سایت ملیون ایران

دور هفتم مذاکرات وین در انتظار تصمیم‌گیری نهایی خامنه ای

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا می‌گوید برای ادامه مذاکرات وین باید پرسید که مشورت مقام‌های ایرانی به کجا رسیده است. حسن روحانی هم گفته احیای برجام و رفع تحریم‌ها “دست خودمان است” و می‌شود همین هفته درباره آن تصمیم گرفت.

    
یکی از نشست‌های کمیسیون مشترک برجام در وین

یکی از نشست‌های کمیسیون مشترک برجام در وین

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا چهارشنبه ۱۶ تیر (هفتم ژوئیه) در یک نشست خبری بدون اعلام تاریخ دقیقی برای برگزاری دور هفتم مذاکرات احیای برجام در وین تاکید کرد واشنگتن انتظار دارد این مذاکرات “در زمان مناسبی” انجام شود.

نمایندگان جمهوری اسلامی و طرف‌های باقیمانده در توافق هسته‌ای تا کنون در قالب کمیسیون مشترک برجام شش دور مذاکره کرده‌اند. آمریکا در این مذاکرات به طور غیرمستقیم مشارکت دارد.

حدود دو هفته پیش دور ششم مذاکرات در وین خاتمه یافت و مطابق معمول هیئت‌ها برای مشورت و تصمیم‌گیری نهایی به پایتخت‌های خود بازگشتند.

ند پرایس در جمع خبرنگاران با بیان این که فکر می‌کند مشورت‌ها در واشنگتن خاتمه یافته پیشنهاد کرد از مقام‌های ایرانی پرسیده شود که مشورت‌ها در تهران به کجا رسیده است.

هدف از مذاکرات وین بازگشت آمریکا به توافق هسته‌ای و برداشته شدن تحریم‌ها و بازگشت جمهوری اسلامی به اجرای کامل تعهدات برجامی عنوان می‌شود.

بنابر گزارش‌ها آمریکا برای بازگشت به توافق هسته‌ای و لغو برخی تحریم‌ها پیشنهادهای مشخصی به ایران ارائه کرده و آغاز دور هفتم گفت‌وگوها که انتظار می‌رود دور نهایی باشد مستلزم تصمیم‌گیری تهران در مورد آنها است.

تصمیم تهران، پیش‌شرط لغو تحریم‌ها

این نکته را حسن روحانی، رئیس دولت دوازدهم در نشست ۱۶ تیر هیئت دولت تائید کرد و گفت حل مشکلات با گروه ویژه اقدام مالی (FATF)  و رفع تحریم‌ها “دست خودمان است”.

به گزارش خبرگزاری ایسنا روحانی در این نشست گفت: «ما در جنگ اقتصادی پیروز شدیم و فقط تحریم باقیمانده که آن هم دست خودمان است و می‌توانیم همین هفته تصمیم بگیریم که آن را تمام کنیم یا می‌توانیم تصمیم بگیریم که ماه‌ها ادامه پیدا کند که این بحث دیگری است.»

عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه و سرپرست هیئت مذاکره‌کننده ایران چندی پیش گفته بود پیش‌نویس متن نهایی توافق وین آماده شده و فقط بر سر مواردی اختلاف وجود دارد که باید درباره آنها تصمیم‌گیری شود.

خامنه‌ای تصمیم‌گیرنده نهایی

آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا هم هشتم تیرماه این اختلاف‌ها را جدی خوانده و گفته بود تصمیم‌گیری نهایی در مورد آنها بر عهده شخص علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی است.

در این فاصله ایران ساخت صفحه سوخت سیلیساید با استفاده از اورانیوم با غنای ۲۰ درصد را در دستور کار قرار داده که اقدام دیگری خلاف تعهدات برجامی است و با واکنش سه کشور اروپایی طرف توافق و آمریکا روبرو شده است.

وزیران خارجه بریتانیا، فرانسه و آلمان در بیانیه مشترکی از این اقدام ابراز نگرانی کرده‌اند و همتای آمریکایی آنها آن را “یک گام رو به عقب تاسف‌بار برای ایران” ارزیابی کرده است.

کشورهای غربی تولید صفحه فلزی سوخت را گام دیگری در نزدیک شدن به تولید بمب اتمی ارزیابی می‌کنند. سخنگوی وزارت خارجه ایران این ادعا را رد کرده و می‌گوید این کار برای مصارف صلح‌آمیز و تولید رادیوداروها انجام می‌شود.

به گزارش ایسنا سعید خطیب‌زاده در عین حال گفته است ایران آمادگی دارد به محض لغو تحریم‌ها، “اقدامات جبرانی” خود را متوقف و به طور کامل اجرای تعهدات برجامی را از سر بگیرد.

کاظم غریب‌آبادی، نماینده و سفیر دائم جمهوری اسلامی در مقر سازمان‌های بین‌المللی در وین روز چهارشنبه گفت ایران تصمیم خود برای تولید اورانیوم فلزی غنی شده با خلوص تا ۲۰ درصد را ۹ روز پیش به اطلاع آژانس بین‌المللی انرژی اتمی رسانده است.

او درباره مغایرت این کار با توافق هسته‌ای می‌گوید ایران در گام پنجم کاهش تعهدات برجامی خود در دی ماه ۱۳۹۸ اعلام کرد که برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی مواجه نیست و تهران برنامه‌های خود را متناسب با نیاز داخلی پیش می‌برد.

مطابق مصوبه مجلس موسوم به “قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران” جمهوری اسلامی از پنجم اسفند اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را به حال تعلیق درآورد و مانع دسترسی بازرسان آژانس به داده‌های ضبط‌ شده توسط دوربین‌های نظارتی شد.

بلاتکلیفی تفاهم‌نامه با آژانس

اندکی پیش از آن ایران و آژانس تفاهم‌نامه‌ای امضاء کردند که مطابق آن قرار شد دوربین‌های نظارتی در دوره توافق به کار خود ادامه دهند اما اطلاعات آن‌ها فقط در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات احیای برجام در وین و لغو تحریم‌ها در اختیار آژانس قرار گیرد.

این توافق یک ماه تمدید شد و پس از خاتمه مهلت آن در سوم تیرماه بلاتکلیف ماند. غریب‌آبادی شنبه گذشته اعلام کرد ماسیمو آپارو، معاون مدیرکل آژانس “هفته جاری به ایران می‌رود” اما هیچ برنامه گفت‌وگویی برای او در تهران پیش‌بینی نشده است.

محمود واعظی، رئیس دفتر روحانی ۱۷ تیرماه درباره توافق احتمالی با آژانس به خبرگزاری ایرنا گفت: «مهم اصل مذاکره است که مهمتر از توافق با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است. در هر صورت برای توافق با آژانس راه حلی پیدا می‌کنند تا هم قانون رعایت شود و هم طرف مقابل این اطمینان را پیدا کند که آنچه ما می‌گوییم را عمل می‌کنیم.»

واعظی با تائید این که بحث‌های اصلی در وین انجام شده افزود اکنون زمان تصمیم‌گیری است و این کار باید در تهران و واشنگتن انجام شود.

از: دویچه وله

خروج از نسخه موبایل