یک منبع مطلع از شرایط خانواده کشتهشدگان گفت که برخی از این خانوادهها اخیرا تماسها و احضارهایی از سوی نهادهای امنیتی و قضایی داشته و از آنها خواسته شده تا گزارشهای منتشرشده درباره شکنجه و فشار بر خود را مقابل دوربینهای صداوسیمای جمهوری اسلامی رد کنند.
ماموران امنیتی سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات همچنین از این خانوادهها خواستهاند که در اعترافات ضبطشده اشاره کنند که گزارشهای رسانههای خارج کشور درباره شرایط آنها درست نیست
برخی از اعضای این خانوادهها در محل احضار با ضرب و شتم و جراحت فیزیکی هم مواجه شدهاند.
اخیرا دیدهبان حقوق بشر ایران در گزارشی تفصیلی اعلام کرد که خانواده کشتهشدگان این هواپیما که با موشک سپاه پاسداران ساقط شد، طی ۱۶ ماه اخیر تحت فشارهای مداوم امنیتی، روانی و قضایی قرار داشتهاند.
برخی دیگر از خانوادهها هم پس از احضارهای اخیر از شکایتهای خصوصی از خود مطلع شدهاند و از آنها خواسته شده تا برای بدتر نشدن وضعیت سکوت و همکاری کنند.
پیش از این هم گزارشهای متعددی از احضار، تهدید و شکنجه برخی از این خانوادهها منتشر شده بود.
خانواده قربانیان که مطالبات آنها برای پیگیری قضایی و شناسایی مقامهای مسئول در این پرونده به جایی نرسیده، خواستار محاکمه محمدجواد ظریف و امیرعلی حاجیزاده، وزیر امور خارجه و فرمانده هوافضای سپاه پاسداران، هستند.
اوکراین، کانادا و همچنین گزارشگران حقوق بشر سازمان ملل متحد میگویند حکومت ایران در پیگیری و شفافسازی پرونده شلیک موشک به این هواپیما همکاری کامل نکرده و اطلاعات «گیجکننده» ارائه میدهند.
هواپیمای اوکراینی با شماره پرواز پیاس ۷۵۲، در دیماه سال ۱۳۹۸ با شلیک دو موشک سپاه پاسداران ساقط شد و همه ۱۷۶ سرنشین آن کشته شدند.
معاون مدیر بخش خاورمیانه دیدهبان حقوق بشر اعلام کرده که سپاه پاسداران «بدون کمترین مسئولیتپذیری» ۱۷۶ نفر را کشته و اکنون نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی به آزار اعضای خانواده قربانیان دست میزنند.
ایران اینترنشنال