در حالیکه با کاهش درآمدهای نفتی ایران و کسری بودجه، دولت ایران حساب خاصی بر روی درآمدهای مالیاتی باز کرده، بر اساس محاسبات سازمان امور مالیاتی مجموع فرارهای مالیاتی در این کشور به ۱۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.
امید علی پارسا، رئیس سازمان مالیات ایران میگوید نیمی از این ۱۰۰ میلیارد تومان، فرار مستقیم مالیاتی و نیم دیگر مربوط به خودداری از پرداخت مالیات است.
آقای پارسا میزان معوقات مالیاتی را ۳۷۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرده که به دلیل نبود ساختارهای مناسب “تنها ۲۰ هزار میلیارد تومان از این میزان قابلیت تحقق طی دو سال را دارد.”
این اظهارات در حالیست که فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد ایران میزان تحقق درآمدهای مالیاتی پارسال (۱۳۹۹) را حدود ۱۰۸ درصد اعلام کرده که “این رقم هشت درصد بیشتر از میزان مصوب بوده است.”
آقای دژپسند دیروز سهشنبه (۱۵ تیرماه) در حاشیه مراسمی به محقق نشدن درآمدهای نفتی ایران در سالهای اخیر اشاره کرده از مالیات بعنوان منابع جایگزینی برای تأمین کسری بودجه دولت ایران یاد کرده است.
آقای دژپسند از سازمان امور مالیاتی خواسته با “سبک جهادی” به تحقق درآمدهای مالیاتی کمک کند.
یکی از موضوعات جنجالی سالهای اخیر پس از کاهش درآمدهای نفتی ایران به دلیل تحریمها، مالیات بر عایدی سرمایه بوده که با اینکه وعده درباره آن فراوان بوده اما هنوز نهایی نشده است.
محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی میگوید “نهایتا تا اواسط شهریورماه متن نهایی ارائه خواهد شد.”
طرح مالیات بر عادیدی سرمایه برای اولین بار در سال ۹۷ و درقالب مالیات بر خانههای خالی و مازاد مطرح شد ولی شناسایی حانههای خالی یکی از موانع بزرگ این طرح بود.
مجلس شورای اسلامی در اوایل خرداد ماه امسال کلیات طرح مالیات بر عایدی سرمایه را تصویب کرد؛ این طرح در صورت نهایی شدن داراییهایی نظیر طلا، ارز، مسکن و خودرو را دربر میگیرد.
با نهایی شدن این طرح، مالکان این داراییها اگر در هنگام فروش به سود برسند باید مالیات سود آن را پرداخت کند.
بر این اساس، اولین انتقال املاک و ارزهای حاصل صادرات از این مالیات معافند؛ طبق این طرح املاک در صورت نگهداری کمتر از یکسال مشمول ۴۰ درصد مالیات بر عایدی سرمایه میشوند.
بعضی منتقدان این طرح میگویند آثار تورمی بر داراییهای مشمول این نوع مالیات درنظر گرفته نشده و این لایحه نیاز به بررسی بیشتر دارد.
مالیات بر عایدی سرمایه در کنار درآمدزایی از بازار بورس از جمله اقداماتی بوده که دولت ایران در سالهای اخیر برای جبران درآمدهای از دست رفته نفتی خود در دستور کار خود قرار داد.
سازمان امور مالیاتی ایران اعلام کرده است در سال گذشته( ۹۹) حدود ۱۹۲/۵ هزار میلیارد تومان مالیات وصول شده؛ که این رقم بیشتر از رقم مصوب قانون بودجه بوده است.
از: بی بی سی