سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، روز دوشنبه ۲۰ اردیبهشت در مورد مذاکرات هستهای وین گفت که «گفتوگوها در جریان است و ایالات متحده در چارچوب تعهدات خود بخش عمده آنچه را باید انجام دهد و ما ضروری و الزامآور میدانیم، قبول کرده است.»
دور چهارم مذاکرات هستهای روز جمعه ۱۷ اردیبهشت آغاز شده و آقای خطیبزاده خبر میدهد که نشستهای کارشناسی نیز از بامداد شنبه از سرگرفته شده است.
تهران و آژانس اوایل اسفندماه پارسال به توافقی دست یافتند که بر پایه آن تهران اجرای پروتکل الحاقی را متوقف کرده و دوربینهای نظارتی برخی از مراکز هستهای را تا سه ماه از دسترس بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی دور نگه میدارد. ایران هشدار داده بود که اگر طی این چند ماه تحریمها برداشته نشود، تهران فیلمهای دوربینها را پاک خواهد کرد.
روز ۳۱ اردیبهشت (۲۱ ماه مه)، توافق همکاری سهماهه ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایان مییابد.
سعید خطیبزاده روز دوشنبه در نشست رسانهای تازه خود با اشاره به این تاریخ گفت: «یکی از انتخابها برای بعد از ۲۱ مه بهطور قطع میتواند این باشد که اگر دو طرف در مسیر درست قرار داشته باشند و تهران با آن موافقت داشته باشد، این تاریخ تمدید شود؛ البته طبیعی است که تیم مذاکرهکننده تصمیمگیر نیست و تصمیمها همه در تهران صورت میگیرد.»
ظریف: وظیفه احیای برجام بر عهده ایالات متحده است
او در عین حال گفت که «عجله برای به سرانجام رساندن این گفتوگوها نداریم، ضمن اینکه اجازه نمیدهیم مذاکرات فرسایشی شود.»
نبود «عجله» در به سرانجام رساندن گفتوگوهای هستهای در حالی از سوی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران بیان میشود که که سایه دو ضربالاجل بر سر این مذاکرات سنگینی میکند: یکی پایان مهلت ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سوم خردادماه و دیگری زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران.
عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران و مذاکرهکننده ارشد هستهای در روزهای اخیر در گفتوگو با شبکه «اناچیکی» ژاپن اظهار داشت ایران گفته بود که ایران ممکن است همکاری با آژانس را تمدید کند، «اما امیدوارم پیشرفت مذاکرات سریع باشد و توافق حاصل شود تا اصولاً نیازی به طرح تمدید همکاری نباشد.»
آقای عراقچی در روزهای اخیر همچنین گفته بود که «آمریکاییها آمادگی خود را برای برداشتن «بخش بزرگی از تحریمها» علیه ایران ابراز داشتهاند، اما از نظر ایران این گام «کافی نیست».
هجدهم اردیبهشت، مصادف بود با سومین سالروز خروج واشینگتن از برجام توسط دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا.
از آن تاریخ تا کنون، توافق هستهای با ایران، فراز و نشیب های زیادی داشته است. اکنون، بعد از سه سال، اعضای کمیسیون مشترک برجام به همراه هیئتی به نمایندگی از دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، در وین در حال یافتن راهکاری برای بازگرداندن واشینگتن به این توافق هستند.
وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا، در روزهای اخیر از دستیابی به پیشرفتهایی در مذاکرات احیای توافق هستهای با ایران در وین خبر داد اما این مسیر را طولانی دانست.
با استفاده از ایسنا، ایلنا و رادیوفردا / پ.پ
از: رادیو فردا