفته او در طول ۱۵ سال گذشته پنج “خرابکاری عمده” در این تأسیسات روی داده است.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در توضیحاتی ویدیویی که روز شنبه ۱۱ اردیبهشت (اول ماه مه) از سوی خبرگزاری فارس منتشر شد، اطلاعات دقیقتری از حمله به تأسیسات هستهای نطنز ارائه کرده است.
فریدون عباسی که پیش از آن ریاست سازمان انرژی اتمی را برعهده داشت، اذعان داشت که تا کنون پنج “خرابکاری بزرگ” در تأسیسات اتمی نظنز روی داده است. شماری از جزییاتی که عباسی به آنها پرداخته، برای نخستین بار است که فاش میشوند.
تازهترین مورد به انفجاری برمیگردد که بامداد روز ۲۲ فروردین امسال در تأسیسات نطنز رخ داده بود. نیویورک تایمز در آن زمان گزارش داد که “این انفجار و خرابکاری توسط اسرائیل صورت گرفته و برنامه غنی سازی اورانیوم ایران را حداقل تا ۹ به عقب انداخته است”.
به گفته عباسی تمرکز این “طراحیهای خرابکارانه” بر شبکه برق است، چون “آسیبپذیری ماشینهای سانتریفیوژ در صورت قطع برق بالاست”.
او در ارتباط با رویداد اخیر در نظنز گفت، طراحان انفجار اخیر در تأسیسات نطنز بر خلاف دفعه پیشتر که دکل را منفجر کردند تا دسترسی تأسیسات به برق بیرون را قطع کنند، این بار “قسمت انتهایی شبکه توزیع برق را هدف قرار دادند.
بنا بر اظهارات عباسی، افزون بر آن در “باطریخانه که ذخیره برق داشته نیز انفجار صورت گرفته” تا از این طریق شبکه توزیع برق مختل شود.
او در بخشی دیگر از سخنان خود اذعان داشت: «طراحی دشمن خیلی قشنگ بوده…آنها فکر کردند و متخصصان خود را به کار گرفتند و به گونهای انفجار صورت گرفته است که هم آن سیستم توزیع برق آسیب ببیند و هم کابلی که از سوی باطریها میآید.»
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی پیشتر نیز انفجار در تأسیسات نطنز را “خیلی قشنگ” ارزیابی کرده بود. این گفته او انتقاداتی در پی داشت.
عباسی در توضیحات ویدیویی خود به موردی دیگر از “خرابکاریهای بزرگ” پرداخت که “ساعت نیم بامداد روز ۲۶ تیرماه سال ۹۰ رخ داده بود. بنا بر توضیحات او “افرادی با جاسازی مواد منفجره به اندازه عدس در فشارسنجهای سانتریفیوژها باعث وقوع انفجاری در زنجیره این سانتریفیوژها شدند”. او در سخنان خود اما به میزان خسارتهایی که در پی این انفجار به بار آمد، اشارهای نکرد.
یکی دیگر از موارد به پیش از سال ۱۳۹۰ برمیگردد که در جریان آن “پایه دکل برق بیرون از تأسیسات منفجر شده بود، ولی به افتادن دکل و قطع برق نیانجامیده بود”.
عباسی در تشریحات خود به مواردی نیز اشاره کرد که در گذشته نیز آنها را مطرح کرده بود، از جمله موردی که ۱۲ تیرماه سال گذشته در نطنز اتفاق افتاد. به گفته او این انفجار “حاصل کارگذاری مواد منفجره از طریق جاسازی در یک میز سنگین و وارد کردن آن به سایت نطنز بود.
او در این رابطه گفت: «این میز که از خارج خریداری شده بود، در سوله مونتاژ ماشین و تستهای نهایی سانتریفیوژهایی که باید نصب میشدند، قرار داشته و این سوله مثل “گلوگاه” بوده و انفجار در همین گلوگاه رخ داده است.»
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در توضیحات خود همچنین به شکل تلویحی بازرسان سازمان بینالمللی انرژی اتمی را متهم به همکاری با جاسوسان کرد و تصریح کرد، ” هر بازرسی جاسوس نیست، ولی جمعآوری دادهها توسط آنها در وقوع چنین حوادثی موثر است”.
عباسی خواستار افزایش تدابیر حفاظتی مراکز هستهای جمهوری اسلامی شد و متذکر شد، “لزومی ندارد افرادی چون نمایندگان مجلس از این تأسیسات بازدید کنند”.
از دید حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس دهم انفجار اخیر در تأسیسات هستهای نطنز “حاصل بیکفایتی در بحث امنیتی تأسیسات هستهای” است.
محسن رضایی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نیز پیشتر حادثه نطنز را “نشانه فعالیت نفوذیها” دانسته و بر “ضرورت پاکسازی امنیتی” در ایران تاکید کرده بود.
از: دویچه وله